Μας αφήσατε μόνους…

«Βρεθήκαμε μόνοι μας το μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά μόνο τυπικά ήταν δίπλα μας. Απέφυγε με εύσχημο τρόπο να δώσει μάχη για να περάσουν θέσεις που θα κατοχύρωναν πλήρως την Κύπρο», υπογράμμιζαν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία.

Πάντως οι χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα αναφορικά με την Κύπρο και την αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία για να μην αποκτήσει νομική ισχύ (στο εσωτερικό της) η μονομερής δήλωσή της περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαδέχονται η μια την άλλη. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που δημιουργούν τις ευκαιρίες, τις οποίες η Αθήνα φροντίζει να τις προσπερνά για να μη δυσαρεστήσει τον «κουμπάρο Ερντογάν».

Τόσο οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν την Τετάρτη στην Ευρωβουλή την πρόταση (που τελικώς υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο) το Ευρωκοινοβούλιο να μην κυρώσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, αν πρώτα δεν το κυρώσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα φέρει προς ψήφιση μαζί με το Πρωτόκολλο το κείμενο της μονομερούς δήλωσης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που μπορεί να παράγει εσωτερικό δίκαιο για την Τουρκία, ακόμα και στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Ο Συνασπισμός, στο ίδιο θέμα έπαιξε τον ρόλο τού Πόντιου Πιλάτου, αφού προτίμησε να απόσχει από την ψηφοφορία. Μόνο το Κ.Κ.Ε ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ, δεν συντάχθηκαν και καταψήφισαν την πρόταση. Και καλά, οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ακολούθησαν πιστά την κατευναστική γραμμή της κυβέρνησης προς την Τουρκία.

Το ερώτημα είναι γιατί οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να την καταψηφίσουν, την ώρα που εσωτερικά η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τόνους και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα Ευρωτουρκικά.

Αυτή είναι η σκληρή γραμμή στην οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας ακόμα και για βέτο και επικρίνοντας τον Κ. Καραμανλή ότι το απεμπόλησε νωρίς και μάλιστα από τη Νέα Υόρκη;

Πρόκειται για διγλωσσία, με δεδομένο ότι στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χρήστου Παπουτσή, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ότι παρέδωσε τα πάντα αμαχητί. Μετά φωνάζουν ότι δεν είναι ίδιοι με τη Ν.Δ.! Για άλλη μια φορά οι ξένοι επιχείρησαν να σηκώσουν τo βάρος για την Κύπρο και η κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, «σφύριξαν αδιάφορα».


Σχολιάστε εδώ