Κυβερνητική Βαβέλ και διαπλοκή «καυτές πατάτες» για τον Καραμανλή
= Πρόκειται για την απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την καταπολέμηση της διαπλοκής. Και αυτό που προκύπτει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου θεωρεί πως δεν έχουν γίνει αποτελεσματικά βήματα στον τομέα αυτό.
Με δεδομένο ότι ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και η θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας ήταν απ’ τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή προσωπικά, η διαπίστωση ύστερα από 18 μήνες ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε σχεδόν… μία απ’ τα ίδια, κρίθηκε ως ανησυχητικό σημάδι, που πρέπει να τύχει σοβαρής αντιμετώπισης.
Φαίνεται πως η «άπνοια» που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω απ’ το μέτωπο του «βασικού μετόχου», σε συνδυασμό με τα «φλερτ» που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και συγκεκριμένων βαρόνων της διαπλοκής, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσπιστία (τουλάχιστον) για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση μιας κορυφαίας εξαγγελίας της. Και αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία αλλά και οργή στον πρωθυπουργό.
Ο ίδιος ο Καραμανλής έχει με κάθε τρόπο αποφύγει την οποιαδήποτε συναλλαγή με το καρτέλ των διαπλεκομένων, που ουσιαστικά κυβερνούσε επί ημερών Σημίτη. Και εμμένει κατηγορηματικά στη γραμμή αυτή.
Αλλά πόσο μπορεί να πείσει η κυβέρνηση ως σύνολο, όταν αρχίζουν να γίνονται ευδιάκριτες οι προνομιακές σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το διαπλεκόμενο σύστημα;
Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, και ο πλέον αδαής βλέπει πως 5-6 υπουργοί βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο της διαπλοκής, «κατακρεουργούνται», ακόμα και προβοκάρονται. Αντίθετα, άλλοι τόσοι περίπου υπουργοί απολαμβάνουν μιας σκανδαλωδώς προνομιακής μεταχείρισης, που παραπέμπει σε υπόγειες διεργασίες, σχέσεις και (γιατί όχι;) συμφωνίες.
Η μάχη για τον «βασικό μέτοχο», που θεωρήθηκε μια απ’ τις κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές σε θεσμικό επίπεδο για την καταπολέμηση της διαπλοκής, βρίσκεται μπλεγμένη στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Και σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το θέμα δεν αναμένεται να λήξει πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2006. Αλλά αυτή η καθυστέρηση συμπαρασύρει και το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στον χώρο των ΜΜΕ, μια επίσης σοβαρότατη θεσμική παρέμβαση, που μπορεί να βάλει κάποια τάξη στο χαώδες τοπίο του χώρου. Και βέβαια, όσο συνεχίζεται η παρούσα -χαοτική- κατάσταση, οι βαρόνοι της διαπλοκής δεν έχουν κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημένοι…
Εκ των υστέρων φαίνεται να δικαιώνεται η «σκληρή» γραμμή του Πρ. Παυλόπουλου στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων για τον «βασικό μέτοχο», καθώς και η επιμονή του να μην ανασταλεί η ισχύς και του σχετικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, παρά τις «υποδείξεις» γνωστού διαπλεκόμενου συγκροτήματος και παρά το -αναμφισβήτητο- γεγονός πως ο νόμος αυτός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της διαπλοκής…
Αλλά έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και αυτό μετρά αρνητικά για την κυβέρνηση.
Επίσης -και επειδή προφανώς… είναι πολλά τα λεφτά- οι ποικίλες πιέσεις οικονομικών παραγόντων για «τελείωμα» υποθέσεων βάζουν σε πολλές περιπτώσεις σε δοκιμασία την κυβερνητική αξιοπιστία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» σε συνδυασμό με το ασυμβίβαστο Κόκκαλη (Ολυμπιακός και INTRALOT). Μόνο χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση του ίδιου του Καραμανλή και στην άρνηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να ενδώσει σε πιέσεις (καθόλου επομένως τυχαίες οι κατά του προέδρου του, Σωτ. Κωστάκου, επιθέσεις) διασώζεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον η κυβερνητική αξιοπιστία… Άλλο παράδειγμα, οι επιθέσεις κατά του διοικητή της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά, κατευθυνόμενες από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα και από πολιτικούς-υπαλλήλους της διαπλοκής. Προς το παρόν, ο Καραμανλής έδειξε σωστά αντανακλαστικά. Όμως οι πιέσεις συνεχίζονται. Και θα συνεχιστούν. Δεν θα καταθέσει τα όπλα το καρτέλ της διαπλοκής. Και θα αξιοποιήσει και τον «δύσκολο» χαρακτήρα του Παλαιοκρασσά…
Εικόνες οπερέτας…
«Ο σχεδιασμός μας έχει πάντα ορίζοντα τετραετίας», συνηθίζει να υπενθυμίζει σε κάθε περίπτωση ο Καραμανλής. Και πράγματι το εννοεί. Ποιο όμως ορίζοντα έχει ο σχεδιασμός πολλών υπουργών, οι οποίοι στο πρώτο σοβαρό πρόβλημα που εμφανίζεται σπεύδουν να επιδοθούν στο προσφιλές τους σπορ της πολυγλωσσίας, της αλληλοϋπονόμευσης, των «καρφωμάτων», των προσωπικών στρατηγικών, παρουσιάζοντας μια κυριολεκτικά οπερετική εικόνα; Είναι αυτή η δεύτερη «καυτή πατάτα» που καλείται να αντιμετωπίσει ο Καραμανλής. Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν μεταξύ υπουργών εμπλεκόμενων με το θέμα της «Ολυμπιακής» αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο το πρόβλημα, που τείνει να προσλάβει… διαχρονική διάσταση. Και αν μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν εισπράττει σοβαρό πολιτικό κόστος, τούτο οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην εικόνα παραλυσίας, αναξιοπιστίας και παρακμής που συνεχίζει να εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά πόσο θα συνεχιστεί αυτό;
Συνεργάτες του Καραμανλή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδίδουν αυτά τα φαινόμενα και στη μη πραγματοποίηση του ανασχηματισμού τώρα, με αποτέλεσμα οι μεν υπουργοί και υφυπουργοί να αισθάνονται «ασφάλεια», οι δε υποψήφιοι… υπουργοί και υφυπουργοί να βγάζουν την πικρία τους για την αναβολή των αλλαγών στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα, όπως γνωρίζουμε, απασχόλησε πολύ τον Καραμανλή τις τελευταίες ημέρες. Και όπως μας είπε συνομιλητής του, υπό την πίεση αυτής της οπερετικής εικόνας, «μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποια κίνηση του Καραμανλή που θα βάζει πολλούς στη θέση τους».
Πάντως η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης…