Τέρμα τα καπετανάτα και οι κόντρες…

Ένα καυτό θέμα που το «ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει σε όλες του τις διαστάσεις και για το οποίο δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, αποτέλεσε τη βάση για να στείλει ο πρωθυπουργός σκληρό μήνυμα προς όλους τους διαφωνούντες -και είναι πολλοί όπως θα δούμε παρακάτω- της κυβέρνησης, οι οποίοι κονταροχτυπιούνται στο παρασκήνιο, σε μια μάχη εξουσίας άνευ προηγουμένου, βγάζοντας προς τα έξω ένα προφίλ μιας κυβέρνησης πλήρους ασυνεννοησίας και διαφορετικών… προγραμμάτων και… προγραμματισμών.

Το μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα και τον Γιάννη Παλαιοκρασσά ήταν σαφές:
«Συνεννοηθείτε, γιατί δεν θέλω εγώ να αποφασίσω ποιος έχει δίκιο».

Στην ουσία ο Κ. Καραμανλής περνά το μήνυμα στους υπουργούς και γενικότερα σε κάθε μέλος της κυβέρνησης ότι τώρα που είναι σίγουροι για τις θέσεις τους –
αυτό ήταν το νόημα άλλωστε της αναβολής επ’ αόριστον του ανασχηματισμού- θα πρέπει να υλοποιήσουν το ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα πρέπει να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Μάλιστα, στην περίπτωση των τριών προαναφερομένων η «λύση» αυτή ήταν ιδιαιτέρα σκληρή, καθώς δεν είναι και τόσο σύνηθες να ζητά πρωθυπουργός από δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του να τα βρουν -και αντιστρόφως φυσικά- με τον διοικητή μιας δημόσιας επιχείρησης.

Φυσικά και αποτελεί τελευταία προειδοποίηση και προς τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, αλλά μάλλον εντελώς αφελείς και ξένοι στα της πολιτικής θα πρέπει να είναι εκείνοι που ισχυρίσθηκαν ότι ο κυκλαδίτης διοικητής της ΔΕΚΟ ήταν ο ηττημένος της υπόθεσης…

Το γεγονός όμως αυτό αποδεικνύει ότι ο Καραμανλής είναι γνώστης… κάθε υπόθεσης και επιθυμεί και στην οριζόντια και στην… κάθετη διοίκηση της κυβέρνησης να συνεργάζονται όλοι μεταξύ τους, χωρίς αποκλεισμούς.

Το μήνυμα αυτό -της αυστηρότητας όσον αφορά την ανάγκη συνεννόησης και της μη ύπαρξης τριβών, ώστε να μη διασύρεται η κυβέρνηση προς τα έξω- έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να μεταδώσουν προς τα έξω και σαφώς είναι μια… τελευταία προειδοποίηση πριν από τον ανασχηματισμό, με την έννοια ότι και οι σχέσεις των υπουργών μεταξύ τους θα παίξουν ρόλο για τη συνέχεια και τη συνέπεια της κυβέρνησης.

Ένας… ιδιότροπος υπουργός, που δεν συνεργάζεται με τους συναδέλφους του, δεν φαίνεται να είναι αρεστός στον Κ. Καραμανλή…

Δυστυχώς όμως φαινόμενα διαφωνιών -ανοικτών μάλιστα- και εσωκυβερνητικών συγκρούσεων δημιουργούνται συνέχεια στην κυβέρνηση και κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό προφίλ προβάλλεται προς τα έξω… Στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται ο Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς έχει φθάσει, όπως τονίζουν… στενοί του συνεργάτες, στο «αμήν»…

Ως εδώ και μη παρέκει, είπε ο υπουργός Οικονομικών και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα (μάλιστα σε σχετικό φάκελο που σέρνει μαζί του τα έχει όλα αυτά), ζήτησε… επιτέλους να εξασκήσει την εξουσία που του δίνει ο νόμος όσον αφορά τα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων.

