Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Η διάδοση της… «πληροφορίας» και μόνο στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει το σύνολο των επαγγελματιών του χρηματιστηρίου, να πυροδοτήσει λεκτικές εντάσεις, με δυο λόγια να δράσει καταλυτικά και να αποδώσει γλαφυρά την πραγματική εικόνα της αγοράς. Σε δεύτερη μοίρα πέρασε τελικά η πραγματική βάση του σκεπτικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ναι μεν προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, επισήμως πάντως τονίζει πως «ξεκινά διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου και την Τράπεζα της Ελλάδος για κατάργηση του T+3 και αναβάθμιση του margin».
Έντονη και ακαριαία ήταν η αντίδραση του ΣΜΕΧΑ που χαρακτήρισε την επικείμενη κατάργηση του Τ+3 αντιαναπτυξιακή και φιλομονοπωλιακή και προειδοποίησε για μείωση του τζίρου του ΧΑ και αρνητικές συνέπειες για τις ΑΧΕ, έως και κλείσιμο των περισσοτέρων εξ αυτών, για τις οποίες είναι κοινό μυστικό πως επιζούν απλώς και μόνο από την ύπαρξη του Τ+3 και κυρίως από το… ξεχείλωμά του. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον πρέπει να συνεχιστεί το ελληνικό παράδοξο της εμπλοκής σε μια αγορά χωρίς την άμεση καταβολή χρημάτων και με διάφορα τερτίπια αγοραπωλησιών τίτλων επί μακρόν. Ερώτημα, επίσης, αποτελεί το κατά πόσο μια αγορά του μεγέθους της Σοφοκλέους χρειάζεται τις τόσες δεκάδες των ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ. Τέλος, απορίας άξιον είναι γιατί φωνάζουν οι σύντροφοι του ΣΜΕΧΑ, αφού, όταν στην ουσία διαβιούν επαγγελματικά επί τη βάσει τού πλέον ακραίου καπιταλιστικού εργαλείου, της χρηματιστηριακής αγοράς, θα έπρεπε να ξέρουν πως στην πράξη πάντα -σε ένα τέτοιο σύστημα- υπερισχύει ο δυνατός, στην περίπτωσή μας οι τράπεζες!
Στην ουσία και ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο -φλέγον πραγματικά και ζωτικής σημασίας για το μέλλον εκατοντάδων επαγγελματιών και χιλιάδων επενδυτών- ζήτημα, εκείνο που κατέδειξε για μία ακόμη φορά η ανακίνηση παγιωμένων πρακτικών στη Σοφοκλέους είναι ότι η αγορά μας μεταβάλλεται σταδιακά σε ένα ολιγομελές κλαμπ ισχυρών. Μεθοδεύεται η εκκαθάριση του τοπίου από… «σταθερές» του παρελθόντος, έστω και με παράπλευρες απώλειες εκατοντάδων ενδιαφερομένων. Ως πρακτική άσκηση εποπτείας του συστήματος της αγοράς μπορεί να ξενίζει, ως μεθοδολογία να εγείρει ενστάσεις, ως φιλοσοφία να κρύβει και προνομιακές μεταχειρίσεις ισχυρών, δεν παύει όμως να θεωρείται από πολλούς -μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου- αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου το ΧΑ να καταστεί σε βάθος χρόνου ένα αξιόπιστο εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.
Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε λίγο το σκεπτικό μας, να δηλώσω ευθαρσώς τα κάτωθι:
ΟΧΙ, δεν χρειαζόμαστε 100 ΑΧΕΠΕΥ και 1.500 ΕΛΔΕ!
ΟΧΙ, δεν έχουμε ανάγκη τους καθημερινούς traders του Τ+3 και του Τ-29. Τουλάχιστον όχι όταν αυτοί περιορίζουν τη δράση τους σε δέκα-είκοσι χαρτιά και σε τρεις-τέσσερις ΑΧΕ.
ΟΧΙ, δεν κινδυνεύουμε από τις πέντε-έξι «κακές» τράπεζες και τις θυγατρικές τους, αφού ούτως ή άλλως σε αυτές προσφεύγουμε και σήμερα, όταν θέλουμε να μπούμε γρήγορα σε ένα «παιχνιδάκι» που μας σφύριξαν. (Έχετε δοκιμάσει να περάσετε εντολή μέσω κωδικού σας σε μικρομεσαία ΑΧΕ;)
Σε τελική ανάλυση, αν κάτι πρέπει να γίνει ώστε σε βάθος χρόνου η Σοφοκλέους να απαλλαγεί από τα… «σαπάκια» και να μας εμπνεύσει εκ νέου αισθήματα εμπιστοσύνης, τότε ας γίνουν τα όποια λάθη, οι όποιες ηθελημένες ή αθέλητες «εκδουλεύσεις» και ας περιμένουμε στον προθάλαμο, έως ότου μας καλέσουν και εμάς στο πάρτι. Γιατί είναι δεδομένο πως θα μας ξανακαλέσουν, αφού οι ισχυροί δεν μπορούν επί μακρόν να τρώνε τις σάρκες τους χωρίς το… «ψαχνό» του ιδιώτη μέσου επενδυτή που ονειρεύεται βίλες, κότερα και πισίνες. Στο χέρι του επενδυτή αυτού είναι να έχει μάθει το μάθημά του την επόμενη φορά που θα τον σηκώσει η όποια δασκάλα-τράπεζα!
Στα εντελώς απαραίτητα και τυπικά να σας ενημερώσω πως οι επαγγελματίες στη Σοφοκλέους λένε τώρα ότι το πλέον πιθανό σενάριο για την αγορά είναι η συσσώρευση. Λένε, επίσης, πως τράπεζες και γενικώς blue chips βρίσκονται προς ώρας σε φάση υπεραπόδοσης και τα περιθώρια ανόδου είναι περιορισμένα. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι φωνές που βλέπουν ακόμη την αγορά μας ελκυστική -σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές- αλλά δεν παύουν να συσχετίζουν τις όποιες κινήσεις της αγοράς με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές. Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των «κρατικόχαρτων» θα δώσουν τον τόνο, οπότε η όποια μεταβολή επενδυτικής στρατηγικής ενός εκάστου συναρτάται από το τάιμινγκ της πληροφόρησής του. Τα υπόλοιπα είναι απλώς αφορμές για συζήτηση…
ΥΓ.: Ικανοποιημένες άκουσα ότι έμειναν οι κεφαλές του ΧΑ από το γεγονός πως η Σοφοκλέους πήρε και για το 2006 το «pass» του οργανισμού FTSE, όσον αφορά την κατάταξή της στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτό δα έλειπε, παιδιά, έπειτα από όσα έχουν γίνει (ή έστω έχουν ανακοινωθεί πως θα γίνουν) να μη μας έβλεπαν με διαφορετικό μάτι απ’ ό,τι την Ουγκάντα και το Λεσότο…
Π. Γ.