«Μαύρο πρόβατο» ο Λαλιώτης για το περιβάλλον του Γιώργου!
Και, όπως εκτιμούν ιστορικά και νεότερα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, αλλά και ο ίδιος ο Λαλιώτης, η απάντηση ήταν απαξιωτική και ουσιαστικά κόβει τις γέφυρες επιστροφής του σε ρόλο «διακριτό». Ρόλο δηλαδή τον οποίο ο μεν Λαλιώτης διεκδικεί, ο δε Γιώργος φαινόταν έως πρόσφατα να συζητά.
Άλλωστε εκτός απ’ την απάντηση που αφορούσε τον πρώην υπουργό και γραμματέα, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φίλους του Λαλιώτη επισημαίνονται και τα εξής χαρακτηριστικά:
= Ότι ο αρχηγός «ξέχασε» στην αρχή να απαντήσει στην ερώτηση που αφορούσε στον πρώην γραμματέα. Και χρειάστηκε να του την υπενθυμίσουν…
= Ότι λίγο πριν είχε φροντίσει και μάλιστα με τρόπο απόλυτο να δείξει τις προθέσεις του, όταν ετσιθελικά κατήργησε τον διαχωρισμό των στελεχών σε «ιστορικά» και νεότερα. Ήταν σαφές το μήνυμα. Δεν αφορούσε αποκλειστικά τον Λαλιώτη. Αλλά αφορούσε και τον Λαλιώτη…
Από κει και πέρα η τοποθέτησή του πως ο πρώην γραμματέας είναι μεν καλοδεχούμενος αλλά… όχι σε κάποια καρέκλα, θεωρήθηκε και απαξιωτική αλλά και σαφές μήνυμα ότι «δεν σε χρειαζόμαστε», όσο κι αν αμέσως μετά συμπλήρωσε πως ούτε ο ίδιος ο Λαλιώτης ενδιαφέρεται για καρέκλες. Μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν την άποψη ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ήταν η «πιο σκληρή» από όσες έκανε στη Θεσσαλονίκη. Και εκφράζουν την εκτίμηση πως «αν ο Γιώργος δεν τον καλέσει να συναντηθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι τον έχει τελειωμένο». Προσθέτουν δε με νόημα:
– Πλανώνται όσοι πιστεύουν πως ο Γιώργος δεν έχει σχέδιο και δεν ξέρει πού και με ποιους βαδίζει…
Ποιοι και γιατί δεν τον θέλουν…
Στην πραγματικότητα ο πρώην γραμματέας είναι ανεπιθύμητος απ’ το στενό επιτελείο των συνεργατών του Γιώργου, αυτών με τους οποίους συζητά και παίρνει τις σοβαρές αποφάσεις. Οι περισσότεροι τον θεωρούν «μαύρο πρόβατο», για διάφορους λόγους.
Κατ’ αρχήν επιστροφή του Λαλιώτη σε «διακριτό ρόλο» -και δεν θα γινόταν βέβαια να επιστρέψει διαφορετικά, ειδικά ο Λαλιώτης…- ντε φάκτο θα αποδυνάμωνε τον δικό τους ρόλο.
Το ειδικό πολιτικό βάρος του είναι δίχως αμφιβολία κατά πολύ ανώτερο απ’ το αντίστοιχο διαφόρων τύπων που συγκροτούν το επιτελείο του Γιώργου και οι περισσότεροι εκ των οποίων (με λίγες εξαιρέσεις, όπως του Γ. Παπακωνσταντίνου) δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Αλλεργία με τον Λαλιώτη παθαίνουν επίσης οι αμερικανοσπουδαγμένοι επιτελείς και σύμβουλοι του Γιώργου.
Έτσι το κλίμα στο στενό επιτελείο του αρχηγού είναι έντονα αρνητικά φορτισμένο για τον πρώην γραμματέα. Και το κλίμα αυτό έχει περάσει και στον ίδιο τον αρχηγό, μέχρι μάλιστα του σημείου να τον θεωρεί ως … διεκδικητή άτυπης «διαρχίας», παρά τις προτάσεις στελεχών όπως ο Αντ. Λιβάνης ή (πιο διακριτικά) ο Ν. Αθανασάκης για την ανάγκη πολιτικού «come back» του Λαλιώτη, που, όπως πιστεύουν, θα ήταν πολλαπλά χρήσιμο για το ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το εξής: Το πρωί της Κυριακής (της ημέρας της συνέντευξης του Γιώργου) εξ απορρήτων συνεργάτης του «ζύμωσε» τον αρχηγό ότι η θέση του Λαλιώτη την οποία ανέφερε την ίδια μέρα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις και για το ΠΑΣΟΚ, είναι άποψη υπονομευτική του Γιώργου!
