Δώδεκα δορυφόροι θα εποπτεύουν την ελληνική επικράτεια!
Το κέντρο θα διαχειρίζεται μεγάλα κεφάλαια, τα οποία θα διατεθούν κυρίως στον τομέα της παρακολούθησης με ένα ολόκληρο δίκτυο δορυφόρων, οι οποίοι προβλέπεται να κατασκευαστούν σε συνεργασία με την ΕΑΒ και να εκτοξευτούν σε ύψος ως και 800 χιλιομέτρων! Ήδη στα χέρια του επικεφαλής του κέντρου, απόστρατου αντιστράτηγου Βασίλη Κωνσταντινίδη, βρίσκεται μία απόλυτα εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη, η εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει τη χώρα πολλά βήματα μπροστά στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας. Αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου δώδεκα μικροδορυφόρων τηλεανίχνευσης με εφαρμογές που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Oι δυνατότητες του συστήματος περιλαμβάνουν από θέματα ασφάλειας μέχρι αξιοποίηση των δεδομένων σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και εξασφαλίζουν τον λεπτομερή και συνεχή έλεγχο των συνόρων, την παρακολούθηση εγκαταστάσεων για λόγους ασφάλειας, τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών, την καταγραφή φυσικών καταστροφών ή γεωλογικών μεταβολών και των συνεπειών τους, την καταγραφή ενδεχόμενης απόπειρας αλλαγής στις χρήσεις γης ή και παράνομης δόμησης στον αιγιαλό, ακόμη και την ανίχνευση φυσικών πηγών ενέργειας όπως το πετρέλαιο!
Στην ουσία η ύπαρξη ενός… ουράνιου συστήματος παρακολούθησης «λύνει τα χέρια» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο ευαίσθητο θέμα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και βάζει… φρένο στις όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν για τη λειτουργία του συστήματος C4Ι με τις κάμερες. Αλλά εάν επρόκειτο μόνο γι’ αυτό, η πολιτεία δεν θα σκεφτόταν καν να μπει σε ένα τόσο μεγάλο έξοδο… Όμως οι πραγματικά επιστημονικές δυνατότητες έρευνας που θα έχει το δορυφορικό δίκτυο μπορεί να αποβούν πολύτιμες. Οι μικροδορυφόροι μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά ειδικά στον τομέα της έρευνας για την εξεύρεση πετρελαίου και σπανίων μετάλλων, εφόσον αποφασιστεί να φέρουν τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό, στις σεισμολογικές μετρήσεις ακριβείας για τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία της Γης και σε αστρονομικές μελέτες. Μάλιστα μπορεί να αποδειχθούν και προσοδοφόροι, αφού τα υποσυστήματά τους μπορούν να «νοικιαστούν» για εμπορική αξιοποίηση.
Στην επιστημονική εισήγηση αναφέρεται ότι οι δορυφόροι τηλεανίχνευσης κινούνται στο χαμηλό ύψος των 400 έως 800 χιλιομέτρων, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί -όπως ο Hellas Sat 2- κινούνται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων. Ζυγίζουν μόλις 50 κιλά, αλλά το βάρος τους αυξάνεται ανάλογα με τα συστήματα που θα μεταφέρουν για να εκπληρούν τις λειτουργίες που θα αποφασιστεί να έχουν. Στην έκθεση δεν υπάρχει εκτίμηση του συνολικού κόστους του προγράμματος, αφού θα εξαρτηθεί από το πόσους δορυφόρους θα περιλαμβάνει τελικά.