Κάτι αλλάζει στην Αμερική

Έτσι, για πρώτη φορά διατυπώνονται ευθείες κριτικές κατά της Ουάσινγκτον και της κυβέρνησης Μπους, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο καυτό θέμα της τραγικής έλλειψης υποδομών, αλλά αγγίζουν όλο και πιο επίμονα το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ, που εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμερικάνικης πολιτικής.

Τ ο κλίμα αμφισβήτησης με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εφαρμόζει καθεστώς λογοκρισίας στον Τύπο, φθάνοντας στο σημείο πρόσφατα ακόμη και να φυλακίσει δημοσιογράφο, επειδή δεν αποκάλυψε τις πηγές της. Τα όσα είπε άλλωστε πριν από λίγες μέρες ο παλαίμαχος της αμερικάνικης δημοσιογραφίας, Νταν Ράδερ, κατά την παραλαβή των βραβείων ΕΜΜΥ, ήταν αποκαλυπτικά: «Στα δημοσιογραφικά γραφεία της Αμερικής πλανιέται το χειρότερο κλίμα φόβου που συνάντησα ποτέ στη σαραντάχρονη καριέρα μου. Ούτε τον καιρό του Ουοτεργκέιτ δε νιώθαμε τέτοια ανασφάλεια»!

Η άλλη Αμερική όμως, όπως φάνηκε και από τις τεράστιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν με αίτημα την αποχώρηση από το Ιράκ, βράζει! Στη συγκέντρωση και την πορεία που οργανώθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία κατέληξε στη συμβολική περικύκλωση του Λευκού Οίκου, συμμετείχαν σύμφωνα με τους διαδηλωτές 500.000 άτομα, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έλαβαν μέρος 100.000 – αριθμός σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλός, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα πλήθη που έβγαιναν στους αμερικάνικους δρόμους πριν γίνει η επέμβαση στο Ιράκ.

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, η ηθοποιός Τσέσικα Λαγκ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, και ο τρίτος υποψήφιος των περσινών αμερικάνικων εκλογών, Ραλφ Νέιντερ. Στο επίκεντρο της προσοχής όμως ήταν η Σίντι Σίχαν που μετά το θάνατο του γιου της στο Ιράκ στρατοπέδευσε έξω από το ράντσο του Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας, για να μετατραπεί αμέσως σε σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος. Ακόμη όμως και αυτήν τη γυναίκα τη συνέλαβαν! Τη Δευτέρα, δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, μαζική έφοδος πάνοπλων αστυνομικών αποκάλυψε το ολοκληρωτικό πρόσωπο του σύγχρονου αμερικάνικου κράτους!

Στο πρόσωπο της Σίντι Σίχαν όμως, που την πήραν κυριολεκτικά σηκωτή οι αστυνομικές δυνάμεις τη Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη συνέχισε να είναι στη φυλακή, επιχείρησαν να καταστείλουν το ίδιο το αντιπολεμικό κίνημα, μια και οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον είναι απειλητικές. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 59% των Αμερικάνων χαρακτηρίζουν, χωρίς περιστροφές πια, ως «λάθος» την αποστολή των στρατευμάτων στο Ιράκ και ένα ίδιο πάλι ποσοστό ζητά την επιστροφή τους στην πατρίδα. Τέτοια υπεροχή ποτέ δεν παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης στον Κόλπο ή μετέπειτα εισβολής στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν. Για να φτάσει δε το 59% των Αμερικάνων να απορρίπτει την επέμβαση στο Βιετνάμ, απαιτήθηκαν τρία χρόνια. Τώρα μόλις δεκαπέντε μήνες. Πολύ λιγότερος χρόνος σε σχέση με το Βιετνάμ απαιτήθηκε επίσης και μέχρι να οργανωθούν οι βετεράνοι του πολέμου, που είναι παρόντες σε κάθε αντιπολεμική εκδήλωση: από τις καθιστικές διαμαρτυρίες της Σίντι Σίχαν, μέχρι τις επιβλητικές εκθέσεις που οργανώνουν οι ίδιοι με τίτλο «Ορθάνοιχτα Μάτια», τοποθετώντας στις κεντρικές πλατείες (65 μέχρι στιγμής) μεγάλων πόλεων στρατιωτικά άρβυλα νεκρών φαντάρων που προέρχονται από τις οικογένειες που έχασαν στο Ιράκ δικούς τους ανθρώπους.


Σχολιάστε εδώ