Προσπαθεί να καλύψει το σκάνδαλο των μετατιμολογήσεων ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ

Και οπωσδήποτε γνώστης του μάνατζμεντ δεξαμενόπλοιων. Η μέχρι τώρα θητεία του δεν είναι η αναμενόμενη και όπως φαίνεται τελικά θα του αμαυρώσει την υστεροφημία του.

Κατ’ αρχάς διόρισε έναν παντελώς άγνωστο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, για να έχει το συνολικό κουμάντο της εταιρείας χωρίς να έχει όμως και τις συνολικές ευθύνες. Στη συνέχεια αντί -ως έμπειρος μάνατζερ- να αναγνωρίσει το διακομματικό… κλεπτοκρατικό σύστημα που λυμαινόταν τα ΕΛΠΕ και να το χτυπήσει, στηρίχθηκε σ’ αυτό. Έτσι έχασε όλα τα δυνητικά στηρίγματά του στους εργαζόμενους, ακόμα και στους Νεοδημοκράτες. Οι μόνοι που είναι κοντά του είναι οι ημέτεροι διευθυντές, που «ταΐζονται» με μπόνους, αυξήσεις, μετοχές και πολυτελή αυτοκίνητα.

– Οι έχοντες ισχυρή μνήμη αναγνώστες της εφημερίδας ενθυμούνται ότι πριν από έναν-ενάμιση χρόνο ο κ. Χριστοδούλου έστειλε επιστολή στο «ΠΑΡΟΝ» για να υπερασπισθεί τον έναν από τους πρωταγωνιστές της κλεπτοκρατίας, για να αποδειχθεί αμέσως ότι ο εν λόγω πρωταγωνιστής εκτός από σπίτια, κότερα, εξοχικές βίλες, είχε και τρεις τεράστιες υπερπολυτελείς μεζονέτες στην Εκάλη… Σήμερα ο κ. πρόεδρος υπογράφει ανακοίνωση για να καλύψει τον έτερο Καππαδόκη, υποστηρίζοντας ότι: «τα τελευταία 6 χρόνια οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι πιο υψηλές το θέρος από τις αντίστοιχες του χειμώνα»! Σκέφτεται κανείς: μα τόσο πολύ τον έχει θαμπώσει ο επί της εμπορίας γενικός, ώστε να πιστεύει τόσο τερατώδη ψέματα που τα ξέρουν όχι μόνο οι πρατηριούχοι καυσίμων αλλά και οι θυρωροί των πετρελαϊκών εταιρειών;

• Θα ξαναπούμε το γνωστό, ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εξαρτώνται από δύο παράγοντες: α) την εποχικότητα και β) τις διεθνείς τιμές του αργού.

α) Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλές το θέρος και υψηλές τον χειμώνα (Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τη βενζίνη). Μάλιστα τον χειμώνα πολλές φορές οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν τις αντίστοιχες της βενζίνης.

β) Όσο ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές του αργού, ανεβαίνουν οι αντίστοιχες τιμές των προϊόντων και φυσικά και του πετρελαίου θέρμανσης. Όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές του αργού, πέφτουν και οι αντίστοιχες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

• Ας δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές την προηγούμενη εξαετία.

Το καλοκαίρι του 1999 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 40 δολάρια τον τόνο από τις αντίστοιχες τον χειμώνα 1999-2000.

Το καλοκαίρι του 2000 ήταν χαμηλότερες κατά 20-40 δολάρια από τις αντίστοιχες του Νοεμβρίου 2000, Δεκεμβρίου 2000 και Φεβρουαρίου 2001, ενώ ήταν υψηλότερες από τις τιμές του Ιανουαρίου 2001.

Το καλοκαίρι του 2001 ήταν υψηλότερες κατά 40 δολάρια από τις αντίστοιχες του χειμώνα 2001-2002.

Το καλοκαίρι του 2002 ήταν χαμηλότερες κατά 30-110 δολάρια από τις αντίστοιχες του χειμώνα 2002-2003.

Το καλοκαίρι του 2003 ήταν χαμηλότερες κατά 30-110 δολάρια από τις αντίστοιχες του χειμώνα 2003-2004.

Το καλοκαίρι του 2004 ήταν χαμηλότερες κατά 10-110 δολάρια από τις αντίστοιχες του χειμώνα 2004-2005.

Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ανακοίνωση του κ. Χριστόδουλου αποδεικνύεται πρωταπριλιάτικη, αφού από τα 6 χρόνια στα 5 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν διαμετρικά αντίθετα από ό,τι ισχυρίζεται η ανακοίνωση. (Τον χειμώνα του 2001 προφανώς έπεσαν οι τιμές του αργού που παρέσυραν και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης). Η ανακοίνωση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αλλά και την κυβέρνηση από την επερχόμενη κολοσσιαία χασούρα από τις μετατιμολογήσεις που επέλεξε ο γενικός και υπέγραψε (αβλεπί) ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ. Ήδη οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τον Σεπτέμβριο είναι υψηλότερες κατά 150 δολάρια τον τόνο από τις αντίστοιχες του Μαΐου, 80 δολάρια από του Ιουνίου, 70 δολάρια από του Ιουλίου και 20 δολάρια από του Αυγούστου. Σκεφθείτε τι θα γίνει Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αν οι τιμές του αργού αυξηθούν ή μείνουν στάσιμες στα 65 δολάρια το βαρέλι. Για να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες, το αργό πρέπει να πέσει αρκετά κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι. Το ευχόμαστε ολόψυχα, αλλά δεν θα βάζαμε στοίχημα με δικά μας χρήματα…

• Ελπίζουμε ο υπουργός Ανάπτυξης να εξακολουθεί να διαβάζει το «ΠΑΡΟΝ» και να μη δεχθεί απάντηση των ΕΛΠΕ στην ερώτηση του βουλευτή Δημ. Γεωργακόπουλου με… πρωταπριλιάτικα στοιχεία ωσάν αυτά της ανακοίνωσης της διοίκησης των ΕΛΠΕ, αναλαμβάνοντας ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.

• Οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται εξοργιστικά σκάνδαλα 50-100 εκατομμυρίων δολαρίων και να μην κουνιέται φύλλο.


Σχολιάστε εδώ