Σε μία ψήφο κρέμεται η τύχη των 200.000 συμβασιούχων
Εντός των ημερών αναμένεται η τελική διάσκεψη και τα τηλέφωνα των δικαστών έχουν πάρει φωτιά, καθώς ο υπουργός με νύχια και με δόντια προσπαθεί να σώσει το διάταγμα, αφού αφορά τη δύναμη του εκλογικού σώματος που φέρεται να έδωσε και τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία κατά τις τελευταίες εκλογές. Η «διάσωση» του εν λόγω προεδρικού διατάγματος παλεύεται εδώ και μήνες και μέχρι στιγμής φαίνεται πως υπέρ του έχουν εξασφαλιστεί δύο θετικές ψήφοι από τους πέντε δικαστές που μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου με δικαίωμα ψήφου.
Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Π.Ζ. Φλώρο, ο οποίος μετείχε στη σύνθεση του τμήματος κατά τη συζήτηση της προσφυγής κατά του διατάγματος.
Τότε είχε τον βαθμό του συμβούλου και παρά το γεγονός ότι ήταν αρχαιότερος και επρόκειτο να γίνουν προαγωγές, έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη σύνθεση. Στη συνέχεια προήχθη από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά έως την έκδοση της κρίσιμης αποφάσεως μετέχει στο συγκεκριμένο τμήμα.
Υπέρ του διατάγματος φαίνεται πως τάσσεται και ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Σακελλαρίου, κοντοχωριανός του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.
Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός μετείχε στη σύνθεση του ΑΕΔ που εξέδωσε την περιβόητη απόφαση για την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Με αποτέλεσμα να κερδίσει η ΝΔ μία έδρα και από τις αλλαγές εδρών να μπει στη Βουλή ο θείος του Κώστα Καραμανλή Αχιλλέας. Ο εν λόγω δικαστής είχε ταχθεί με την πλειοψηφία, η οποία σχηματίστηκε οριακά.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Γ. Τσιμέκας, ο οποίος υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα του διατάγματος. Την ίδια θέση πήρε και ο πάρεδρος Κ. Πισπιρίγκος.
Τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου που θα αποφανθούν για την υπόθεση είναι ο πρόεδρος του τμήματος Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος κατέχει εδώ και χρόνια τον βαθμό του αντιπροέδρου, και ο σύμβουλος Τ. Γκότσης, ο οποίος θεωρείται ευπρεπής και καλός νομικός. Αν και βρίσκεται ψηλά στην επετηρίδα (αλλά θα κριθεί μετά από δύο χρόνια), τον ακολουθεί δικαστής εξαιρετικά εκλεκτός της σημερινής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα της νομιμοποίησης των συμβασιούχων, κατά το στάδιο της επεξεργασίας του, είχε κριθεί από την Ολομέλεια του δικαστηρίου συνταγματικό με οριακή πλειοψηφία (6-5) και πρόεδρο τότε τον Χρήστο Γεραρή, ο οποίος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και φιλοδοξούσε να καταλάβει τη θέση του νομικού συμβούλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.