Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο
Η Ελλάδα δεν είχε το κουράγιο να βοηθήσει αποφασιστικά. Και άφησε την ευκαιρία να σχηματίσει ισχυρό μέτωπο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία και την Αυστρία και να αναγκασθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης που αυτομάτως θα την υποχρέωνε να δεχθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η ΕΕ ζημιώνεται 45.000.000 ευρώ τον χρόνο από τη μη προσέγγιση κυπριακών ή εθνικότητας άλλης χώρας της ΕΕ πλοίων και αεροπλάνων που έχουν «πιάσει» στα λιμάνια της Κύπρου, στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.
Η Κύπρος είναι μόνη. Και όπως έλεγε σε στενούς συνεργάτες του ο Τάσσος Παπαδόπουλος, το πάλεψε μέχρι του σημείου να πάρει ό,τι περισσότερο μπορούσε. Και τώρα ελπίζει ότι με νέες πιέσεις και την απειλή βέτο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα καταφέρει να κάνει η Κύπρος νέα βήματα. Και όπως τόνιζαν κύκλοι των Βρυξελλών, υπάρχουν 35 κεφάλαια που και για το άνοιγμα και για το κλείσιμό τους χρειαζόταν ομοφωνία! Στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του κύπριου Προέδρου ότι δεν έβαλε βέτο, η απάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ότι δεν θα ήμουν ηγέτης αν θυσίαζα το λαϊκό συμφέρον για το λαϊκό αίσθημα. Η εκτίμηση στη Λευκωσία είναι ότι η Κύπρος κατάφερε να αγοράσει χρόνο, όμως υπάρχει και η άλλη άποψη ότι η Τουρκία κέρδισε χρόνια και μπορεί να αναφέρεται στην αντιδήλωση ότι το Πρωτόκολλο θα εφαρμοσθεί το 2006, όμως ποιος εγγυάται ότι και τότε η Άγκυρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της;
Βέβαια ο κίνδυνος είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ. Όλη αυτή η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο στηρίζεται στην ελπίδα της επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν, που αν γίνει αποδεκτό, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία διαλύεται. Γι’ αυτό και επιμένουμε να λέμε ότι χάθηκε η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Η μόνη χώρα που ανθίσταται ακόμη στην απαίτηση της Τουρκίας είναι η Αυστρία, η οποία έχει στυλώσει τα πόδια της και ζητάει να μείνει ανοιχτό το αν θα μπει η Τουρκία στην ΕΕ, ακόμη και μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο-κείμενο που συζητάει η Αυστρία πρόκειται να μπει ο όρος «ανοικτό τέλος», που σημαίνει ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων δεν θα μπει η Τουρκία αυτομάτως στην ΕΕ, αλλά θα περάσει από νέες εξετάσεις. Η Τουρκία ζητάει να τεθεί ο όρος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων οδηγεί στην πλήρη ένταξη. Να σημειωθεί ότι η Αυστρία θα έχει την προεδρία της επόμενης συνόδου, θα διαδεχθεί την Αγγλία και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την Τουρκία.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ο κ. Μπροκ του Λαϊκού Κόμματος θα καταθέσει στο Στρασβούργο την έκθεση για την Τουρκία και θα ακολουθήσει ψηφοφορία και αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει δέσμευση της Τουρκίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, υπάρχει ενδεχόμενο οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της αναβολής των διαπραγματεύσεων!