Ο Κωνσταντόπουλος θέλει ρόλο Λαφοντέν

Στην πρώτη γραμμή η επανεμφάνιση του άλλοτε νούμερο δύο του κόμματος και στενού συνεργάτη του Ν. Κωνσταντόπουλου, Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΝ της προηγούμενης Κυριακής ζήτησε από το κόμμα του να συστήσει μέτωπο (από τον πρώτο γύρο) με το ΠΑΣΟΚ κατά της απόφασης της ΝΔ για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αν και ορισμένοι (και μάλιστα από την πλευρά του Ν. Κωνσταντόπουλου) έσπευσαν να κάνουν λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» εκ μέρους του κ. Πιτσιόρλα, και «προσπάθεια τιμωρίας του πρωθυπουργού, γιατί δεν πρότεινε τον κ. Κωνσταντόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στον 9.84, έσπευσε να επιβεβαιώσει τον πρώην συνεργάτη του τονίζοντας ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις δημοτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα του 42% ως μέθοδο επιβεβαίωσης της συνολικής πολιτικής της». Άλλος στενός συνεργάτης του κ. Κωνσταντόπουλου, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σημείωνε την Παρασκευή ότι η Αριστερά «είχε πάντοτε άποψη για τις συνεργασίες στις Δημοτικές». Άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, είναι ότι ο ΣΥΝ σήμερα «δεν διαθέτει νέα πρόσωπα, ικανά να διεκδικήσουν μία αξιόλογη παρουσία».

Τι απαντά όμως η σημερινή ηγεσία στον τέως πρόεδρο του κόμματος; Ανεπισήμως, ότι η πρότασή του «δεν έχει βάθος» και «στερείται εσωκομματικού ακροατηρίου». Επισήμως και διά στόματος του υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Β. Αποστόλου, ότι η ακύρωση του προωθούμενου νόμου από την κυβέρνηση «δεν περνά μέσα από τη δημιουργία μετώπου με τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη ρύθμιση». Κάποια στελέχη μάλιστα σημειώνουν με νόημα ότι η πρόταση Πιτσιόρλα ήταν σε γνώση των «φιλικών προς το ΠΑΣΟΚ» εφημερίδων πριν ακόμη την υποβάλει στην Κ.Ε.

Σε μία ακόμη «καυτή πατάτα» στα χέρια της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΝ μπορεί να εξελιχθεί και το νέο Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία. Κι αυτό διότι η πλευρά του τέως προέδρου του κόμματος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα (πρώτη φορά μετά το ’30) συνεργασίας κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία. Είναι μάλιστα ενδεικτική και η δήλωση στενού συνεργάτη του κ. Κωνσταντόπουλου, ότι «και ο Γκίζι ήταν συνεργάτης της Στάζι και ο Λαφοντέν είχε λερωμένη τη φωλιά του ως υπουργός του Σρέντερ», όμως σήμερα ηγούνται του νέου κόμματος ξεπερνώντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια του Α. Αλαβάνου για το εκλογικό αποτέλεσμα του νέου Αριστερού Κόμματος στη Γερμανία, είναι σαφές ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ πίσω το κόμμα αυτό δεν βλέπει καμία συνεργασία Σοσιαλδημοκρατίας – Αριστεράς, παρά μόνο την αποτυχία της Σοσιαλδημοκρατίας, που οδήγησε στην έξοδο (και στη συνεργασία με την Αριστερά) μεγάλου μέρους στελεχών και οπαδών της.

Κάτι ανάλογο άλλωστε ζητά από τον απογοητευμένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Α. Αλαβάνος όσο και η Α. Παπαρήγα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στη Γερμανία αναμένεται να προκαλέσουν πολλές συζητήσεις.

Ήδη την Τρίτη 4 Οκτωβρίου το ΙΣΤΑΜΕ -ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεργασία με το ίδρυμα Friedrich Ebert-, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις για την Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές» με ομιλητές τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, τον βουλευτή του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γκίντερ Γκλόσερ και τον Μιχ. Παπαγιαννάκη. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω της σιωπής τόσο της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όσο και της μειοψηφίας του ΣΥΝ. Και οι δύο πλευρές βρίσκουν τους κ. Λαφοντέν – Γκίζι πολύ «λαϊκιστές» για τα γούστα τους.


Σχολιάστε εδώ