Έτσι το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τη γνωστή απάντηση, η οποία συζητήθηκε πολύ (και) εντός του ΠΑΣΟΚ ως έμμεσο πλην σαφές «άδειασμα» του Λαλιώτη.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες και πέραν των επιρροών και πιέσεων που δέχεται από το περιβάλλον του, στην πραγματικότητα ούτε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί την επιστροφή και επανενεργοποίηση Λαλιώτη.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αυτήν την εκτίμηση επισημαίνουν πως είναι φυσικό ότι «ούτε ο Λαλιώτης ούτε κάποιος άλλος από τους πρώην γραμματείς θα δέχονταν ρόλο… γραμματέα του προέδρου (σ.σ. όπως θεωρούν τη Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου) ή άλλον διακοσμητικό ρόλο, συνεπώς είναι ανεπιθύμητοι για τον Γιώργο…».
Αυτό το κλίμα σιγοντάρουν, όμως, με τον τρόπο τους και τα άλλα κορυφαία στελέχη της Χαρ. Τρικούπη. Και είναι… φυσικό. Ενδεχόμενο «come back» Λαλιώτη θα μείωνε αυτομάτως τον δικό τους ρόλο και θα περιόριζε το εύρος των δικών τους παρεμβάσεων.
Οπότε;
Ένα πιθανό σενάριο είναι να κληθεί ο Κ. Λαλιώτης λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές, στο πλαίσιο… γενικής επιστράτευσης στελεχών, να προσφέρει. Άλλωστε, το έργο (σε μικρογραφία) το είδαμε στο τελευταίο συνέδριο, όταν ο Γιώργος «κάλεσε» τον πρώην γραμματέα στην προεδρία του συνεδρίου για να εισπράξει χειροκροτήματα και για να στείλει ηχηρό μήνυμα στο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ…
Απογοητευμένος ο Λαλιώτης
Ο ίδιος ο πρώην γραμματέας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στενοχωρήθηκε πολύ και απογοητεύτηκε απ’ την τοποθέτηση του Γιώργου. Πίστευε, όπως εκμυστηρεύτηκε σε στελέχη και βουλευτές με τους οποίους μίλησε, πως θα ήταν περισσότερο γενναιόδωρος μαζί του, πολύ περισσότερο που δεν διεκδίκησε ποτέ κάποιο αξίωμα επί ηγεσίας Γιώργου.
Πιστεύει και αυτός, όπως τόνισε σε συνομιλητές του, ότι είναι ανεπιθύμητος απ’ το περιβάλλον του αρχηγού, που τον επηρεάζει αρνητικά εναντίον του.
Δεν σκοπεύει πάντως ούτε να εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του, ούτε -πολύ περισσότερο- να πράξει κάτι, το οποίο έστω και έμμεσα θα εκληφθεί ως κίνηση αποσταθεροποίησης του Γιώργου ή ως δική του προσπάθεια να γίνει «πόλος» για δυσαρεστημένους. Θα συνεχίσει να πορεύεται, όπως έχει κάνει όλο το διάστημα μετά την εκπαραθύρωσή του απ’ τον τέως «καταλληλότερο»…
Στα Δολιανά, στην πλατεία…
Αν και προσκλήθηκε επισήμως από τον Γ. Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης προτίμησε να παρακολουθήσει την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τηλεοράσεως στα Δολιανά.
Στο γνωστό καφενείο του χωριού, τρώγοντας τις περίφημες καρυδόπιτες, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άκουγε χωρίς να μιλάει και τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως η θέση του Λαλιώτη στο κόμμα δεν εξαρτάται από καρέκλες, χαμογέλασε όπως μόνο εκείνος ξέρει σε τέτοιες… περίεργες περιπτώσεις.
Όσοι τον ξέρουν καλά, λένε ότι ο πρώην γραμματέας αισθάνεται σαν «θηρίο στο κλουβί». Θέλει να εκφραστεί, αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις… Τουλάχιστον ακόμα…