Απειλή διαγραφής για τους αντάρτες
Δεν μπορούσαν εύκολα να πιστέψουν πως το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μια νέου τύπου, εντελώς διαφορετική από τις άλλες φορές, εκλογική μάχη. Και αυτό γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να σηκώσει τον πήχη των εκλογών, αλλά θέλει να βάλει τα θεμέλια για μια νέου τύπου λειτουργία, με ρίσκο ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του. «Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι να σηκώσουν το βάρος των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, είτε είναι παιδεία είτε υγεία και πρόνοια», είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε υποψηφίους που έχουν νέα αντίληψη για τους δήμους».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό ακριβώς το σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με μονωμένους ανεξάρτητους δημάρχους που θεωρούνται ότι μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος και, δίνοντας το στίγμα του, είπε πως «χρειαζόμαστε νέους υποψηφίους που να συνδυάζουν το ήθος, την ικανότητα την αξιοπιστία», ενώ σε ό,τι αφορά τις γενικότερες συμμαχίες φαίνεται πως αυτές παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, καθώς δεν δείχνουν να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι συνολικότερο.
Από τα συμφραζόμενα οι περισσότεροι κατάλαβαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να πέσει στην παγίδα που του στήνουν οι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι τι λένε; Ότι θα ήταν καλύτερο το ΠΑΣΟΚ να κομματικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές, να ανεβάσει τον πήχη των δήμων και των νομαρχιών που θέτει στο στόχαστρό του και να συγκρουστεί πολιτικά σφοδρά με την κυβέρνηση.
Ο υπεύθυνος για τη Δυτική Αθήνα, Νίκος Σαλαγιάννης, διαφωνεί και τάσσεται υπέρ της άποψης του κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τον αγώνα του, αλλά με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην εποχή που διανύουμε: όχι απαραίτητα συγκρουσιακά.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου αντί για τον όρο «αντάρτες» χρησιμοποίησε τον όρο «διασπαστές». Ήθελε να δώσει με αυτόν τον τρόπο το στίγμα του πως όσοι από τα στελέχη εκείνα ευνοήσουν, ενισχύσουν και βοηθήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο να λειτουργήσουν εκτός γραμμής, αυτομάτως θα διαγράφονται. Εκείνος που πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο «διασπαστές» πριν από τον κ. Παπανδρέου ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, καθώς, όπως λέει, «ο προηγούμενος όρος ʽʽαντάρτεςʼʼ είχε κάτι το επικό μέσα του, δημιουργούσε συμπάθειες στο κοινό και χαλούσε στο τέλος τη σούπα στο ΠΑΣΟΚ». Έτσι κατάφερε και τον κ. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τους αντάρτες ή τους διασπαστές, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ διασπαστικά ψηφοδέλτια σε κανέναν δήμο και νομό. Πουθενά.
Πολύ περισσότερο για κάποιους δημοτικούς συμβούλους που γίνονται αντιδήμαρχοι σε άλλον συνδυασμό. Και έφεραν για παράδειγμα έναν παλαιό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στον Βύρωνα που έγινε αντιδήμαρχος στον συνδυασμό του δημάρχου κ. Χαρδαλιά. «Αυτομάτως θα τίθενται εκτός οργάνων», αποφάσισαν στην επιτροπή, σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περιχαρακώσει τις διαρροές, καθώς είναι πολύ πιθανόν η θεσμοθέτηση του 42% από την κυβέρνηση να δημιουργήσει αρκετούς «Εφιάλτες» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίθετα προς την κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αυτό το διάστημα οργανώνονται διάφοροι «πυρήνες» στελεχών σε όλη την Ελλάδα, που σκέπτονται να ενισχύσουν υποψήφιους δημάρχους ή νομάρχες από τις τοπικές κοινωνίες, φτιάχνοντας τον δικό τους προσωπικό μηχανισμό. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές από διάφορα στελέχη, κυρίως στη Β’ Αθηνών, προκαλώντας στο τότε κυβερνητικό κόμμα σοκ από τη διασπορά των ψήφων. Σήμερα το ίδιο κάνουν οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να τακτοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες προωθούν τέτοιες λύσεις ακόμη και τώρα. Τότε, στις εκλογές του 2002, αντιδρούσαν οι εκσυγχρονιστές που ήταν και «Σημιτοφύλακες», ενώ σήμερα τέτοιες κινήσεις οργανώνονται από τους ίδιους, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ζημία στον Γιώργο και να του χρεώσουν άλλη μια εκλογική ήττα.
