XΡΗΜΑτιστήριο

Mε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία να δίνει μια νότα αβεβαιότητας στο πολιτικό κλίμα, το ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας στη Σοφοκλέους ήταν αρνητικό, όπως και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Ακολούθησε μια συνεδρίαση κατά την οποία έγιναν πωλήσεις τίτλων στις μετοχές υψηλής και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.243,59 μονάδες, μειωμένος κατά 0,24%. Tην επομένη, τόσο με τις εξελίξεις γύρω από το Τ+3 όσο και την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε μειωμένο, ο τζίρος έφτασε τα 224 εκατ., ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό της ημέρας, στις 3.211,04 μονάδες. Προς το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας, τόσο η αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές όσο και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διαμόρφωσαν ένα οριακά σταθεροποιητικό κλίμα.

Η αοριστολογία των προτάσεων ΠΑΣΟΚ για την οικονομία ήταν, ίσως, το μόνο αρνητικό σημείο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ! Για το Χρηματιστήριο, πάντως, καμία ερώτηση, καμία αναφορά.

Ύστερα και από τα κακά μαντάτα από τη Γερμανία, σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, διχογνωμία επικρατεί στην κυβέρνηση για αυτό το μέτρο!

Είναι κοινό μυστικό ότι η προηγούμενη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας κουκούλωσε διάφορα, στα οποία συμμετείχαν «πράσινοι» και «μπλε» ημέτεροι. Σε ένα από αυτά, αντί να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη μια «γαλάζια» υπάλληλο, η οποία ιδιοποιήθηκε χρήματα από δάνεια «μαϊμού» ώστε να τα παίξει στο χρηματιστήριο μέσω της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, αρκέστηκαν να τη ρίξουν στα μαλακά! Γιατί; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην σύζυγός της κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον πρώην διοικητή της Αγροτικής, ενώ λέγεται ότι τα σπίτια τους είναι μεσοτοιχία! Αληθεύει η πληροφορία αυτή, κ. Λάμπρου;

Σε ποια ΑΕΕΧ υπάρχει πρόβλημα ενημερωτικού δελτίου; Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου;

«… Η χορήγηση πίστωσης (από την ΑΧΕΠΕΥ πριν από το 2000)… δεν απαγορευόταν από τον νόμο, αλλά βρίσκεται στο πλαίσιο της ελευθερίας των συμβάσεων…»! Μέρος από δικαστική απόφαση συγκεκριμένης πρωτοδίκη, η οποία φέρεται να ανήκει σε εκείνες που ακολουθούν τη λογική των ΑΧΕΠΕΥ.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο θεσμός του margin account δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γι’ αυτόν τον λόγο οι εποπτικές αρχές μελετούν ακόμα και την κατάργηση του Τ+3, με άμεση εφαρμογή της καταβολής χρημάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα αγοράς μετοχών! Τώρα, όσον αφορά τις μικρές ΑΧΕΠΕΥ, καλά λουκέτα.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι μας και το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Και καλά, η κατάχρηση εξουσίας ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά από πού προκύπτει η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα; Εκτός και αν βρέθηκαν τελικά οι τροφοδότες λογαριασμοί στη UBS! Εμείς πάντως επιμένουμε ότι η εν λόγω κυρία δεν είναι η μόνη υπεύθυνη, κάτι άλλωστε που τονίζει και η ίδια, με τη συνέντευξή της στην «Traffic» «… για τη σχέση που την κατέστρεψε… »! Είναι γεγονός ότι, αν και γράφτηκαν πολλά για τον δικηγόρο εκ Θεσσαλονίκης, τον πρώην ερωτικό σύντροφο της ανακρίτριας, τον πρώην νομικό σύμβουλο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, τον κ. Σταύρο Κουμεντάκη, εκείνος παραμένει στο απυρόβλητο.

Με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, οι κάτοχοι δύο διαμερισμάτων θα συμπεριληφθούν πλέον στην κατηγορία των μεγαλοϊδιοκτητών, πληρώνοντας έτσι φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας!

Νέα υποθήκευση του μέλλοντος, νέα μεταφορά χρεών στο αύριο, νέα έκδοση δέκα ετών κρατικών ομολόγων παρακαλώ!

