ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ισχυριζόταν μάλιστα ότι του είχε δώσει και προκαταβολή, αλλά τελικά άδεια δεν πήρε. Το δικαστήριο είχε αναβληθεί τρεις φορές. Επιτέλους, έγινε. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε ολόκληρη τη μέρα. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, Καπερνάρος εκ μέρους της καταγγέλλουσας και Μιχόπουλος εκ μέρους του δημάρχου, έδωσαν πραγματική μάχη. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Ασκούνη για το αδίκημα της εκβίασης. Οι δικαστές αποσύρθηκαν για δύο ολόκληρες ώρες προκειμένου να αποφασίσουν. Αργά το βράδυ ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία. Αθώος. Αν ο δήμαρχος καταδικαζόταν, θα έπρεπε σιγά σιγά να μαζέψει τα πράγματά του από το γραφείο. Θα ήταν έκπτωτος.

# Συζητούσα πριν από λίγες ημέρες με έναν δήμαρχο παραλιακού δήμου και μου έλεγε πως τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ένας τοπικός επιχειρηματίας και του κατήγγειλε ότι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του ζήτησαν 45.000 ευρώ προκειμένου να του δώσουν άδεια λειτουργίας για το μαγαζί του. Ο ένας μάλιστα εκ των συμβούλων ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Του είπαν, κατά τον επιχειρηματία, ότι εάν δεν δώσει τα λεφτά, ούτε καν πρόκειται να εισαχθεί το θέμα του στο δημοτικό συμβούλιο. Ο τοπαρχάρας μού είπε ονόματα και κάθε λεπτομέρεια. Με έβαλε μάλιστα να ακούσω και τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε με τον εν λόγω επιχειρηματία. Τελικά πήρε άδεια το συγκεκριμένο κατάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Για να μη βάζετε στον νου σας ονόματα που δεν πρέπει, να σας πω ότι ο συγκεκριμένος τοπάρχης, ο οποίος μου τα εξομολογήθηκε, έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣ, που συμμετείχε στην αμαρτωλή τριάδα εκβίασης, είχε μούσι και τώρα τελευταία το ξύρισε. Καταλάβατε τίποτα;

# Δεν έχω στοιχεία για να τον αμφισβητήσω, άρα πρέπει να τον πιστέψω. Λέει ο δήμαρχος του Ρέντη πως τα ταμεία του έχουν πλεόνασμα 6,5 εκατ. ευρώ. Μα, είναι δυνατόν; Άλλοι χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά και ο Ιωακειμίδης έχει καταφέρει να έχει ένα τσουβάλι πλεόνασμα; Στην κουβεντούλα που είχα μαζί του, μου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στον Πειραιά ή σε άλλον δήμο. Θα είναι πάλι υποψήφιος στον Ρέντη. Βρε Γιώργο, μήπως έχεις ξεχάσει να υπολογίσεις τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου;

# Να δω τους εφοπλιστές να διαδηλώνουν στους δρόμους της Ερυθραίας και τι στον κόσμο! Έστειλε ο τοπάρχης Μπουρίκας μια επιστολή και τους ενημερώνει ότι θα επιβάλει δημοτικό τέλος για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κήπους. Ξέρετε τώρα. Μιλάμε για βίλες τριών στρεμμάτων, από όπου οι κηπουροί βγάζουν… τρία φορτηγά κλαριά, όταν κλαδεύουν, για να μην πέφτουν στις πισινάρες τα φύλλα των δέντρων. Ξεσηκώθηκαν, λοιπόν, οι κάτοικοι και διαμέσου ενός συλλόγου που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Φίλοι του Καστριού» καταγγέλλουν τον τοπάρχη. Τι να πω. Όλοι έχουν δικαιώματα.

# Ήταν αναμενόμενο. Η ανακοίνωση του γιατρού Χρήστου Κατσαρού πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Νέα Μάκρη σίγουρα θα αποτελέσει «πληγή» στην παράταξη του νυν τοπάρχη Λουίζου. Ο Χρήστος ήταν πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές δημοτικός σύμβουλος την προηγούμενη δημοτική περίοδο και από την εκλογή του μέχρι σήμερα ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του σημερινού δημάρχου. Για να δούμε.

# Όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν χαρίζει κάστανα ο Τζίτζιφας στη Μεταμόρφωση. Μαθαίνω ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσει διάταξη του ΥΠΕΧΩΔΕ που, κατά την άποψή του, είναι χαριστική υπέρ συγκεκριμένων βιομηχανιών και αφορά το ρυμοτομικό σχέδιο του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ. Με δυο κουβέντες, το ΥΠΕΧΩΔΕ μειώνει το πράσινο του πάρκου που είναι αληθινή όαση για την πόλη και δίνει περιθώριο κτιριακής επέκτασης στις βιομηχανίες! Μάλλον θα ξαναθυμηθεί τα δικηγορικά του καθήκοντα ο Δημήτριος.