Ήδη πρώην υπουργοί συνεργάζονται στενά με δημοτικούς συμβούλους τους οποίους βάζουν να αμφισβητούν τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να υπάρχει γενική αμφισβήτηση στις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη.
Πάντως και σε αυτήν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογών εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις όσον αφορά στο περίφημο ασυμβίβαστο, δηλαδή να μην έχει δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Υπήρξε προβληματισμός γενικότερα για το αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποκλείσει κάποιους υποψηφίους από τις εθνικές εκλογές αφού είχαν θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Αλέκο Παπαδόπουλο, υπήρξε τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να αφήνει ένα παραθυράκι για ορισμένα στελέχη σε ορισμένες περιοχές που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι από βουλευτές για δήμαρχοι ή νομάρχες.
Για το θέμα των συνεργασιών ο κ. Αντώνης Κοτσακάς έθεσε το ζήτημα λέγοντας πως αφού το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί σε επίπεδο κορυφής με την Αριστερά, τουλάχιστον ας υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, φέρνοντας το θέμα συνεργασίας με τη λεγόμενη κοινωνική Αριστερά, όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά.
Εκείνη την ώρα ο κ. Βασίλης Γερανίδης επιχείρησε να φέρει ένα παράδειγμα για τον δήμο της Σταυρούπολης λέγοντας και όνομα υποψηφίου που θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει, αλλά όλοι οι υπόλοιποι του είπαν να αποφύγει την ονοματολογία γιατί θα διαρρεύσει στις εφημερίδες και θα δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα.
Τα πρώτα ονόματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται περίπου στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ για δήμους με ξεχωριστή σημασία για το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα το Περιστέρι, η Νίκαια και το Αιγάλεω, το όνομα του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ θα αργήσει, καθώς γίνονται έρευνες για το ποιος θα μπορούσε να «Χτυπήσει» τους σημερινούς δημάρχους, με λιγότερες πιθανότητες, όπως ομολογούν, στο Περιστέρι, καθώς ο νυν δήμαρχος «δεν πιάνεται πουθενά», σύμφωνα με όσα έλεγαν και στελέχη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.
Την ίδια ώρα, για τον Πειραιά φαίνεται πως έχει κλείσει το θέμα Φασούλα. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, φαίνεται ότι έχει πει το τελικό «oκέι» στον Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι ο μοναδικός που χειρίζεται τέτοιου είδους θέματα, αλλά δεν ανακοινώνεται τίποτα ακόμη, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο ίδιος όμως αρνείται κατηγορηματικά ότι ο δήμος Πειραιά έκλεισε με την υποψηφιότητά του, απλώς δεν είναι τόσο αρνητικός όσο πριν από μερικούς μήνες. Συνεχίζει πάντως να λέει ότι προέχει η υγεία του παιδιού του. Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως, αν δεν ισχύει το τελικό «oκέι» του κ. Φασούλα, εκφράζει αισιοδοξία ότι ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας στο τέλος θα πειστεί.
Επαφές με πρόσωπο του Συνασπισμού έχουν γίνει και για τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας εκλογικών διαδικασιών κρατάει το στόμα του κλειστό, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει το παραμικρό. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα το όνομα ως υποψηφίου νομάρχη του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως μια εκδοχή. Πάντως ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι βρίσκεται σε ανοικτή συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο με αντικείμενο ενδεχόμενη συνεργασία σε έναν από τους δύο μεγάλους δήμους, Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει υποψήφιο του ΣΥΝ σε μία από τις δύο πόλεις και ο ΣΥΝ να κάνει το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ.