Σενάρια διάσπασης για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Μάλιστα αυτή η σύμπτωση πληροφοριών και αναλύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατά τα άλλα βρίσκονται στα μαχαίρια και στη χειρότερη μετωπική μεταξύ τους σύγκρουση μετά τις εκλογές του 2004, δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα. Είναι και πολύ ενδεικτική των χαρακτηριστικών της σοβούσας πολιτικής κρίσης, η οποία εν πολλοίς καθοδηγείται απ’ το σύστημα των «νταβατζήδων».

Μάλιστα στο Μαξίμου έχει συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως σκληρή απάντηση απέναντι σε αυτό το σκηνικό αποσταθεροποίησης που έχει στηθεί απ’ τους «βαρόνους» της διαπλοκής.

Σε κάθε περίπτωση μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι μετά από μια περίοδο «ύφεσης» στις σχέσεις κυβέρνησης- «νταβατζήδων», ακόμα και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για συναλλαγή, το σύστημα επανήλθε όχι απλώς επιθετικά, αλλά και εχθρικά κατά της κυβέρνησης και του Καραμανλή προσωπικά.

Απ’ την άλλη εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ενώ είχε διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, αίφνης κάποια στελέχη του «θυμήθηκαν» να τα «ρίξουν» χοντρά κατά του Γιώργου και να «ταπώσουν» έτσι επικοινωνιακά την ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το στενό περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ίδιος ο Γιώργος. Είναι σαφές, ότι επανέρχεται προς προώθηση το σενάριο κατασκευής του «τρίτου πόλου», το οποίο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει απ’ τον περασμένο χειμώνα, μέσω της διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων…

Και σενάρια πρόωρων εκλογών!


Ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τέθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Καραμανλής με το πολύ στενό του επιτελείο, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε η σοβαρότατη κρίση που περνά η κυβέρνηση και έχει δημιουργήσει όρους συνολικότερης πολιτικής κρίσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Β. Μεϊμαράκης, αλλά και άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι τόνισαν ότι αν συνεχιστεί αυτή η νοσηρή κατάσταση που αναπαράγουν τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τότε θα πρέπει να λάβουν σκληρή απάντηση, διαφορετικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα οδηγηθούν σε καθεστώς ομηρίας, ανίκανοι να αντιδράσουν.

• Θα μας πάνε στις εκλογές μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας», υπογραμμίστηκε. Μάλιστα σε μία από τις συσκέψεις αυτές επισημάνθηκε με ενδιαφέρον η συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου με τον υιό Μπόμπολα, καθώς και με άλλον εκδότη και μάλιστα μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει ως αιχμή της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής αφενός τη σκανδαλολογία και αφετέρου την αποδόμηση του προφίλ προσωπικά του Καραμανλή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πρόταση ακόμα και για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, συνεργάτες του, οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, μας τόνισαν ότι πλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα. Βεβαίως, προσέθεταν, ο Καραμανλής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης των γεγονότων. Ωστόσο, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο…

Κατά τις ίδιες αποκλειστικές μας πληροφορίες, στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το πολύ στενό του επιτελείο εξετάστηκε με πολύ μεγάλη προσοχή και μία άλλη σημαντική παράμετρος της νέας επίθεσης των ΜΜΕ των «νταβατζήδων» κατά της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, πέραν της σύμπλευσης του χρόνου της «αντεπίθεσης» του ΠΑΣΟΚ και της «ρελάνς» των διαπλεκομένων:

• Ότι όλα ξανάρχισαν μετά την παρουσία στη Θεσσαλονίκη τόσο του Καραμανλή όσο και του Γ. Παπανδρέου και τη διαπίστωση -καταγεγραμμένη και από δημοσκοπήσεις- ότι ο μεν πρωθυπουργός ενίσχυσε την πολιτική του κυριαρχία, ο δε Γιώργος ήταν… μία από τα ίδια και η ηγετική του ανεπάρκεια αναδείχθηκε και πάλι πασιφανής. Κυρίως, όμως, μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση Καραμανλή ότι δεν θα γίνει τώρα ανασχηματισμός, γεγονός που ενόχλησε τα μάλα το κλαμπ της διαπλοκής.

Αυτό που εκτιμούν, δηλαδή, συνεργάτες του Καραμανλή είναι πως οι διαπλεκόμενοι δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός της αναβολής του ανασχηματισμού και μάλιστα για την άνοιξη, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες. Ήθελαν μια νέα κυβέρνηση τώρα και μάλιστα μια κυβέρνηση της αρεσκείας τους, όπως προέκυπτε και από τα διάφορα περί κυβερνητικών αλλαγών ρεπορτάζ που… έβγαζαν μάτια για τις σκοπιμότητές τους. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κυριαρχία του Καραμανλή τούς ώθησε σε ένα νέο καταιγιστικό μπαράζ, μετά από μια περίοδο που φαίνονταν να κρατούν ισορροπίες… Σημειώνεται μάλιστα πως για ανασχηματισμό και για την τοποθέτηση της Ντόρας στο ΥΠΕΞ φαίνεται να πιέζει παντοιοτρόπως και το Μητσοτακέικο. Ίσως τα παραπάνω να μη σχετίζονται, ωστόσο κάποιοι σημειώνουν την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Μητσοτάκη, η οποία περιείχε αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αν και ήταν επικριτικός ο επίτιμος και κατά του Γ. Παπανδρέου…

