«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Και η ζημιά δεν είναι από την αποκάλυψη ότι εξακολουθούν (όπως και παλαιά) να γίνονται ρουσφετολογικές προσλήψεις (αφού οι νυν κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» του νόμου που είχαν ανοίξει οι προκάτοχοί τους), αλλά από το ότι τα γραφεία τους κατακλύζονται από κόσμο που ζητάει προσλήψεις -πού αλλού;- στο Δημόσιο.
«Δεν μας πιστεύει πλέον κανείς, όταν τους λέμε ότι δεν έχουμε δυνατότητες για παρεμβάσεις. Χίλιες φορές να περνούσαν όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ», λένε με απόγνωση στις μεταξύ τους συζητήσεις, ενώ έχουν αρχίσει οι φωνές ακόμη και για την κατάργηση της «συνέντευξης» ως κριτηρίου πρόσληψης που καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση.
Το πρόβλημα των κυβερνητικών βουλευτών γίνεται μεγαλύτερο από το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί στις προσλήψεις, κυρίως συμβασιούχων, που εξασφαλίζουν για τα υπουργεία τους, τις κρατούν όλες για τους «δικούς τους ανθρώπους».
Έτσι, οι ίδιοι όχι μόνο δεν μπορούν να βολέψουν κανέναν, αλλά πολλές φορές δεν μπορούν να μάθουν καν τις προκηρύξεις που δημοσιεύονται συγκαλυμμένα.
Αγιασμός στην πιοκρίσιμη καμπή και με τους βουλευτές να ασφυκτιούν
Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκινάνε αύριο οι εργασίες της δεύτερης Συνόδου της Βουλής.
Το τέλος των θερινών τμημάτων και η έναρξη της νέας Συνόδου είναι μια καλή αφορμή για τον απολογισμό του 18μήνου που πέρασε από τις εκλογές, αλλά και των «κάβων» που έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων.
Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εκλογές να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά από τη μια το πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε το φετινό -πολύ «μακρύ» πολιτικά- καλοκαίρι και από την άλλη ο «βαρύς» χειμώνας που (επ)έρχεται προκαλούν σοβαρές αναταράξεις, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων.
Ο φετινός Σεπτέμβριος (που ούτως ή άλλως είναι ένας οριακός μήνας, καθώς στη διάρκειά του τελειώνουν τα «μπάνια του λαού» και όλες οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα) είχε αρκετές ιδιαιτερότητες που βάρυναν σημαντικά την πολιτική ατμόσφαιρα.
Η κυβέρνηση στη διάρκεια του καλοκαιριού πήρε, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές αντιδράσεις, μια σειρά από μέτρα που ονόμασε «μεταρρυθμίσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε ήταν αναγκαίες γιατί θα βελτίωναν τη ζωή του πολίτη.
Οι αλλαγές στα εργασιακά, το νέο ωράριο των καταστημάτων, η εθελουσία στον ΟΤΕ και όλα τα άλλα μέτρα του καλοκαιριού είναι πλέον νόμοι του κράτους, αλλά ο πολύς κόσμος δεν είδε καμιά διαφορά στη δική του ζωή.
Αντιθέτως είδε επιχειρήσεις να κλείνουν, έργα που κάθε τόσο ανακοινώνονται να μην ξεκινούν, την κυβέρνηση να μην μπορεί να αποφασίσει τι θα γίνει με την Ολυμπιακή και τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης.
Η κοινωνική πίεση που δεν εκφράστηκε το καλοκαίρι έρχεται τώρα στην επιφάνεια και κύριοι αποδέκτες της είναι οι βουλευτές, που αποτελούν τους μόνιμους «αχθοφόρους» της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Αν και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, περισσότερο προβληματισμένα είναι τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση από τον κόσμο τους.
————-*————-
Η διαγραφή Πολύζου και τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που είναι χολωμένοι και με την τύχη που είχε ο συνάδελφός τους Ευάγγελος Πολύζος, τον οποίο διέγραψε η κομματική ηγεσία επειδή τόλμησε να πει τα αυτονόητα για τη διαφθορά και χωρίς μάλιστα να έχει καμιά πρόθεση να ενοχλήσει.
«Εδώ ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», έλεγε αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους βουλευτής από την περιφέρεια που αναφερόταν -χωρίς, πάντως, να καταφέρεται εναντίον του- σε δήλωση που είχε μόλις πριν από λίγο κάνει ο υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας.
Στριμωγμένος από την αντιπολίτευση και για να δικαιολογήσει τα όσα του καταμαρτυρήθηκαν για τα λεγόμενά του στο συνέδριο των τελωνειακών για το «γρηγορόσημο», ο κ. Ρεγκούζας είπε με ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς όποιος δεν το παραδέχεται, όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί μάλλον ή πάσχει από κουφότητα». «Εντάξει, τα αυτονόητα είπε ο Αδάμ, αλλά τι διαφορετικό είχε πει ο Πολύζος που είναι εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας; Οι υπουργοί μπορεί να τα λένε, αλλά οι βουλευτές όχι;», ρωτούσε ο συνομιλητής μας. Και απάντηση, φυσικά δεν έπαιρνε.
————-*————-
Οι ανεβασμένες στροφές και ο δρόμος του Άρη
Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και οι ελπίδες που διατηρούσαν αρκετοί να αναλάβουν κάποιο υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο, κρατούσε ως τώρα πολλά στόματα κλειστά.
Όσο, όμως, το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να απομακρύνεται, αρκετών η υπομονή εξαντλείται, πολύ περισσότερο που κάποιοι δεν… κατάφεραν να είναι μεταξύ των «τυχερών» που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ομαδικές επισκέψεις στο Μεγάρο Μαξίμου και στην ολιγόλεπτη επαφή με τον πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να… ανεβάζουν στροφές και απειλούν ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν να κάνουν «αντάρτικο», είτε με επιθετικές ερωτήσεις, είτε με ομιλίες στις οποίες θα εξαπολύουν βολές.
Την τακτική αυτή εγκαινίασε ήδη ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, έπειτα από μακρά σιωπή, τις δύο τελευταίες εβδομάδες κατέθεσε τρεις αιχμηρές ερωτήσεις, ενώ με δήλωσή του αντιτάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών.
«Ο Άρης δείχνει τον δρόμο για όλους μας», έλεγε νεαρός βουλευτής, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστούμε και εμείς που μας έχουν καταδικάσει να είμαστε χειροκροτητές των υπουργών».
————-*————-
Συνεδριάσεις για… εκτόνωση και χωρίς «Μπαϊρακτάρη»
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων φτάνει -ως απόηχος έστω- και στις ηγεσίες τους.
Γι’ αυτό πρώτα η Ν.Δ. και μετά το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν «ανοιχτές» συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για να ακουστούν οι βουλευτές.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που κρατούν «μικρό καλάθι» και λένε ότι όλα γίνονται για… εκτόνωση, αφού κατά την άποψή τους ουσιαστική πολιτική συζήτηση μπροστά στις κάμερες δεν μπορεί να γίνει.
Άποψη αρκετών είναι πως αν οι αρχηγοί θέλουν να «εισπράξουν» από πρώτο χέρι τις θελήσεις της κοινωνίας θα πρέπει να έχουν συχνότερες απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις κατ’ ιδίαν επαφές με τους βουλευτές.
Οι συναντήσεις αυτού τους είδους, όμως, αντί να πυκνώνουν, αραιώνουν, αφού φέτος ο πρωθυπουργός τουλάχιστον απέφυγε ακόμη και την πολύχρονη συνήθεια που είχε να συναντάται με τα μέλη του κάθε τμήματος.
Έτσι, φέτος δεν επαναλήφθηκε το δείπνο με τους βουλευτές του τρίτου τμήματος, που για όσους ξέχασαν να θυμίσουμε ότι είχε γίνει στον «Μπαϊρακτάρη» και είχε συνοδευθεί με τις -ξεχασμενες, πλέον- δηλώσεις περί των «νταβατζήδων».
————-*————-
Οι βουλευτές νομοθετούν μόνον για… επετείους
Ενδεικτικό του απολύτως περιορισμένου ρόλου τον οποίο επιφυλάσσει στους βουλευτές το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι και αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση του θερινού τμήματος της Βουλής.
Οι ένδεκα βουλευτίνες της Ν.Δ. με επικεφαλής την Κατερίνα Παπακώστα πήραν προ καιρού την πρωτοβουλία να συντάξουν και να καταθέσουν μια πρόταση νόμου «για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Προχθές, λοιπόν, που ήταν η σειρά της να συζητηθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας προσήλθε στη Βουλή, άκουσε τις απόψεις τους, τους είπε ένα «μπράβο» έτσι για τα μάτια, αλλά ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την πρότασή τους, γιατί το υπουργείο έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μελετά το θέμα και θα συντάξει σχετικό νομοσχέδιο.
