Ντροπή μας! Μόνη η Αυστρία έσωσε την τιμή της Ευρώπης

Μόνη εναντίον των υπολοίπων «24», η Αυστρία υποχρέωσε τους υπουργούς της ΕΕ να συνέλθουν σήμερα σε έκτακτο συμβούλιο, λίγες ώρες μόνο πριν από την επίσημη έναρξη των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν συμβιβαστική λύση. Από την άλλη, οι συγκρίσεις της αυστριακής στάσης με εκείνη της ελληνικής κυβέρνησης μάς γεμίζουν όλους με θλίψη. Η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι πρότυπο ηττοπάθειας, υποχωρητικότητας και παραίτησης χωρίς καν να δοθεί μάχη.

Αγέρωχοι και ανυποχώρητοι οι Αυστριακοί έκαναν την ΕΕ άνω κάτω μόνο και μόνο για να επιβάλουν την άποψή τους για το θέμα της τουρκικής ένταξης, χωρίς να καμφθούν ή να φοβηθούν από τον συντριπτικό εις βάρος τους συσχετισμό δυνάμεων του ενός εναντίον των υπολοίπων είκοσι τεσσάρων!

Παράλληλα, με πολιτική γενναιότητα που εντυπωσιάζει, υπερασπίζονται την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της φίλης και συμμάχου τους Κροατίας, αποφασισμένοι να κερδίσουν τουλάχιστον αυτό, αν «περάσουν οι Τούρκοι» στην ΕΕ.

Δυσοίωνες προοπτικές

Είναι να θρηνεί κανείς όταν αναλογίζεται πώς οι Αυστριακοί παλεύουν με τέτοια λύσσα για μια ιδέα και για να πετύχουν την ένταξη μιας φιλικής τους χώρας, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έδωσε απολύτως καμία μάχη στη φάση αυτή για την υπόδουλη μισή Κύπρο! Αντιθέτως, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει καταντήσει σημαιοφόρος της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, προκαλώντας τις λοιδορίες, αλλά και την αγανάκτηση αρκετών από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Με εξοργιστικό τρόπο η Αθήνα έχει αρνηθεί να στηρίξει ενεργά -πόσο μάλλον να πρωτοστατήσει στην προώθησή τους- πληθώρα αποφάσεων και θέσεων κοινοτικών χωρών, οργάνων και πολιτικών δυνάμεων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για λόγους που ποικίλλουν κατά περίπτωση και φυσικά ξεκινούν από την υπεράσπιση επιμέρους συμφερόντων, αυτούς τους δύο μήνες έχουμε τόσες θετικές θέσεις για την Κύπρο στην Ευρώπη όσες δεν είχαμε και στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από την εισβολή και την κατοχή! Όμως, η κυβέρνηση Καραμανλή αδιαφορεί ουσιαστικά γι’ αυτές και μάλιστα δεν κρύβει παρά με δυσκολία τη… δυσφορία της, καθώς αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι θέσεις των Ευρωπαίων ξεγυμνώνουν την ίδια στα μάτια του ελληνικού λαού για την υποταγή της στη γραμμή των Αμερικανών, ακόμη και αν έτσι θυσιάζεται η Κύπρος.

Μαύρες μέρες μάς περιμένουν με αυτήν τη γραμμή όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

«Σφαγμένη» πια η Κύπρος στην ΕΕ

Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την έκταση της ανεπανόρθωτης ζημιάς που έχει υποστεί η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ με αυτήν τη γραμμή που ακολούθησε η Αθήνα στο θέμα της τουρκικής ένταξης.

Η διπλωματική και πολιτική πανωλεθρία του Δεκέμβρη του 2004 έχει τραγικά επιβαρυνθεί με όσα έγιναν αυτούς τους δύο μήνες. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο εθνικής ταπείνωσης, να μην τολμούν να βάλουν η Αθήνα και η Λευκωσία σε κανένα σημείο των διαπραγματεύσεων ως όρο-προϋπόθεση της τουρκικής ένταξης την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και να τον βάζει το… Ευρωκοινοβούλιο! Ντροπή!

Η κρατική υπόσταση της Κύπρου έχει καταρρακωθεί πια μέσα στην ΕΕ, αφού η Αθήνα και η Λευκωσία δέχονται να αρχίσουν οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα στρατεύματα κατοχής για πάντα στην Κύπρο, με την Άγκυρα να μην υποχρεούται να αναγνωρίσει ούτε καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια κλειστά για τα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία.

Με τη στάση αυτή η Κύπρος είναι «σφαγμένη» μέσα στην ΕΕ. Τα χτυπήματα θα έρχονται το ένα μετά το άλλο σε λίγο, μόλις αρχίσουν οι ευρωτουρκικές συνομιλίες και καταλαγιάσουν ο θόρυβος και τα πάθη, αφού οι διάφορες χώρες πάρουν ό,τι μπορέσουν σε αυτήν την αρχική φάση.

Μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας

Οι Αυστριακοί μάς έδωσαν μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας. Απέδειξαν πως μια χώρα, μικρότερη μάλιστα από την Ελλάδα, μπορεί να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα συμφέροντα και τις απόψεις της, όχι σαν τις ψοφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις.

