Στο προσκήνιο και οι πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με τα λόγια του, «επειδή ο κόσμος γνωρίζει τι γίνεται και δεν ψήνεται με έναν απλό λόγο, να είσαι σίγουρος πως αν προκύψει η κατάλληλη στιγμή, είτε έχει να κάνει με κάποιο μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό θέμα είτε ακόμη και με μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να ληφθεί για τα εθνικά, τότε θα το… μπουμπουνίσουμε».

Το κορυφαίο αυτό στέλεχος, το οποίο συζητά καθημερινά στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό και τον συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, λόγω της θέσεώς του, έλεγε πως ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει ακόμη πειστεί για το αντίθετο και επομένως τα πάντα είναι ανοικτά.

Σύμφωνα με το θεσμικό αυτό στέλεχος, ο κ. Καραμανλής σκέφτεται όλα τα ενδεχόμενα και αν η συγκυρία το επιτρέψει, τότε είναι πολύ πιθανόν ακόμη και πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Υπολογίσιμοι αγρότες και νεολαία


Αυτήν τη στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης καταστρώνονται σενάρια με βάση τον κανονικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με κομβικό σημείο τις δημοτικές εκλογές. Έτσι λοιπόν υπάρχουν τα συν και τα πλην στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του κ. Καραμανλή, στόχος της κυβερνητικής παράταξης είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να κυλήσουν όλα ομαλά, γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται και πάλι τους αγρότες. Αν η τιμή του βαμβακιού δεν μετακυλιστεί, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους αγρότες και δεν θα υφίσταται πρόβλημα για την κυβέρνηση στις δημοτικές καθώς δεν θα υπάρχουν κραδασμοί για να εκτονωθούν στις κάλπες που θα ανοίξουν του χρόνου το φθινόπωρο.

«Αν, πάλι, καταφέρει ο Μπασιάκος και βγάλει τους αγρότες στους δρόμους… ε, τότε εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο», έλεγε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις, ανέφερε ο συνομιλητής του πρωθυπουργού, η ΝΔ δείχνει ότι δεν χάνει και μετρήσιμο σημείο για την κυβέρνηση είναι οι αγρότες, η νεολαία και διάφορα άλλα κοινωνικά στρώματα. Αν του χρόνου το καλοκαίρι οι μετρήσεις δείχνουν πως η ΝΔ διατηρεί την επιρροή της περίπου στο 60% των αγροτών και σε μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, τότε όλα είναι πιθανά, κατέληξε το συγκεκριμένο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.

Περιμένουν και άλλους σαν τον Ρεγκούζα


Το πρόβλημα Ρεγκούζα είναι αλήθεια ότι είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και προκάλεσε κραδασμούς στη ΝΔ. Αλλά τι μπορούσε να κάνει ο κ. Καραμανλής; Πολλοί του είπαν ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, εννοώντας την κάλυψη προς τον κ. Ρεγκούζα, ενώ τον κ. Πολύζο τον διέγραψε. Σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, εκείνος που επέμενε να μην απομακρυνθεί ο κ. Ρεγκούζας από το υπουργείο του ήταν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς επικράτησε πιο ψύχραιμη λογική. Και ποια ήταν αυτή; Ότι στην κυβέρνηση περιμένουν και άλλους σαν τον κ. Ρεγκούζα να κάνουν φάουλ προκαλώντας αρκετούς πονοκεφάλους… στην κυβερνώσα παράταξη. «Τότε τι θα κάνουμε; Ένας ένας που λειτουργεί σαν τον Ρεγκούζα θα απομακρύνεται;», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο κ. Μεϊμαράκης, που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση Ρεγκούζα κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα επίσης με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του κόμματος, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου χειρίζεται αρκετά καλά τον ρόλο του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί αναφέρεται όχι στο κόμμα του, όταν μιλάει δημόσια, αλλά στην κοινωνία. Και αυτό έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ, αλλά το ερώτημα που θέτουν και στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν από τώρα είναι αν κατʼ αρχάς προλαβαίνει ο Γιώργος να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη τα όσα υποστηρίζει γενικώς για το πολιτικό σύστημα το οποίο θέλει να αλλάξει. «Εμείς αυτό το λάθος κάναμε ως αντιπολίτευση: λειτουργούσαμε με βάση το κόμμα και δεν απευθυνόμασταν στην κοινωνία και όταν το καταλάβαμε είχαμε χάσει ήδη μια εκλογική μάχη. Ο Γιώργος το κατάλαβε νωρίς και γι’ αυτό εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας από τώρα».

Η απάντηση του Παπανδρέου


Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις αλλά και όσα φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο εκλογών δεν έχει εκλείψει και γι’ αυτό υπάρχει ο φόβος μήπως και δεν ολοκληρωθεί η πορεία του Γιώργου προς τον λαό, η οποία ήδη ετοιμάζεται από τον κ. Θανάση Τσούρα. «Στόχος μας», λέει ο κ. Τσούρας, «είναι ο πρόεδρος να επισκεφθεί όλη την Ελλάδα, απ’ άκρη σε άκρη, και να μιλήσει πια για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπό το σύνθημα ʽʽΥπάρχει άλλος δρόμος”».

Ταυτόχρονα, όμως, προγραμματίζονται εκτός των περιοδειών του κ. Παπανδρέου εκδηλώσεις με ομιλητές στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια έχουν προγραμματιστεί πέντε εκδηλώσεις για τη διεύρυνση του ωραρίου, καμιά τριανταριά για την ανεργία, αλλά και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει το ΙΣΤΑΜΕ, η οργάνωση «Κάθε Μέρα Πολίτης» και ο τομέας Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε όλα αυτά εντάσσονται και οι παρεμβάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με ή χωρίς τον Παπανδρέου.

Σύμφωνα τώρα με τον συνεργάτη του κ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον σε επίπεδο 50% ο απλός κόσμος να έχει πληροφορηθεί για τις προτάσεις και τις θέσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. «Πιστεύουμε πως μέχρι τότε οι προτάσεις μας θα έχουν εμπεδωθεί καθώς ο πρόεδρος κάθε εβδομάδα θα έχει επαφές με τον λαό στην περιφέρεια ή στο λεκανοπέδιο της Αθήνας».


Σχολιάστε εδώ