Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Να που φτάσαμε να γράφουμε εγκωμιαστικά σχόλια για μια αγορά που κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια κόπωσης -όποιος διαφωνεί δεν έχει παρά να ανατρέξει στις επιδόσεις της Σοφοκλέους στις αρχές της εβδομάδας σε σύγκριση με τα των διεθνών αγορών- τη στιγμή που στους κόλπους της σοβεί μια κρίση (για το σύνολο των χρηματιστηριακών εταιρειών και ίσως των συναλλασσομένων) και δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση της ίδιας της υπόστασής της.

Ο λόγος για την ειλημμένη απόφαση περί ανακατηγοριοποίησης της αγοράς και φυσικά για την ήδη δρομολογημένη κίνηση περί κατάργησης του Τ+3, ήτοι του «αέρα». Όλοι κυριολεκτικά ωρύονται, ιδιαίτερα για τον «αέρα» και τα… «κομμένα φτερά» χρηματιστών, traders και λοιπών, όλοι αναρωτιούνται πώς θα είναι η επόμενη μέρα του… χωρισμού της αγοράς σε… «συγκλητικούς», «πληβείους» και «είλωτες» και πάρα ταύτα η αγορά μας έφτασε ακόμα και σε νέα υψηλά 56 μηνών! Απίστευτο μεν, ελληνικότατο δε.

Τόσο ελληνικό που οι ίδιοι επαγγελματίες που θορυβούν εδώ και μέρες για την κατάργηση του Τ+3 και «καταγγέλλουν» πως θα κλείσουν 30-40 χρηματιστηριακές, θα συρρικνωθεί δραματικά ο τζίρος, θα πέσουν… ακρίδες στην αγορά, θα… τρέχει αίμα στα ποτάμια και άλλα τέτοια δραματικά, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι λοιπόν, στους οποίους εμείς παραδίδουμε τα λεφτά μας για να τα διαχειριστούν, μας λένε τώρα πως «η διάσπαση των αντιστάσεων των 3.300 μονάδων μάς επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία και δυνητική ανοδική πορεία προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα». Με δυο λόγια, από τη μία οι χρηματιστές καταγγέλλουν στραγγαλισμό της αγοράς όταν περάσει ο κανονισμός περί κατάργησης του «αέρα», αλλά από την άλλη μάς προτρέπουν -έστω και έμμεσα- να εμπλακούμε ενεργά στην καθημερινότητα αυτής της ίδιας αγοράς, αφού «έχει δυνητική ανοδική πορεία»!

Κατά τα λοιπά, για να ασχοληθούμε και με τα πιο… συμβατικά της αγοράς μας, δύο είναι τα καίρια σημεία των καιρών. Το πρώτο η δημιουργία από την 1η Δεκεμβρίου των νέων κατηγοριών μετοχών (τα περί πληβείων και αριστοκρατών που λέγαμε), που θα οδηγήσει στην εκ των πραγμάτων περιθωριοποίηση πολλών τίτλων, αλλά και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τουλάχιστον 90-100 τίτλους και το δεύτερο ακριβώς αυτή η κατάργηση του Τ+3 που όντως θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα πολλών μικρομεσαίων ΑΧΕ και ίσως αποθαρρύνει δεκάδες traders. Τώρα αν αυτό το τελευταίο είναι καλό ή καταστροφικό για πολλές χρηματιστηριακές, περισσότερες εισηγμένες και ων ουκ έστιν αριθμός «παρατρεχάμενους», μένει να το δούμε στην πράξη.

Όσον αφορά τις προβλέψεις ειδικών και μη για το προσεχές διάστημα, δύο είναι και εδώ τα κομβικά σημεία. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 9μήνου. Τα δείγματα είναι καλά, καλύτερα ίσως και των αρχικών εκτιμήσεων, όμως μόνα τους δεν επαρκούν να συντηρήσουν μια ανοδική κίνηση της αγοράς. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις ανακοινωθούν (;) προσεχώς. Πολλοί λένε πως θα εκπλαγούμε τάχιστα. Άλλοι ευελπιστούν πως μέχρι τα τέλη του έτους πολλά θα ακουστούν και θα γραφούν. Προσωπικά κλίνω προς τη δεύτερη άποψη. Ίδωμεν πάντως…

Τέλος, θέλω να επικεντρώσω την προσοχή όλων και σε ένα ακόμη στοιχείο της επικαιρότητας που πιθανότατα αφορά και πολλούς εξ υμών που έχετε ανενεργά χαρτοφυλάκια. Μιλάω για τις 26 υπό αναστολήν εισηγμένες που υποχρεώνονται, έως τα μέσα Οκτωβρίου, να απαντήσουν στην επιστολή που τους έχει ήδη στείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, αλλά και τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό. Όπως έχει τονίσει ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, «σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση από τις εταιρείες εντός της χρονικής προθεσμίας που έχει δοθεί ή εάν η απάντηση δεν κριθεί ικανοποιητική, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε διαγραφή αυτών των εταιρειών». Για να ξέρουμε πού βαδίζουμε, μιλάμε για τις εταιρείες Φιλίππου Δομικά Έργα, Cosmos, Globe, ΔΑΝΕ Sea Line, ΑΛΦΑ Μπετόν, Θεσσαλική, Καζίνο Πόρτο Καρράς, Connection, Stabilton, SeaFarm Ionian, Datamedia, Intersat, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Μουριάδης, Τεχνοδομή, Μπαλάφας Συμμετοχών, Δάριγκ, Δυναμική Ζωής, Ξιφίας, Έμπεδος, Intersonic, Alfa Alfa Energy, Alfa Alfa Συμμετοχές, Όμιλος Ιντεάλ και Έμφασις.

Π. Γ.

ΥΓ.1: Έως τις 10 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ΑΧΕ να εναρμονιστούν με τον κανονισμό περί μαγνητοφώνησης ή γραπτής εντολής για κάθε πράξη που θα διενεργούν για λογαριασμό πελατών τους. Και αυτές φωνάζουν και… κρώζουν σε κάποιες περιπτώσεις. Εγώ, λοιπόν, διερωτώμαι, άραγε προς τι τόσος ντόρος; Μήπως κόβεται η ανάσα σε ορισμένους; Λέω μήπως…

ΥΓ.2: Ψυχοπαθείς είναι -λέει αμερικανική έρευνα- οι πλέον επιτυχημένοι παίκτες του χρηματιστηρίου. Εγώ απλώς αντιγράφω κάτι που είπε συνάδελφος στην κρατική ραδιοφωνία: «Δεν ξέρω αν οι ψυχοπαθείς είναι καλοί παίκτες. Ξέρω ότι όσοι έπαιξαν στη Σοφοκλέους κατέληξαν ψυχοπαθείς»!


Σχολιάστε εδώ