Μοίραζαν σαν… στραγάλια εκατομμύρια ευρώ!

Συνήθως πίσω από την πλάτη των πολιτών γίνεται χορός εκατομμυρίων, όπου λίγοι αλλά εκλεκτοί συνήθως των υπουργών «γεύονται» τις επιχορηγήσεις μέσα από κονδύλια περίεργα και για εκδηλώσεις που ορισμένες φορές προκαλούν την θυμηδία…

Πολλές φορές και οι φορείς που παίρνουν τη χρηματοδότηση προκαλούν απορία για την εύνοια που τους δείχνει η εξουσία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φορείς και ούτε ως προς τους σκοπούς τους, αλλά ούτε και ως προς τη σύνθεση των προσώπων που συμμετέχουν έχουν κομματική ή ιδεολογική συγγένεια με την εκάστοτε κυβερνώσα παράταξη.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα μια τέτοια προκλητική περίπτωση που αφορά τη χρηματοδότηση με μεγάλη απλοχεριά ενός Συνδέσμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα στελέχη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε, ουσιαστικά μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να εισπράξει, με αποφάσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Πάχτας, Λιάνης, Πασχαλίδης, Άκης κ.α., περισσότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα για εκδηλώσεις που προκαλούν θυμηδία ή με γενική αναφορά, χωρίς δέσμευση δηλαδή για συγκεκριμένη δράση.

Η αποκάλυψη αφορά τον «Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας», με πρόεδρο ένα από το παλαιότερα στελέχη του χώρου της ΝΔ, τον κ. Άγι Κυνηγόπουλο, που ως γνωστόν υπήρξε και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά την περίοδο 2002 – Μάρτιος 2004, τα κρατικά ταμεία από τους λογαριασμούς των επιχορηγήσεων είχαν ανοίξει και το χρήμα έρρεε αφειδώς προς τον Σύνδεσμο, ειδικά από τον ΟΠΑΠ, που επιχορηγούσε τον Σύνδεσμο με αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που του είχε δώσει τη μερίδα του λέοντος, αλλά κα του κ. Πάχτα, που του έδινε γενικώς και αορίστως για ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ή μάλλον διαφόρων εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων.

Δεν περνάνε απαρατήρητες οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύνδεσμος του κ. Κυνηγόπουλου με τη χρηματοδότηση του κ. Λιάνη, που ήταν τότε υφυπουργός Αθλητισμού και στις οποίες τιμήθηκαν διάφοροι αθλητές της Θεσσαλονίκης, όπως ο Χατζηπαναγής ή ο Γκάλης, ενώ με 20.000 ευρώ ο Λιάνης χρηματοδότησε την εκδήλωση του Συνδέσμου για να τιμηθεί ο αθλητής Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που τυχαίνει να είναι και δήμαρχος της πόλης… Δηλαδή εδώ και αν δεν βρίσκεις άκρη στον τρόπο που συνδέονται όλοι παρασκηνιακά…

Το τραγικό της ιστορίας αυτής είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα κονδύλια του ΟΠΑΠ έδωσε στον Σύνδεσμο του κ. Κυνηγόπουλου περίπου 940.000 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από το 90% των χρημάτων που εισέπραξε στο ίδιο διάστημα. Και για να θαυμάσει κανείς την ευρηματικότητα που διέθεταν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία να σας πούμε ότι ο «Σύνδεσμος των Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας», το 40% των χρημάτων που πήρε από τον κ Βενιζέλο, δηλαδή το ποσό περίπου των 350.000 ευρώ, το διέθεσε για θεατρικές παραστάσεις, με το έργο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», σε διάφορες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Φινλανδία, η Λετονία(!!!), αλλά και στους δήμους της Θεσσαλονίκης… συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο… την Ευρωπαϊκή Ιδέα με την ελληνική λεβεντιά, για να μην πούμε τίποτε άλλο…

Μάλιστα, για να υπάρχει και πλήρης ενημέρωση, να σημειώσουμε ότι οι κρατικές στρόφιγγες έκλεισαν αμέσως μετά τις εκλογές και παρά τις προσπάθειες του κ. Κυνηγόπουλου, ο οποίος, με όπλο τη δική του κομματική ιστορία, ήλπιζε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του με κυβερνητικούς παράγοντες μιλάει για οικογενειακό ξεκλήρισμα, παρά την τριακονταετή ιστορία του στο κόμμα.

