«Στοργή» για τα θύματα του trafficking

Η «Στοργή» θα παρέχει στις γυναίκες αυτές στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και νομική και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούνται και τα μικρά παιδιά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ξενώνας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων ξένων της Ευρώπης.

Το trafficking, η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Σήμερα όμως η λέξη αυτή είναι συνδεδεμένη κυρίως με τη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από διάφορα κυκλώματα τα οποία αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Η «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την προστασία αυτών των γυναικών. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες που είχαν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης μεταφέρονταν σε ξενώνα της Εκκλησίας, όπου τους παρείχαν τη φροντίδα που χρειάζονταν, ενεργώντας παράλληλα για τον επαναπατρισμό τους.

Τα θύματα


Πριν από μερικά χρόνια οι γυναίκες αυτές ήταν κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τώρα τα θύματα προέρχονται και από χώρες της Αφρικής. Η λίστα όμως των ανθρώπων που πέφτουν θύματα του trafficking δεν σταματά εκεί. Το φαινόμενο πλέον αφορά και άνδρες, κυρίως από το Πακιστάν και τις Ινδίες, οι οποίοι προορίζονται για εργάτες – δούλοι. Το πιο απάνθρωπο από όλα όμως είναι το εμπόριο οργάνων που προέρχονται από μικρά παιδιά, ένα φαινόμενο που γνωρίζει δυστυχώς μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Το trafficking αλλάζει μορφή


Ανησυχία προκαλεί όμως και το γεγονός ότι το φαινόμενο του trafficking με την πάροδο των χρόνων αλλάζει μορφή και προσαρμόζεται στις… απαιτήσεις της αγοράς. Στην Ελλάδα πλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εργατών – δούλων παρά γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η παγκόσμια τάση επιδείνωσης της φτώχειας των γυναικών έχει πλέον πάρει τέτοια διάσταση που κάνουμε λόγο για «θηλυκοποίηση της μετανάστευσης». Πλήθος γυναικών παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν μόνες τους, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και για να προσφέρουν στην οικογένειά τους που έμεινε πίσω.

Η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα μεταξύ των εθνών και των κοινωνικών τάξεων, η μετανάστευση, οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές των διαφόρων χωρών είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στο δουλεμπόριο. Η οικονομική εξαθλίωση, η ανεργία και η βία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης ωθούν μεγάλο μέρους του πληθυσμού τους στη μετανάστευση για μια καλύτερη τύχη. Η εκμετάλλευση όμως των μεταναστών και κυρίως η εμπορία γυναικών είναι αλληλένδετη και με την μεταναστευτική πολιτική των χωρών υποδοχής. Η ανελαστικότητα των νόμων για τη μετανάστευση βοηθά σημαντικά στη δημιουργία και την ανάπτυξη των κυκλωμάτων σωματεμπορίας.

Γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφορα κυκλώματα, τα οποία αρχικά υπόσχονται μια «παραδεισένια» ζωή στις κοπέλες. Μέχρι να ανακαλύψουν αργότερα οι ίδιες ότι η αλήθεια από τις υποσχέσεις απέχει πολύ. Και πως κάθε απόπειρα για να ξεφύγουν συνοδεύεται από βία, ξυλοδαρμό και απομόνωση, ενώ οι δουλέμποροι έχουν φροντίσει να καταστρέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και το διαβατήριό τους. Όσο για τα χρήματα, πολύ λίγα φτάνουν στα χέρια τους, καθώς οι «εργοδότες» κρατούν τα περισσότερα από αυτά.

Αυτός ο δρόμος όμως δεν είναι χωρίς επιστροφή. Αρκεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια και να σπάσει τη σιωπή του.

Οικογενειακή βία


Η σεξουαλική βία και η κακοποίηση όμως δεν αφορά μόνο τις γυναίκες τής κατηγορίας αυτής. Η οικογενειακή βία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Ο άντρας έχει την εξουσία και επιβεβαιώνει τη δύναμή του με την άσκηση βίας απέναντι στη γυναίκα. Και η βία δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά σε όλες τις κοινωνίες και της κοινωνικές τάξεις.

Παγκοσμίως


Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση της ζωής τους θεωρείται η τρίτη κατά σειράν μεγαλύτερη εγκληματική επιχείρηση. Τις δύο πρώτες καταλαμβάνουν η παράνομη εμπορία ναρκωτικών και όπλων. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της UNICEF, ένα περίπου εκατομμύρια παιδιά ωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία. Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι περίπου 700.000 γυναίκες παγκοσμίως προωθήθηκαν με εξαναγκασμό, εξαπάτηση ή εξαγορά στην πορνεία. Ακόμη 300.000 γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη προωθήθηκαν από οργανωμένα κυκλώματα στην πορνεία σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, εκ των οποίων οι 85.000 με 90.000 στη χώρα μας. Τραγικό είναι και το γεγονός ότι το 72% των γυναικών αυτών πωλούνται και αγοράζονται τουλάχιστον τρεις φορές. Τα έσοδα από τις επιχειρήσεις αυτές του οργανωμένου εγκλήματος δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Μόνο για το έτος 2000 υπολογίζονται σε 2,4 τρισεκατομμύρια δραχμές (7 δισ. ευρώ) παγκοσμίως.


Σχολιάστε εδώ