Τι γίνεται εκεί; Απλούστατα ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον νόμο, έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει ένα ή δύο στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, που φυσικά δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να παρακολουθούν κατά πόσο οι ΔΕΚΟ… ξεφεύγουν από τη λιτή πολιτική και ακολουθούν δική τους…

Επί δύο χρόνια ο Αλογοσκούφης έχει γίνει… σάκος του μποξ, καθώς υπουργοί αρνούνται να συνυπογράψουν τις τοποθετήσεις των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών και επιβάλλουν δικά τους στελέχη ή επιβάλλουν στελέχη αδιάφορα, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Το όλο θέμα έχει φθάσει στα αφτιά του πρωθυπουργού και οπωσδήποτε με τις νέες ρυθμίσεις ο Αλογοσκούφης, ακόμη και αν δεν το θέλουν ορισμένοι ισχυροί υπουργοί, θα επιχειρήσει να επιβάλει τις απόψεις του.

Ορισμένοι καλά πληροφορημένοι πάντως λένε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις «ξεροκέφαλων» υπουργών, με τάσεις αυτονομίας, που δεν δίνουν σημασία στο τι θέλει ακόμη και αν έχει δίκιο ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι θα πρέπει ο ίδιος ο… πρωθυπουργός να λάβει θέση εάν π.χ. ο Γιώργος Σουφλιάς ή ο Μιχάλης Λιάπης (και οι δύο μάλλον δεν συμπαθούν τον κ. Αλογοσκούφη) θελήσει να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος στα ΔΣ εταιρειών του Δημοσίου. Εκεί μάλλον ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές… τη σολομώντειο λύση του θέματος Παλαιοκρασσά… Θα πρέπει όμως να βρεθεί λύση σε «προβληματικές» εταιρείες όπως ο ΟΣΕ και η ΕΥΔΑΠ. Αυτό σημαίνει πως η επιβολή πειθαρχίας πιθανότατα να οδηγήσει ορισμένους… τσαμπουκάδες υπουργούς στο περιθώριο.

Κάποιοι μάλιστα υπογραμμίζουν ότι αυτούς τους υπουργούς έχει βάλει στο στόχαστρο ο Καραμανλής, καθώς δεν επιθυμεί τη δημιουργία καπετανάτων που κάποιοι δημιουργούν εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του και την καρτερικότητά του. Κόντρες όμως έχει και ο Γ. Βουλγαράκης με ορισμένους υπουργούς που τους θεωρεί υπεύθυνους, γιατί δημιούργησαν στον πρωθυπουργό την εντύπωση πως άλλες έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα επιθυμούσε να είναι… το ανθυγιεινό επίδομα και η αγροφυλακή…

Ο κ. Μιχάλης Λιάπης εξάλλου είναι έτοιμος να έρθει σε ευθεία σύγκρουση εάν δεν εισακουσθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία, κυρίως το Ανάπτυξης του Δημήτρη Σιούφα, στη λύση που θα προτείνει για το θέμα της Ολυμπιακής. Για τη μείωση στο 25% της φορολογίας έχουν ενστάσεις οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης που όμως, ως είθισται… δεν το λένε όταν συζητείται το θέμα, αλλά το διαρρέουν στον Τύπο ή το διοχετεύουν με κάποιο τρόπο στον πρωθυπουργό…

Στις διαφωνίες των υπουργών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσετέθη και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει -εάν θα γενικευθεί το μέτρο, γιατί και γι’ αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις- η εθελουσία έξοδος. Το πρότυπο του ΟΤΕ δεν είναι κακό, ωστόσο σε ορισμένες επιχειρήσεις οι διοικητές τους και οι υπουργοί… διαθέτουν… λέει διαφορετικές λύσεις. Η κυβερνητική Βαβέλ αναμένεται να ενταθεί ως φαινόμενο όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Και τότε είναι σίγουρο ότι ο Καραμανλής θα έχει σίγουρα αποφασίσει από πριν τι θα κάνει… Και συνήθως είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε ορισμένοι και μάλλον άδικο δεν έχουν, «σκέτο λεπίδι στις αποφάσεις του, όταν έχει δώσει πολλές φορές ευκαιρία για να βρεθεί λύση και κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι εσαεί θα διαθέτουν ασυλία»…


Σχολιάστε εδώ