Αναγνωρίσαμε «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία!

Την ώρα που η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένη με το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, την ίδια ώρα -όπως ακριβώς και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη- αφήνει ανοιχτή «κερκόπορτα» για τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφέρονται ως προαπαιτούμενα για την Τουρκία:

– Η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης
– Η απαρέγκλιτη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας
– Ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων
– Η δέσμευση της Τουρκίας για επίλυση εκκρεμών συνοριακών διαφορών, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον χρειαστεί και χωρίς να είναι υποχρεωτικό, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα από την κριτική που ως αντιπολίτευση ασκούσε η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Όπως δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι της αντιπαράθεσης του Πέτρου Μολυβιάτη με τον Κώστα Σημίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την περίφημη «ουρά του Ελσίνκι», την οποία ο υπουργός Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι εξουδετέρωσε με την πολιτική της η κυβέρνηση. Και όμως άλλο ένα κρίσιμο και επίσημο ντοκουμέντο της ΕΕ αναφέρεται σε εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει, όπως πανηγύριζε στο Ελσίνκι η κυβέρνηση Σημίτη.


Σχολιάστε εδώ