Καβγάς κυβέρνησης και ΓΣΕΕ για τις απολύσεις

Περίπου 500 χιλιάδες εργαζόμενοι (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ) θα αναγκαστούν, ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών τους, να αυξομειώσουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας τους, ενώ η μείωση της αμοιβής των υπερωριών θα φέρει αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων που έκαναν συστηματικά υπερωρίες, με επίπτωση και στο ύψος των συντάξεων, που γι’ αυτήν τη μερίδα των εργαζομένων αναμένεται να μειωθούν πάνω από 10%.

Η ΓΣΕΕ αντιδρά στην εφαρμογή του νόμου 3385, κάνει λόγο για συρρίκνωση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος Χρ. Πολυζωγόπουλος προειδοποιεί ότι «θα εναντιωθούμε στην εφαρμογή του νόμου και θα τον καταργήσουμε στην πράξη». Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επισημαίνει ότι «το ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα αποτελεί τη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας», κάτι που βρίσκει αντίθετο τον ΣΕΒ που θεωρεί το ελαστικό οκτάωρο «βήμα προόδου και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Η διαφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις κατηγορίες του κ. Πολυζωγόπουλου ότι «ένα μεγάλο τμήμα επιχειρηματιών που έχει εθιστεί σε κρατικοδίαιτη αντίληψη και συμπεριφορά εκβιάζει και απειλεί όχι μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία προσπαθώντας να αποσπάσει μεγαλύτερα προνόμια».

Ως παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρνει τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Στ. Αργυρό, ιδιοκτήτη των Κλωστηρίων Πρεβέζης, που στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Απασχόλησης είπε: «Πάρτε την επιχείρησή μου και κάντε την ό,τι θέλετε», προσπαθώντας έτσι «να εκβιάσει χρηματοδότηση βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους».

Όμως καβγάς ξέσπασε και μεταξύ ΓΣΕΕ και υπουργείου Απασχόλησης για το ύψος της ανεργίας. Κατά τη ΓΣΕΕ, τους τελευταίους 18 μήνες έκλεισαν 8.000 μικρές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 80.000 νέοι άνεργοι, κάτι που αμφισβητεί ευθέως ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος τονίζει πως «το ισοζύγιο απολύσεων – προσλήψεων είναι θετικό» και πως «η πραγματική ανεργία είναι μικρότερη απ’ αυτήν που καταγράφεται».

Κατά τον επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιά, «η ανεργία δεν μπορεί να μετρηθεί από τις λίστες του ΟΑΕΔ», αλλά μόνο από τις μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα ο κ. Ρωμανιάς παραδέχεται ότι υπάρχουν και άνεργοι «μαϊμούδες», καθώς «ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι γράφονται στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ για να επωφεληθούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα του Οργανισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Πολυζωγόπουλος υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έδωσε η ΓΣΕΕ είναι πραγματικά γιατί «εμείς δώσαμε στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τα εργατικά κέντρα». Τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ θα παρουσιάσει τη «Μαύρη Βίβλο» της ανεργίας, οπότε αναμένεται νέος καβγάς με κυβέρνηση και ΣΕΒ.


Σχολιάστε εδώ