Οι ύποπτοι υπό παρακολούθηση

Έντονα προβληματισμένος και ανήσυχος ο πρωθυπουργός απ’ τα πολλαπλασιαζόμενα το τελευταίο διάστημα φαινόμενα πολυγλωσσίας και τις καταγγελίες για έλλειψη διαφάνειας, φέρεται αποφασισμένος να λάβει σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε συσκέψεις που είχε ο Κ. Καραμανλής με συνεργάτες του πριν αναχωρήσει για το Παρίσι στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο ζητήματα (σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ.6):

• Πρώτον, στις καταγγελίες για φαινόμενα διαπλοκής, κακοδιαχείρισης, σπατάλης, αλαζονείας.

• Δεύτερον, στη συνεχιζόμενη πολυγλωσσία, έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ μελών της κυβέρνησης, όπως ιδιαίτερα φάνηκαν (και) στους χειρισμούς για την Ολυμπιακή.

Κυρίως τον πρωθυπουργό έχουν εξοργίσει οι καταγγελίες για σκάνδαλα και αλαζονεία, που προέρχονται:

– Από στελέχη της Ν.Δ., τα οποία έχουν στείλει σχετικούς φακέλους στο Μαξίμου.

– Από «μηνύματα» που σχεδόν καθημερινά στέλνει η ΔΑΚΕ, άλλα δικαιολογημένα και άλλα οφειλόμενα σε διαγκωνισμούς για τον έλεγχο και τη διαχείριση της εξουσίας.

– Απ’ το κλίμα, που σχεδόν καθημερινά φτιάχνουν τα ΜΜΕ.

Ο Καραμανλής, όπως μας τόνισε συνομιλητής του, είναι πλέον αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συνεχιστεί και αναπαραχθεί αυτό το κλίμα, που ενδεχομένως να κοστίσει πολύ στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς ήταν το σημαντικότερο ίσως σημείο της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής. Αν επομένως αυτά τα φαινόμενα δεν παταχθούν εν τη γενέσει τους, τότε πέραν του σοβαρότατου πολιτικού κόστους θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και η προσωπική του εικόνα. Και θέλει να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση -και βεβαίως στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος- ότι θα είναι αμείλικτος.

Ένα απ’ τα πρώτα μέτρα που προτίθεται να λάβει, είναι:

· Η «παρακολούθηση» των «ύποπτων» και καταγγελλόμενων για ατασθαλίες, είτε πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη είτε για διοικήσεις Οργανισμών, είτε για κρατικούς αξιωματούχους οποιασδήποτε βαθμίδας.

Και μόλις διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες έχουν έστω και ίχνη αλήθειας, τότε η πρωθυπουργική παρέμβαση θα είναι άμεση και αμείλικτη. Ο Καραμανλής δεν είναι διατεθειμένος σε καμιά περίπτωση να αφήσει να πλανάται στην ατμόσφαιρα ή να δημιουργείται κλίμα διαπλοκής και διαφθοράς.

Αναταραχή και… Βαβυλωνία

Άλλο σοβαρό πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά θα δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις, είναι η απίστευτη εικόνα ασυνεννοησίας και αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ υπουργών. Τα μέτωπα πολλά. Και καθημερινά. Είναι τόσες και τέτοιες οι εστίες αντιπαραθέσεων, ώστε αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποιος υπουργός έχει καλή συνεργασία με ποιον!

Τα μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών για το -μείζον- θέμα της Ολυμπιακής είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου. Είναι δύσκολο να βρει κάποιος ένα θέμα στο οποίο να εμπλέκονται πάνω του ενός υπουργοί και να μην αλληλοκαρφώνονται.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης συγκεντρώνει πάντως τα πυρά της κριτικής αρκετών συναδέλφων του. Πέραν της αντιπαράθεσής του με τον Μιχ. Λιάπη για την Ολυμπιακή, πέραν της… διαχρονικής αντιπαράθεσης με τον Γ. Σουφλιά, έχει «καταφέρει» να έχει απέναντί του και άλλους συναδέλφους του, όπως:

• Τον Γ. Βουλγαράκη, για το ζήτημα του επιδόματος στους αστυνομικούς.

• Τον Νικ. Κακλαμάνη, για τις περικοπές που έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν στον χώρο της Υγείας προσλήψεις λιγότερες απ’ τις αναγκαίες.

• Τον Βαγ. Μπασιάκο για το μπλοκάρισμα κονδυλίων προς τους αγρότες.

Εκνευρισμός στην Κ.Ο. – Χαλαρότητα στην κυβέρνηση

Αλλά εκτός απ’ τα μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών επικρατεί και έντονος εκνευρισμός στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Αιτία (τι άλλο;) η αναβολή του αναμενόμενου ανασχηματισμού τουλάχιστον έως τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2006, όπως ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν.

Έτσι η διάψευση των προσδοκιών κάποιων… υπουργήσιμων τους έχει προξενήσει κατάσταση νευρικής κρίσης. Αντίθετα έχει προκαλέσει αισθήματα «χαλαρότητας» και επανάπαυσης στα κυβερνητικά στελέχη.

Στην Κ.Ο. επικρατούν έως και συνθήκες… εξέγερσης, αν και υπάρχουν και νουνεχείς βουλευτές, οι οποίοι λένε στους «βιαστικούς» συναδέλφους τους: «Σας υποσχέθηκε κανείς, ότι θα γίνετε υπουργοί ή υφυπουργοί;».

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια όμως. Κάποιοι δεν κρατιούνται και δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και την αγανάκτησή τους. Ας πούμε, ο Παν. Καμμένος σε πρόσφατη σύσκεψη ΟΚΕ, απευθυνόμενος στον Γ. Αλογοσκούφη, του είπε σε έντονο ύφος ότι «άλλα μας λες εσύ και άλλα μας είπε για το ίδιο θέμα ο Γιακουμάτος»…

Την κατάσταση επιτείνει με τις συχνές παρεμβάσεις του ο γραμματέας Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ή παίζει το ρόλο του «λαγού» για σοβαρές αποφάσεις, τις οποίες αγνοούν ακόμα και υπουργοί (!) ή επιδίδεται στο… προσφιλές σπορ του «καρφώματος» του Θ. Ρουσόπουλου. Ίσως θέλει να περάσει την αίσθηση ότι αυτός βρίσκεται πιο κοντά στον Καραμανλή απ’ όσο ο Ρουσόπουλος…

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Και πολλοί φοβούνται ότι στον δύσκολο, όπως προδιαγράφεται, χειμώνα, θα αυξηθούν οι «αιρετικές» παρουσίες βουλευτών στα τηλεοπτικά παράθυρα, με ό,τι αυτό σημαίνει…

Και σε αυτό το πρόβλημα είναι αποφασισμένος ο Καραμανλής να παρέμβει, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πώς;

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, δεν αποκλείουν ακόμα και παύση υπουργών ή νέα διαγραφή, ύστερα από αυτήν του Πολύζου. Πάντως δεν θα μείνει απαθής…


Σχολιάστε εδώ