Τους ανακάτωσε ο Καλατράβα

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη, ο Καλατράβα παρουσίασε στους Σιούφα, Φώλια, Τσιαρτσιώνη, Μπακατσέλο, Θωμόπουλο, Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη τις πρώτες σκέψεις του για τα σχέδια που κάνει με στόχο την αναμόρφωση της εικόνας της πόλης.

Έκτοτε οι αποκαλύψεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. Αποκαλύφθηκε ότι:

• Στον Καλατράβα η δουλειά είχε ανατεθεί εδώ και μήνες, από τον πρόεδρο της ΔΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλο, με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΜΑΘ Νίκου Τσιαρτσιώνη. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για ανάμειξη και του Ευάγγελου Βενιζέλου (αναφερόμενοι στη γνωριμία του με τον Ισπανό λόγω Ολυμπιάδας και στη συγγενική του σχέση με τον Μπακατσέλο).

• Για την προμελέτη και μόνον ο Καλατράβα συμφώνησε να λάβει 300.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν μέσω της θυγατρικής εταιρείας Interexpo της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Σπύρος Βούγιας, τα μέλη του ΔΣ της Interexpo υπέγραψαν πρωτόκολλο εχεμύθειας. «Πρόκειται για μια ιδιότυπη ομερτά γύρω από ένα συνωμοτικής διαδικασίας σχέδιο», τόνισε.

• Ο Βούγιας κατήγγειλε ότι «αυτό που προετοιμάζεται μυστικά από κάποια αόρατα επιτελεία, σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή και τον Δ. Σιούφα, είναι η απευθείας ανάθεση της αποκαλούμενης αξιοποίησης της περιοχής σε ιδιώτες». Ως μανδύας συγκάλυψης, υπογράμμισε, θα χρησιμοποιηθεί η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ του 2012 και φυσικά και το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα. «Δεν είναι τυχαίο», είπε ο κ. Βούγιας, που όλη αυτή η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα μετά την ψήφιση του νόμου για τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης πρότεινε η έκθεση να διατηρήσει στο κέντρο της πόλης μόνο το διοικητικό επιτελείο και να αναπτύξει σε άλλη περιοχή τις εμπορικές λειτουργίες της.

• Μολονότι το σχέδιο Καλατράβα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα (ο Μπακατσέλος δήλωσε πως οι εποπτεύοντες τη ΔΕΘ υπουργοί -Σιούφας, Τσιαρτσιώνης- θα αποφασίσουν αν το εγκρίνουν και πότε θα το δημοσιοποιήσουν), έγινε γνωστό πως αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κινητής κολώνας, ύψους 150 μέτρων, που θα τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία δακτυλίων πρασίνου σε όλο το τμήμα της περιοχής από την Άνω Πόλη μέχρι την παραλία, καθώς και η ριζική αναμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ με την κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ και, επιπλέον, υπόγειας σύνδεσης με τη γραμμή του μετρό.

• Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης θέλουν τον δήμαρχο -και σε μικρότερο βαθμό τον νομάρχη- να είναι σφόδρα ενοχλημένος από την υπόθεση Καλατράβα που κρατήθηκε μυστική και από τον ίδιο. «Εμείς σχεδιάζουμε την απομάκρυνση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και άλλοι θέλουν να την αποτρέψουν, προχωρώντας σε σχεδιασμούς που θεωρούν δεδομένη την παραμονή της», φέρεται να διαμήνυσε αρμοδίως ο δήμαρχος, οδηγώντας σε προσωρινή τουλάχιστον ματαίωση τη φιέστα που ετοίμαζαν οι εμπνευστές του σχεδίου.

Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα. Θα την παρακολουθούμε από κοντά.


Σχολιάστε εδώ