Στίγμα

Xωρίς σχέδιο…

Η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον κρουνό των «μεταρρυθμίσεων», κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Τεράστια προβλήματα που έρχονται στο παρελθόν και επιδεινώνονται συνεχώς, όπως η αναδιοργάνωση των δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων, το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η ανεργία που αυξάνεται με το «κλείσιμο» των ιδιωτικών επιχειρήσεων, συσσωρεύουν εκρηκτικές καταστάσεις που η επίλυσή τους είναι δυσχερέστατη.

Η κυβέρνηση όμως αφενός μεν δεν εμφανίζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, αφετέρου δε με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και απόψεις των στελεχών της επιτείνει την εικόνα της σύγχυσης. Και το χειρότερο, σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις οι «θύλακες» της διαπλοκής προσαρμόζονται, αναδιοργανώνονται και «νομιμοποιούν» τη δράση τους με τις ευλογίες υπουργών και στελεχών της σημερινής εξουσίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο παράγει, δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα σύγχυσης. Γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να αποφασίσει πού αρχίζει και πού σταματά ο νεοφιλελευθερισμός, οι αντιλήψεις της «λαϊκής» – «κοινωνικής» δεξιάς και οι πολιτικές εξορθολογισμού των οικονομικών λειτουργιών.

Γιατί άλλη στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί για τον εξορθολογισμό και την αποδοτική λειτουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών -που θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάγονται στον κρατικό έλεγχο- όπως και για τον εκσυγχρονισμό και την επενδυτική ανάπτυξη των δημόσιων επιχειρήσεων που παράγουν κοινωνικά αγαθά και άλλη στρατηγική -αντίθετης κατεύθυνσης- περιλαμβάνει τις άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βεβαίως η κυβέρνηση της ΝΔ «ποντάρει» στη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, που λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές οδηγούσε σε ξεπούλημα τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και επέτρεψε στη «διαπλοκή» να αλώσει τις δημόσιες επιχειρήσεις σπαταλώντας τεράστια ποσά.

Όμως η κυβέρνηση απολογείται στον λαό που την εξέλεξε και όχι στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και οφείλει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα αυτά προβλήματα με σεβασμό προς το κοινωνικό συμφέρον και τις ανάγκες των οικονομικά χειμαζόμενων πολιτών. Και όχι βέβαια μέσα από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, όπως νομίζουν ορισμένα στελέχη της.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