Φαντάζεται κανείς πώς θα αντιδρούσε η αυστριακή κυβέρνηση, αν βρισκόταν στη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή; Ούτε από τον ευρωπαϊκό… εναέριο χώρο δεν θα τολμούσε να περάσει ο Ερντογάν, όχι να συζητάει με ύφος και όρους για τουρκική ένταξη στην ΕΕ! Δεξιά είναι και η αυστριακή κυβέρνηση, δεξιά σαν την ελληνική, μόνο που στην Αυστρία η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική αξιοπρέπεια δεν θεωρούνται… «αριστερός εξτρεμισμός», όπως από τη σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή και την προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη!

Πολιτική βούληση και ανδρεία χρειάζεται για να πει κάποιος ηγέτης και ένα «όχι» στο πλαίσιο της ΕΕ, ιδίως όταν έχει συγκυριακά τόσο μεγάλο εύρος ισχυρών συμμαχιών. Τα άλλα είναι προφάσεις.

Η ζημιά που πάθαμε είναι πως τώρα όλοι αυτοί που μας πρόσφεραν τη συμμαχία τους και η κυβέρνηση Καραμανλή την αρνήθηκε, στην επόμενη φάση θα μας κάνουν να το πληρώσουμε ακριβά τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Θα εκπλαγούν οι υπουργοί της ΝΔ όταν δουν με πόση ανοχή και αδιαφορία θα αντιμετωπίζουν στο προσεχές μέλλον οι Ευρωπαίοι π.χ. τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της χώρας μας.

Εμείς χάσαμε

Αποτελεί ανοησία να νομίζει κανείς ότι όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διακατέχονται από αντιτουρκικές διαθέσεις θα έχουν μόνιμα την ανάγκη του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών για να προωθήσουν τη γραμμή τους.

Μεγάλο λάθος αυτή η άποψη. Αυτήν τη φορά πραγματικά προσπάθησαν να προβάλουν και να αξιοποιήσουν το Κυπριακό προκειμένου να προσδώσουν μεγαλύτερη πειστικότητα στη στάση τους, αφού στην περίπτωση της Κύπρου η στάση της Άγκυρας είναι εξωφρενική, παραβιάζοντας κραυγαλέα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα απολύτως αντιληπτή στην παρανομία της από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Χρυσή ευκαιρία ήταν για μας αυτή η συγκυριακή ευρωπαϊκή στάση που συνέκλινε στο Κυπριακό. Αφού Αθήνα και Λευκωσία δεν συνεργάστηκαν μαζί τους, οι Ευρωπαίοι θα βρουν πανεύκολα άλλους τομείς για να περάσουν τη γραμμή τους κατά της Άγκυρας. Θα εστιάσουν την προπαγάνδα τους π.χ. στους Κούρδους, στη γενοκτονία των Αρμενίων, στα ισλαμικά σχολεία, σε κάποιους διωκόμενους διανοούμενους. Μέχρι και την κακομεταχείριση τροφίμων σε τουρκικές ψυχιατρικές κλινικές ξέθαψαν αυτήν την εβδομάδα και το έκαναν πανευρωπαϊκό θέμα!

Εμείς χάσαμε που Αθήνα και Λευκωσία αρνήθηκαν να εστιαστεί αυτή η εκστρατεία στο Κυπριακό, όχι οι Ευρωπαίοι…

Από διαρκώς χειρότερες θέσεις

Η ουσία είναι πως η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο θέμα της τουρκικής ένταξης οδηγεί στο να γίνεται διαρκώς από χειρότερες θέσεις η πάλη για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Όπως υπονομεύτηκε από την Αθήνα η θέση του γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν να μην αρχίσουν καν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν προηγουμένως η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι υπονομεύεται συστηματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ κάθε προσπάθεια εμπλοκής πτυχών του Κυπριακού στις διαδικασίες της ΕΕ.

Έτσι όμως στραγγαλίζεται μεθοδικά κάθε όφελος που θα μπορούσε να αποφέρει στη Λευκωσία η ένταξή της στην ΕΕ. Όταν υποστήριζαν κάποιοι πως η κυπριακή ένταξη μπορεί να συνεισφέρει στη σωστή λύση του Κυπριακού, αυτό ακριβώς εννοούσαν -ότι στο πλαίσιο της ΕΕ θα λαμβάνονταν κατά καιρούς αποφάσεις για διάφορες πτυχές και με διάφορες αφορμές, που συνολικά όμως θα ενίσχυαν τη διεθνή θέση της Κύπρου. Με τον τρόπο αυτόν κάθε καινούργιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα ήταν ευνοϊκότερο για τη Λευκωσία, αφού θα ήταν υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψη του την, υποτίθεται, όλο και πιο ενισχυμένη διεθνή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί πολιτική που όχι μόνο δεν ενισχύει την ευρωπαϊκή θέση της Κύπρου, αλλά αντίθετα μετατρέπει σε παράγοντα υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην ΕΕ κάθε ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά άμεσα ή έμμεσα το Κυπριακό, το μέλλον προβλέπεται πολύ σκοτεινό.

Όταν ακυρώνονται εν τη γενέσει τους οι όποιες θετικές δυνατότητες της κυπριακής ένταξης και παραμένουν μόνο οι αρνητικές πτυχές, τότε σε λίγο η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα καταντήσει βρόχος στον λαιμό της για το Κυπριακό.

Ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα με πόσο μίσος και πάθος εναντίον των Ελληνοκυπρίων είχαν αντιμετωπίσει τα όργανα, οι αξιωματούχοι και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Έτσι που πάει η κυβέρνηση Καραμανλή, σε λίγο μόνο τέτοιες και χειρότερες στιγμές θα ζει η Κύπρος στους κόλπους της ΕΕ. Και θα φταίει η Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