Το πάθημα με τους «νταβατζήδες»…


Πάντως, στελέχη, της κυβέρνησης και συνεργάτες του Καραμανλή επισημαίνουν και μία άλλη διάσταση του ακήρυκτου πολέμου «νταβατζήδων» – κυβέρνησης, την οποία μάλλον θα πρέπει να δει σοβαρά ο Καραμανλής:

• Τονίζουν συγκεκριμένα πως το νέο… ημίχρονο κατά της κυβέρνησης και του Καραμανλή προσωπικά έγινε αμέσως μετά την «παράδοση» στους «νταβατζήδες», που φαίνεται να συντελέστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Αυτός ο ανεπίτρεπτος συμβιβασμός, υπογραμμίζουν, τους έδωσε «αέρα», τους αποενοχοποίησε, τους προσέφερε «ανάσες» από εκεί που ήταν στριμωγμένοι στο καναβάτσο μετά τον «Μπαϊρακτάρη» και κυρίως τους έδωσε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να συνεχίσουν να συγκυβερνούν, όπως έκαναν με τον Σημίτη…

Τα στελέχη που έχουν αυτήν την άποψη εκτιμούν ότι ήταν μεγάλο λάθος να πειστεί η κυβέρνηση από γνωστό εκδότη προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, μετά την αλλαγή που έγινε στον χώρο του και συζητήθηκε πολύ, πήγε και έδωσε «διαβεβαιώσεις» ότι «τα πράγματα θα ισορροπήσουν, πολύ περισσότερο που ο Γιώργος δεν τραβάει»!

Μετά από αυτό το περιστατικό πολλοί υπουργοί πήραν… ψηλά τον αμανέ και πίστεψαν πως θα ήταν εύκολο και γι’ αυτήν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κολεγιά α λά Σημίτη» με το σύστημα της διαπλοκής. Συγκεκριμένοι μάλιστα υπουργοί ξεκίνησαν συμφωνίες προσωπικές με τους «νταβατζήδες», έχοντας την -όπως αποδείχθηκε- ψευδαίσθηση ότι οι διαπλεκόμενοι θα… ημέρευαν. Ε, λοιπόν, τώρα φαίνεται ότι τα θέλουν όλα!

Προς νέο «Μπαϊρακτάρη»;


Μετά την παραπάνω -πικρή για τους αφελείς- διαπίστωση συνεργάτες του Καραμανλή εισηγούνται στον πρωθυπουργό έναν «νέο Μπαϊρακτάρη». Δηλαδή μία νέα ξεκάθαρη τοποθέτηση του Καραμανλή, με την οποία θα επανέρχεται στην προ καλοκαιριού κατάσταση, θα οριοθετεί τους όρους του παιχνιδιού και κυρίως με σκληρή γλώσσα θα προειδοποιεί πως δεν θα επιτραπεί στους «νταβατζήδες» να παίζουν παιχνίδια με τη δημοκρατία και την πορεία της χώρας.

Στο βάθος… τρίτος πόλος;


Πάντως, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο παίζεται από πολύ συγκεκριμένους εκδοτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και ένα άλλο παιχνίδι, το οποίο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει αποκαλύψει από τον περασμένο χειμώνα:

• Αυτό της δημιουργίας «τρίτου πόλου» αποτελούμενου από το «μητσοτακικό» κομμάτι της ΝΔ και το «εκσυγχρονιστικό» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ελεγχθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό και να ποδηγετηθούν οι εξελίξεις.

Αυτή η διαπλεκόμενη μεθόδευση φαίνεται να επισπεύδεται μετά τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά, αλλά ο Καραμανλής έχει μείνει άφθαρτος, ενώ ο Γιώργος αδυνατεί πλήρως να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα και έχουν φτάσει και στο Μαξίμου, έχουν ξεκινήσει ξανά οι βολιδοσκοπήσεις στελεχών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τεχνοκρατών, κατά πόσο θα ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν το εγχείρημα. Και όλα αυτά, επίσης, συνδέονται με τον «νέο γύρο» των «νταβατζήδων» κατά κυβέρνησης και Καραμανλή…

Η σύσκεψη στο Καστρί


Σε ό,τι αφορά τώρα την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, όλα ξεκίνησαν σε μια κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Καστρί λίγες ημέρες πριν ο Γιώργος ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, υιοθετήθηκε εισήγηση του Ν. Αθανασάκη, η οποία επικεντρωνόταν στα εξής:

• Η πολιτική-επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, αν δεν αποδομήσει την εικόνα του ίδιου του Καραμανλή, αφού όλες οι μετρήσεις τον δείχνουν πολιτικά κυρίαρχο.

• Επίσης, κεντρικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι να πληγεί η κυβέρνηση στο μεγάλο της ατού, δηλαδή στη διαφθορά και διαπλοκή που είχε κάνει σημαία της ως αντιπολίτευση και μάλιστα είχε πείσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τον ευαίσθητο «μεσαίο χώρο». Αν αυτό τούς το γυρίσουμε μπούμερανγκ, τονίστηκε, «θα τους αποδομήσουμε καίρια και αποτελεσματικά».

Η εισήγηση, όπως είπαμε, υιοθετήθηκε. Και ξεκίνησε η «αντεπίθεση». Μετά μάλιστα από συναντήσεις του Γιώργου με δύο εκδότες διασφαλίστηκε και η στήριξή τους, η οποία, όπως φαίνεται, έως τώρα τουλάχιστον προσφέρεται απλόχερα…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος των ΜΜΕ τότε (επί Σημίτη) και σήμερα (επί Καραμανλή)…
Οι «Χμερ» του Γιώργου!
O Γιώργος τους γράφει όλους…


Σχολιάστε εδώ