# Το είχα επισημάνει ότι έπρεπε να γίνει και μπράβο του που το έκανε πράξη ο δήμαρχος Πεύκης, Παύλος Καμάρας. Είκοσι ένας δήμοι έχουν δημιουργήσει έναν σύνδεσμο προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα αιτήματα και διαδημοτικές αποφάσεις. Ο σύνδεσμος αυτός, λοιπόν, έκανε εκλογές και πρόεδρος εξελέγη ο Καμάρας. Έλα, όμως, που δεν έλειψαν τα παρατράγουδα και αμφισβητήθηκε η εκλογή του. Δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι σύνεδροι, δεν ήταν σωστά γραμμένο το ψηφοδέλτιο και χίλια ακόμη προβλήματα. Ο Καμάρας, λοιπόν, παραιτήθηκε, αφού έβλεπε ότι υπήρχε έντονη αμφισβήτηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Ξαναέγιναν εκλογές και φυσικά επανεξελέγη. Μακάρι αυτήν την ευαισθησία να την είχαν και άλλοι δήμαρχοι. Τους λες κλέφτες και νομίζουν ότι μιλάς για τον διπλανό τους, ενώ περπατάνε μόνοι τους!..

# Τα κατάφερε ο Ντινόπουλος στα Βριλήσσια. Φώναξε, χτύπησε πόρτες, ανέβηκε πάνω σε μπουλντόζες και τελικά ο στόχος επετεύχθη. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι πρέπει να απομακρυνθεί η εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ. Ήδη η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει πώς θα αξιοποιήσει τον χώρο που θα ελευθερωθεί προς όφελος των δημοτών. Μπράβο, Αργύρη!

# Λαβράκι εν όψει. Μου είπαν ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου ετοιμάζουν τους όρους διακήρυξης για έναν διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, σε έναν χώρο που απαλλοτριώθηκε πρόσφατα σε μια έκταση 3.000 τ.μ. από τον δήμο. Πώς είναι δυνατόν, όμως, ενώ ακόμη δεν έχουν γραφτεί καν οι όροι της προκήρυξης, γνωστός διαπλεκόμενος εργολάβος, με πείρα στα υπόγεια πάρκινγκ, να λέει σε συναδέλφους του ότι αυτός… έχει πάρει τη δουλειά; Τοπαρχάρα μου, ξέρεις τίποτα εσύ σχετικά με τη βεβαιότητα του εργολάβου;

# Άμα γίνει και αυτό, θα πάω σε ένα χωριό της Αφρικής και θα βάλω υποψηφιότητα στη φυλή των Ζουλού για δήμαρχος! Θέλει, λέει, ο Βοϊλής, γνωστός ανά το πανελλήνιο, να είναι υποψήφιος για τη Ν. Φιλαδέλφεια, εφόσον υπάρχει ένα αξιόπιστο διακομματικό σχήμα! Κάτι σαν… Αβραμοπουλομεσσίας δηλαδή. Εκεί φτάσαμε. Ό,τι γουστάρει ο καθένας μπορεί να δηλώνει. Θα μου πείτε, γιατί όχι; Εδώ θέλει να ξαναγίνει δήμαρχος ο Λανδράκης στη Γλυφάδα, ο Βοϊλής είναι το πρόβλημά μας;

# Μου έστειλαν μια επιστολή συντρόφια από τον δήμο Βούλας, στην οποία λένε ότι ετοιμάζουν δημοτική παράταξη εν όψει δημοτικών εκλογών. Το όνομα αυτής «Δημοτική Επανίδρυση Βούλας». Επειδή ομολογώ ότι δεν κατάλαβα ποιος είναι ο επικεφαλής, ονόματα την άλλη εβδομάδα.

#Αθωώθηκε στο Εφετείο ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Κηφισέας» Σταύρος Παπαδάκης, μετά την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που ανέτρεψαν όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί ερήμην για οικονομικές ατασθαλίες κατά το διάστημα που ήταν πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση.

# Έχει ξεφύγει ο έλεγχος στον δήμο Νίκαιας. Τουλάχιστον σε ζητήματα ηθικής και νομιμότητας ο συμπαθέστατος Μπενετάτος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αποκαλύφθηκε ότι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μιχαηλίδης είναι και προμηθευτής του δήμου και μάλιστα σε προμήθειες ύψους 50.000 ευρώ. Φυσικά παράνομο και ανεπίτρεπτο. Ακούστηκε μάλιστα, χωρίς να αναφερθούν ονόματα, ότι υπάρχουν άλλοι τρεις-τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι που είναι επίσης προμηθευτές. Από τη μία θυμάμαι τις εξαγγελίες του τοπάρχη περί πατάξεως των σκανδάλων που κληρονόμησε και από την άλλη οι σύμβουλοι είναι προμηθευτές του δήμου. Γεια σου Ελλάδα με τα ωραία σου. Να μου το θυμηθείτε. Η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου θα είναι πιο προσοδοφόρα και από του βουλευτή.

# Νέο δανειάκι θα πάρει ο δήμος Καισαριανής προκειμένου να μπαλώσει καμιά τρύπα. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή. Ενάμισι εκατομμυριάκι ευρώ θα πάρει, λοιπόν, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αντιπολίτευση είχε αντιρρήσεις, αλλά τελικά η πρόταση του τοπάρχη Μπαρτζώκα πέρασε με σχετική πλειοψηφία.

# Έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια στην αντιπολίτευση στον δήμο Πεύκης. Ο Απόστολος Χατζηλιάδης, πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Χαλκίδας και στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, την οποία μοίρασε παντού, κατηγόρησε ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν γίνει «ουρά» του τοπάρχη Καμάρα και έχουν συνταυτιστεί μαζί του. Ονόματα δεν είπε. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Τι θα γίνει, όμως, με τον σημερινό επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Τζούλη; Ο ίδιος λέει ότι θα είναι πάλι υποψήφιος. Αποστόλη μου, ονόματα θέλουμε. Τα γενικά και τα αόριστα τα παίρνει το ποτάμι. Καλή ξιφομαχία πάντως.

# Ντροπή. Άλλη λέξη δεν υπάρχει για να χαρακτηρίσει αυτό που έγινε στον Ασπρόπυργο. Πήγαν δεκάδες Τσιγγάνοι που ζουν στην πόλη και έκαναν κατάληψη στο δημαρχείο, γιατί τα σχολεία της περιοχής αρνούνται να εγγράψουν τα παιδιά τους. Σε αυτήν την άρνηση των κυρίων διευθυντάδων ήταν σύμφωνος και ο τοπάρχης. Γιατί, ρε παιδιά; Πού διάβολο θα πάνε αυτά τα έρμα τα παιδιά να μάθουν δυο λέξεις για να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους; Γιατί τέτοιος ρατσισμός; Έχω την εντύπωση ότι από τότε που ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ο συμπαθής κατά τ’ άλλα Λιάκος, πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας εκ μέρους της διοίκησης. Για συνέλθετε.

# Είδαν και απόειδαν οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και υπέβαλαν μήνυση κατά του τοπάρχη Παπαδήμα για την κατάσταση της χωματερής. Καλά, ρε παιδιά, μας δουλεύετε; Ξέρετε τι είναι αυτή η μήνυση μπροστά στις περιπέτειες που έρχονται για τον Παπαδήμα; Σαν να ετοιμάζεται ένας κολυμβητής να βουτήξει στον Νιαγάρα και κάποιος να του ρίχνει ένα ποτήρι νερό για να τον βρέξει. Έρχεται… τσουνάμι για τον τοπικό άρχοντα.

# Ένας ταλαίπωρος εργολάβος πήγε έξω από το δημαρχείο Ωρωπού και απειλούσε ότι θα κλειδώσει τα μηχανήματά του στο προαύλιο, επειδή ο δήμος τού χρωστάει λεφτά. Πήρε τελικά κάποιες υποσχέσεις και έφυγε. Μόνο υποσχέσεις όμως πήρε, γιατί από ευρώ δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα. Έμαθα και ρώτησα. Του έλεγαν του δύστυχου του μπουλντοζιέρη, πήγαινε και σκάψε εκεί, πήγαινε και καθάρισε το άλλο χωράφι πιο πέρα. Έτσι, στο μιλητό. Χωρίς καμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Χωρίς καμία προσφορά. Χωρίς κανένα συμφωνητικό. Λες και επρόκειτο για την ιδιωτική τους περιουσία. Πήγε τώρα να πληρωθεί ο ανθρωπάκος και του λένε ότι δεν μπορούν να τον πληρώσουν, γιατί η εκταμίευση είναι παράνομη. Γεια σου, Μέξη, με τις μεθοδεύσεις σου!..

# Μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ξεκίνησε να δημιουργείται για τη Δυτική Αττική με έδρα το Αιγάλεω. Σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εκπαίδευσης Ανηλίκων, ο δήμος θα κατασκευάσει ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων που θα φιλοξενεί σπουδαστές απ’ όλους τους όμορους δήμους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ντίνος Τσαμαδιάς, είπε ότι «ο φάκελος γι’ αυτό το έργο εκκρεμούσε στο υπουργείο πέντε χρόνια. Σε δύο μήνες ο Καλογερόπουλος, ως δήμαρχος της πόλης, έκανε όλες τις ενέργειες για να μπορέσει επιτέλους να εξαγγελθεί η δημιουργία αυτού του κέντρου». Φυσικά τα οφέλη για το Αιγάλεω θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η περιβαλλοντική ανάπλαση που θα γίνει γύρω από το κέντρο αυτό, το οποίο και θα είναι στην οδό Παπανικολή, μαζί με τη χρήση των αιθουσών για πολιτιστικές εκδηλώσεις εκ μέρους του δήμου, μάλλον δικαιώνει το χαμόγελο της δημοτικής αρχής για μια ακόμη επιτυχία.

#Αθωώθηκε στο Εφετείο ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Κηφισέας» Σταύρος Παπαδάκης, μετά την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που ανέτρεψαν όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί ερήμην για οικονομικές ατασθαλίες κατά το διάστημα που ήταν πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση.

# Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, στον δήμο Κορυδαλλού δήλωσε ο Σταύρος Κασιμάτης. Και ήδη κινείται για τη δημιουργία ενός ευρύτατου πλειοψηφικού ρεύματος, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