Η αξία των ανακοινωθέντων συγχωνεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ανέρχεται σε 123 δισ. δολάρια. Εδώ όμως, στην Ελλάδα, τι γίνεται;

Μια από τα ίδια! Συνέντευξη χωρίς ουσία και ειδήσεις ήταν αυτή που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος. Τι να κάνουμε, υπάρχει και το χρηματιστήριο των εμφανίσεων. Ειδικά τώρα, που έλαβε και τα εύσημα των υπευθύνων του FTSE, ποιος τον πιάνει! Θα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο οι μετοχές του.

Είναι δυνατόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μη γνωρίζει το σύνολο των δανείων που έχουν δοθεί από τις τράπεζες, με εγγύηση του Δημοσίου; Μήπως κάποιοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους;

Η τραπεζική λογική και το κράτος των Αθηνών ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για το κλείσιμο πολλών επαρχιακών επιχειρήσεων! Δεν το λέμε εμείς, ασχέτως αν συμφωνούμε, αλλά ο κ. Βουλινός.

Στα θετικά του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, συγκαταλέγεται η επέκταση των αξιώσεων έναντι των υπευθύνων, ακόμα και κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εισαγωγής μιας εταιρείας στο ΧΑ.

Κύριε Προβόπουλε, μπορεί η απόφαση για το ασφαλιστικό της Εμπορικής να είναι «ιστορική», η ιστορία όμως δεν γράφεται πάντα με χρυσά γράμματα, έτσι δεν είναι; Πάντως για την αοριστία των Γάλλων στην ΑΜΚ της τράπεζας, ούτε λόγος.

Το Λουξεμβούργο είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους και έδρα πολλών υπεράκτιων εταιρειών! Λέτε γι’ αυτό η EFG Eurobank να αγόρασε το 25% της Efg Private Bank;

Πληροφορούμαστε ότι εκτός του γνωστού σε όλους «μεγαλοδιευθυντή», ένα ακόμα στέλεχος από την ίδια διεύθυνση της Αγροτικής Τράπεζας παραθέρισε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα που έχει λάβει δάνεια από τον όμιλο! Πάντως, με στοκαρίσματα δεν επιδιορθώνονται οι αστοχίες. Α, και κάτι ακόμα, την επομένη έχουμε «αφιέρωμα» για τα πεπραγμένα κάποιων τακτικών νομικών συμβούλων του ομίλου.

Ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, απλώς περιμένει τη στιγμή του! Αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο πώλησης της ΕΥΔΑΠ.

Ενώ στην Αμερική η Εθνική Ένωση Χρηματιστών προειδοποιεί τους επενδυτές για κάθε ενδεχόμενο, εδώ, στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Χρηματιστών ενδιαφέρεται μόνο για τα μέλη του, παραβιάζοντας ακόμα και προσωπικά δεδομένα μικροεπενδυτών.

Τι εξηγήσεις να δώσει ο ΟΤΕ στο ΧΑ; Μήπως ξέρουν και οι ίδιοι τι πρόκειται να γίνει; Προχειρότητα σε όλα!

Κάποια από τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να τραβάνε τα μαλλιά τους! Από εκεί που θα αγόραζαν την Αγροτική Τράπεζα, έρχεται η UBS και την κατατάσσει πάνω από τον όμιλό τους. Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Άσχετα από τον σκοπό, η ωμή παρέμβαση των πολιτικών στις αποφάσεις μιας εισηγμένης τράπεζας σχετικά με τους όρους δανειοδότησης μιας επιχείρησης θα έπρεπε να προβληματίσει, έτσι δεν είναι;

Είναι αδιανόητο οι δημόσιες εποπτικές αρχές να ακολουθούν πάντα τις εξελίξεις! Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε σωστά τη δουλειά της, είναι βέβαιο ότι θα προλάβαινε φαινόμενα τύπου Sex Form. Διαφωνεί κανείς με αυτό;

Και ενώ η προσωρινή διοίκηση της Ipirotiki προσπαθεί να βρει άκρη με τους πιστωτές της, μαθαίνουμε ότι κάποια από τα στελέχη της συνεργάζονται ήδη με ανταγωνίστρια εταιρεία! Αληθεύει;

Θα το πούμε για μια ακόμη φορά, δεν έχει σημασία το ύψος των εκάστοτε προστίμων αλλά το κατά πόσον αυτά υπερασπίζονται στη Δικαιοσύνη από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Πώληση ακινήτων για αγορά ζημιογόνων εταιρειών; Κάτι δεν πάει καλά στον Εμπορικό Δεσμό, ειδικά δε όταν έχει να κάνει με κάτι τόσο διαφορετικό από το αντικείμενο της «μαμάς» εταιρείας.


Σχολιάστε εδώ