Παραλειπόμενα από την επίσκεψη του Γιώργου

Οι του ΠΑΣΟΚ έλαβαν το μήνυμα και φέτος διόρθωσαν τα πράγματα. Ο Γιώργος κάθισε μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα και της συζύγου του Άντας. Στο ίδιο τραπέζι ήταν, επίσης, ο δήμαρχος, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι πρόεδροι των βιομηχάνων Οδυσσέας Κυριακόπουλος και Γιώργος Μυλωνάς, οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, του ΣΕΒΕ Θ. Αλγιανάκογλου, της ΔΕΘ Δ. Μπακατσέλος, της HELEXPO Αρ. Θωμόπουλος και η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πολύς ο κόσμος που μαζεύτηκε στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του Γιώργου. Καλά, μην πάει αλλού η σκέψη σας, πολύς συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια του Σημίτη εννοώ, όπου στο αεροδρόμιο βρίσκονταν τρεις κι ο κούκος. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος ενώ έδειχνε αποστροφή για το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, σε αυτό απευθύνθηκε, ζητώντας να του οργανώσουν την υποδοχή, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα συσπείρωσης και δυναμισμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντύπωση έκανε, επίσης, ότι στους συγκεντρωμένους μοιράστηκαν οι παραδοσιακές πράσινες σημαίες με τις επτά ακτίνες και όχι οι περίεργες της «νέας εποχής» με τα πολλά χρώματα και τις πινελιές αφέλειας…

Από αυτούς οι τέσσερις τα άκουσαν από τον ομοτράπεζό τους κατά την ομιλία του. Οι Παπαγεωργόπουλος και Ψωμιάδης για την πολιτική τους απέναντι στους μετανάστες και οι Κυριακόπουλος και Μυλωνάς για τη στήριξη που έδωσαν στην κυβέρνηση στις τελευταίες ρυθμίσεις για το εργασιακό και το ωράριο. Τέσσερα «βέλη» ήταν αρκετά και έτσι τη γλίτωσε ο Άνθιμος για τον οποίο πολλοί ανέμεναν να μπει στο… στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μετά το «ή ταν ή επί τας» που εκστόμισε μία εβδομάδα πριν.

Σε ένδειξη δυσφορίας για τα εις βάρος του σχόλια, ο Ψωμιάδης σηκώθηκε από το τραπέζι αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Παπανδρέου. Εξερχόμενος μάλιστα του «Ι. Βελλίδης» ο νομάρχης δήλωσε πως «ο κύριος Παπανδρέου θα λάβει την απάντησή του σε έναν χρόνο», εννοώντας τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Απογοητεύτηκαν όσοι περίμεναν με ενδιαφέρον τη συνάντηση Γιώργου – Πάχτα προκειμένου να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για την τύχη τού πρώην υφυπουργού. Ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής, καίτοι ως εκλεγμένο μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής εκλήθη στο γεύμα των στελεχών του κόμματος που δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο «Μακεδονία Παλλάς», απέφυγε να παραστεί.

Παρόντες στο εν λόγω γεύμα οι «κομμένοι ελέω Πάχτα» Βούγιας, Κίρκος, καθώς και οι Πασχαλίδης, Κουτμερίδης που έχασαν τις έδρες τους για να ανοίξει ο δρόμος για τη Βουλή στον θείο Αχιλλέα.

Ικανοποιημένος με την ομιλία του Γιώργου ήταν ακόμη και ο Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ενώ ο Τζουμάκας σχολίαζε σκωπτικά το γεγονός πως «σήμερα ακούσαμε μια λέξη που είχαμε να την ακούσουμε χρόνια: το κεφάλαιο».

Οι εποχές άλλαξαν και τα μπουζουκομάγαζα μάταια ανέμεναν τους ΠΑΣΟΚους να γεμίσουν τα πρώτα τραπέζια τους. Ακόμη και ο Σκανδαλίδης σε μπαράκι την έβγαλε με δημοσιογράφους, για να έχει και αξιόπιστους μάρτυρες πως δεν εξετράπη ως συνήθως…

Αντίγραφο πίνακα του Λύτρα (όπου εικονίζεται μια έφηβη να κοιτά έξω από το παράθυρο) πρόσφεραν τα τοπικά στελέχη στον αρχηγό τους. Παραδίδοντάς τον, ο συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Νίκος Κριθαρίδης μίλησε για αισιοδοξία και προοπτική. Στο ίδιο γεύμα ο Γιάννης Δριβελέγκας άφησε στο τραπέζι του Γιώργου μία παραδοσιακή χαλκιδικιώτικη μανιταρόπιτα.

Μετά το δείπνο στο «Ι. Βελλίδης» ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα, πήγε κατευθείαν στο δημοτικό αναψυκτήριο Νεάπολης, όπου γινόταν το πάρτι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους και πολλοί βουλευτές (Σκανδαλίδης, Τσούρας, Ευθυμίου, Β. Παπανδρέου, Μαγκριώτης, Αράπογλου, Μακρυπίδης κ.ά.), μεταξύ των οποίων και οι Α. Τσοχατζόπουλος και Α. Διαμαντοπούλου που έδειχναν περισσότερο εξοικειωμένοι απ’ όλους. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε στην είσοδο η 23χρονη Βίκυ, απόφοιτος της σχολής δημοσιογραφίας, και φυσικά ο δήμαρχος Νεάπολης, Ν. Λαδόπουλος, ο οποίος του δώρισε μία πένα για να συγγράψει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε. Ανάλογο δώρο έκανε και στη Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Γιώργος περιηγήθηκε στον χώρο, συνομιλώντας με πολλούς νεολαίους, ενώ απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι τους «παράγοντες» που είχαν παρεισφρήσει στον χώρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στους νεολαίους την πρόσφατη απόφασή του για τη διάλυση της Νεολαίας του κόμματος και πώς σχεδιάζει να την επανασυστήσει. Αποχώρησε τελικώς λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα και σχεδόν αμέσως αποχώρησαν και οι περισσότεροι βουλευτές. Το πάρτι, στο οποίο παραβρέθηκαν περί τα δύο χιλιάδες άτομα, συνεχίστηκε ως πολύ αργά.

Η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος, όταν ζήτησαν τη γνώμη του για τον Κώστα Καραμανλή και είπε πως παλιότερα είχαν και κοινές παρέες στη Θεσσαλονίκη, έκανε πολλούς να αρχίσουν τις ερωτήσεις. Αυτό που αποκόμισαν ήταν ότι αρκετά χρόνια πριν, παρέα με τον Αρσένη Βιλδιρίδη, τον Γιάννη Τουσιάκη και τον Βασίλη Δολμά, είχε συζητηθεί η έξοδός τους στο γλεντάδικο που λειτουργούσε κάτω από το «Ολύμπιον». Πλέον οι Βιλδιρίδης και Τουσιάκης ζουν μακριά από τον Καραμανλή, όπως και ο Δολμάς από τον Γιώργο.


Σχολιάστε εδώ