Μιλάει για τους αντιπάλους του και λέει ότι παρά το γεγονός πως οι υπουργοί ήξεραν την πολιτική του ταυτότητα, αναγνώριζαν το έργο του, και τον ενίσχυαν οικονομικά κατά κόρο…

Οι πληροφορίες λένε ότι έχει αποστείλει και επιστολή διαμαρτυρίας προς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, τους οποίους μάλιστα εκλιπαρεί να σταματήσουν να πετάνε τα αιτήματά του στον κάλαθο των αχρήστων… αλλά φαίνεται ότι δεν βρίσκει «ευήκοων ους».

Αναλυτικά πάντως οι επιχορηγήσεις που είχε πάρει από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

Επιχορηγήσεις 2002

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με ειδικές αποφάσεις και μετά από σχετικά αιτήματα του «Συνδέσμου Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας» και φυσικά με προσωπικές εγκρίσεις τότε υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Έτσι για το έτος 2002 οι επιχορηγήσεις αυτές έφθασαν το ύψος των 210.000 ευρώ, δηλαδή 71,5 εκατ. δρχ. και εξ αυτών με αποφάσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστου Πάχτα 70.000 ευρώ για ενίσχυση του Συνδέσμου, και του υπουργού Μακεδονίας κ. Γιώργου Πασχαλίδη 2.000 ευρώ για απλή ενίσχυση, κάτι που όπως καταλαβαίνετε είναι και ανεξέλεγκτο, γιατί τα χρήματα δεν πήγαιναν για συγκεκριμένο σκοπό…

Για διάφορες δράσεις ενίσχυε τον Σύνδεσμο ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Θεσσαλονικιός Ευάγγελος Βενιζέλος. Έδωσε αρκετά λεφτά από κονδύλια του ΟΠΑΠ. Ένα μικρό ποσόν διετέθη για τη φιλοξενία ανήλικων τούρκων μαθητών-αθλητών (14.673 ευρώ), ενώ η μερίδα του λέοντος πήγε στην παρουσίαση από το Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης του έργου «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στη Βουλγαρία (28.000 ευρώ), στην Αλβανία (55.000 ευρώ), στη Γερμανία (90.000 ευρώ). Ακόμη ένα ποσόν έδωσε ο Ευάγγελος στον Σύνδεσμο για να οργανώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τη νικήτρια της Eurovision του 2002 (50.000 ευρώ).

Επιχορηγήσεις 2003

Συνολικά για το 2003 από την κυβέρνηση Σημίτη δόθηκαν προς τον Σύνδεσμό του κ. Άγι Κυνηγόπουλου 479.000 ευρώ δηλαδή 163,2 εκατομμύρια δραχμές. Ειδικότερα τα χρήματα αυτά δόθηκαν από διάφορους υπουργούς με τους οποίους ο Σύνδεσμος είχε καλές σχέσεις… Συγκεκριμένα πήρε 10.000 ευρώ, από λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με απόφαση του Γενικού διευθυντή Διοίκησης κ. Χρονόπουλου και όπως αναφέρεται στην απόφαση «με προσωπική επισημείωση του κ. υφυπουργού» (προφανώς εννοεί τον Κίμωνα Κουλούρη), χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι υπουργός ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για να πληρωθούν τα έξοδα ενός φεστιβάλ που οργάνωσε ο Σύνδεσμος στη Θεσσαλονίκη.

Από το υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα από τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο συνεχίζονται χωρίς κανένα φραγμό οι επιχορηγήσεις με λεφτά πάντα του ΟΠΑΠ… Έτσι έχουμε και λέμε, πάντα για το 2003, επιχορήγηση, με 75.000 ευρώ, γενικώς για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ μετά από ένα μήνα έχουμε ακόμη μία επιχορήγηση με 75.000 ευρώ πάλι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ μετά από δύο μήνες έχουμε και τρίτη επιχορήγηση με 100.000 ευρώ, και αυτήν τη φορά με τον γενικό σκοπό… πολιτιστικές εκδηλώσεις… για να κλείσει ο κύκλος των επιχορηγήσεων από χρήματα του ΟΠΑΠ τον Δεκέμβριο (29/12/2003), με ακόμη 100.000 ευρώ(!!!) πάλι για πολιτιστικές εκδηλώσεις…

Έχουμε ακόμη την ίδια περίοδο το 2003 επιχορηγήσεις από τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα.

