Σαρωτικές αλλαγές στο Πεντάγωνο…

Σε έναν μήνα το πολύ θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση της ΓΓΣΟΑΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο εισαγγελέας Ζορμπάς, αλλά και του ΕΠΥΕΘΑ, όπου προΐσταται ο προσωπικός φίλος του υπουργού Σ. Κυριακόπουλος. Σε αντικατάσταση αυτών των υπηρεσιών θα δημιουργηθούν τρεις διευθύνσεις, οι οποίες θα υπάγονται απευθείας στον υπουργό. Η μία θα έχει την ευθύνη των διοικητικών-οικονομικών θεμάτων του Πενταγώνου και επικεφαλής θα τοποθετηθεί ο Σ. Κυριακόπουλος. Η δεύτερη θα έχει την ευθύνη της αμυντικής στρατηγικής και θα έχει διευθυντή τον πρέσβη κ. Μπουρλογιάννη. Η τρίτη θα είναι η Διεύθυνση Εξοπλισμών και εκεί διευθυντής -από γενικός γραμματέας που είναι σήμερα- θα τοποθετηθεί ο εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς. Όμως ο εισαγγελέας θεωρεί ότι με τη νέα δομή υποβαθμίζεται. Έχει εκφράσει τις απόψεις του τόσο στον υπουργό όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κάποιοι λένε ότι έχει συναντηθεί γι’ αυτό το θέμα και με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, οι αποφάσεις φαίνεται ότι είναι ειλημμένες και για πρώτη φορά στη δεκαοκτάμηνη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή φαίνεται ότι δεν εισακούονται οι απόψεις του Ζορμπά. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο Πεντάγωνο υπάρχει μέτωπο εναντίον του εισαγγελέα, το οποίο τον κατηγορεί για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Καθυστερήσεις που οφείλονται, όπως λένε, στη μανία του να ασχολείται και με την παραμικρή νομική λεπτομέρεια.

Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον εισαγγελέα αφήνουν να εννοηθεί ότι τυχόν απομάκρυνσή του από το Πεντάγωνο ή υποβάθμισή του θα ανοίξει τον δρόμο σε πρακτικές του παρελθόντος. Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο εισαγγελέας θα αποδεχθεί τη νέα του θέση ή θα προτιμήσει να αποχωρήσει από το Πεντάγωνο και να ενταχθεί στο δυναμικό άλλου υπουργείου με πιθανότερο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όμως εκτός από τον Ζορμπά ένας ακόμη ισχυρός άνδρας του Πενταγώνου χάνει τη θέση του. Ο στρατηγός Γ. Βράιλας, διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του υπουργού, θα τοποθετηθεί σε θέση συμβούλου, αφού, σύμφωνα με όσα προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, τα στρατιωτικά γραφεία του υπουργού και των υφυπουργών καταργούνται.

Αλλαγές σχεδιάζει ο υπουργός και στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πενταγώνου.


Σχολιάστε εδώ