Βεβαίως δεν πρωτοτύπησε ο κ. Παπαληγούρας, που με τον τρόπο του ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει η άποψη του Βολταίρου για τη διάκριση των εξουσιών και… κακώς το Σύνταγμα ορίζει ότι η Βουλή είναι το νομοθετικό σώμα.
Στο δικό μας σύστημα νομοθετούν μόνον οι υπουργοί και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ στους βουλευτές το μόνο που επιτρέπεται είναι να χειροκροτούν και να ψηφίζουν. Άλλωστε από τη μεταπολίτευση και ύστερα οι ελάχιστες προτάσεις νόμου βουλευτών που έγιναν δεκτές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την καθιέρωση διαφόρων επετείων και ποτέ κανένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα.
————-*————-
Η προστασία των «επώνυμων», ο βουλευτής και η εφημερίδα
Τις υποσχέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη για μείωση των μελών της Φρουράς της Βουλής, αλλά και του αριθμού των αστυνομικών που με δαπάνες του Δημοσίου έχουν διατεθεί στην υπηρεσία διαφόρων «επωνύμων», υπενθυμίζει ο βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης.
Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε αναφέρει ότι ενώ «τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα πάσχουν από την έλλειψη προσωπικού συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της χωρίς κριτήρια διάθεσης αστυνομικών δυνάμεων σε ”επωνύμους” για παροχή προστασίας», κάτι που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας.
Ο βουλευτής, μάλιστα, επικαλείται έγγραφη απάντηση που είχε στείλει ο κ. Βουλγαράκης τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία είχε αναγνωρίσει ότι η υπάρχουσα δύναμη στη Βουλή «υπερέβαινε την προβλεπόμενη οργανική» και ότι «θα υπήρχε αποδέσμευση περίπου 40 αστυνομικών κατά τους προσεχείς μήνες».
Καλά κάνει ο κ. Μανωλάκης και επανέρχεται στο ζήτημα, αν και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν συγκινείται από τις ερωτήσεις των βουλευτώνν. Ίσως φανεί όμως… τυχερός και πιάσει τόπο η ερώτησή του γιατί η κυβέρνηση πιέζεται και από σχετικά δημοσιεύματα της «Καθημερινής», την οποία -όσο να ‘ναι- υπολογίζουν περισσότερο οι κυβερνώντες.
————-*————-
Η… κατασκοπεία του Αλέκου
Σαν τη… σβούρα γυρίζει καθημερινά στους διαδρόμους Βουλή ο υπεύθυνος εκλογών του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος. Παρότι διαθέτει γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη, αποφεύγει να βρίσκεται εκεί και είναι από τους τακτικότερους θαμώνες του Κοινοβουλίου, ίσως και για να αποφύγει τις πιέσεις υποψηφίων για την εξασφάλιση του «χρίσματος».
Την ενασχόληση, πάντως, με τις λίστες των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν την αποφεύγει. Ρωτάει, μαθαίνει, συλλέγει πληροφορίες, ανταλλάσσει απόψεις και «τσεκάρει» πρόσωπα από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, ακόμη κι όταν συνομιλεί με «πράσινους» συναδέλφους του, οι οποίοι (όπως συνήθως κάνουν οι βουλευτές) θέλουν να επιβάλουν τους δικούς του σε δήμους και νομαρχίες. «Έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους εκεί, αλλά εσύ ποιον βλέπεις να… τραβάει;», ρωτάει όσους τον πλησιάζουν για να μάθουν εάν έχει αποφασιστεί κάτι για τον νομό τους.
Το ίδιο φειδωλός στην αναφορά ονομάτων είναι και όταν συνομιλεί -πολύ συχνά- με στελέχη άλλων κομμάτων, από τα οποία αντλεί πληροφορίες για τις δικές τους προτιμήσεις, αλλά και την απήχηση που μπορεί να έχουν διάφορες επιλογές. Αυτό κάτι σαν… κατασκοπεία μοιάζει και το πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί ως μέθοδος, θα το ξέρουμε ίσως σε 54 εβδομάδες που απομένουν ως τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.