Η πρώτη απόφαση είναι για 10.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Βέλγιο, 60.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φινλανδία και τη Λετονία(!!!), ενώ με μία τρίτη απόφαση ο κ. Πάχτας επιχορηγεί τον Σύνδεσμο με 27.500 ευρώ για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του, χωρίς να τις προσδιορίζει.

Η αποθέωση του αλαλούμ των χρηματοδοτήσεων προς τον «αντίπαλο» «Σύνδεσμο των Φίλων της Ευρωπαϊκής Ιδέας» είναι οι αποφάσεις που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Λιάνης, για να χρηματοδοτήσει εκδηλώσεις με τρόπο που θυμίζουν τη χρηματοδότηση του Κεντέρη, της Θάνου και του Τζέκου. Με αποφάσεις δηλαδή του κ. Λιάνη επιχορηγήθηκε ο Σύνδεσμος με 20.000 ευρώ ως συμβολή της Γ.Γ.Α. στην κάλυψη των δαπανών εκδήλωσης και βράβευσης του αθλητή Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δηλαδή του δημάρχου Θεσσαλονίκης(!!!) καθώς και με 12.000 ευρώ για την εκδήλωση βράβευσης του Νίκου Γκάλη.

Επιχορηγήσεις 2004

Εδώ φαίνεται ότι οι επιχορηγήσεις έγιναν βιαστικά και με μεγάλο άγχος, αφού βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές, και προκαλεί εντύπωση ότι έστω και μέσα στο μικρό αυτό διάστημα ο Σύνδεσμος κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 350.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 85.000.000 δρχ… Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η αγωνία που έχει ο κ. Βενιζέλος μήπως και χαθεί η ευκαιρία για να δουν οι Θεσσαλονικείς τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας», αφού τον είδαν τα προηγούμενα χρόνια ομογενείς στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Λετονία, αλλά και στην Φινλανδία…

Έχουμε λοιπόν τρεις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μέχρι τις εκλογές, με τις οποίες ο Σύνδεσμος επιχορηγείται, πάντα από χρήματα του ΟΠΑΠ: με την πρώτη με το ποσόν των 200.000 ευρώ για παραστάσεις του θεατρικού έργου «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» σε δήμους του νομού της Θεσσαλονίκης, με τη δεύτερη χρηματοδοτείται ο Σύνδεσμος με 80.000 ευρώ για την ενίσχυση του βιβλίου με τίτλο « Επικοινωνία – Γλώσσα – Κατανόηση» και με την τρίτη με το ποσό των 100.000 ευρώ για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

Αυτές οι χρηματοδοτήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό όλα αυτά τα χρόνια τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με χρήματα του ΟΠΑΠ, καθώς επίσης, με λιγότερα χρήματα, από τους κ. Πάχτα, Λιάνη, Τσοχατζόπουλο και Πασχαλίδη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές από τις χρηματοδοτήσεις αυτές ήταν γενικές, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις που μπορεί να έγιναν από δήμους, τη νομαρχία – με την οποία οργάνωνε εκδηλώσεις, καθώς και από άλλους φορείς.

Έτσι υπήρξαν και εκδηλώσεις που αφορούσαν ομιλία του κ. Αβραμόπουλου ως δημάρχου με θέμα τα media, τιμητική βράβευση του Κώστα Βουτσά και του Γιάννη Ιωαννίδη με την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Πολιτισμού, επίδειξη μόδας στην Αγία Πετρούπολη, ή το Φεστιβάλ Γευστικής Κουζίνας Βαλτικών Χωρών κ.λπ., που προφανώς χρηματοδοτήθηκαν από τον γενικό κορβανά του υπουργείου Πολιτισμού.


Σχολιάστε εδώ