Η Θεσσαλονίκη τούς ικανοποίησε…

Οι εν λόγω δημοσκοπήσεις, αλλά και το γεγονός πως ο Καραμανλής έπεισε τους Θεσσαλονικείς ότι επί των ημερών του όλα τα μεγάλα έργα, που επί τόσα χρόνια ζητά η πόλη, μπήκαν επί τάπητος, βάρυναν το κλίμα στην αντιπολίτευση και δυσκόλεψαν τη θέση του Γιώργου, ο οποίος ήρθε στην πόλη του Βασίλη, του Παναγιώτη και του Άνθιμου καλά προετοιμασμένος και κυρίως αποφασισμένος να αλλάξει το κλίμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αυτών που διάκεινται όχι και τόσο φιλικά στον αρχηγό τους, η επίσκεψη του Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στέφθηκε με επιτυχία, απρόσμενου για τους περισσότερους μεγέθους.

Αιτιολογώντας μάλιστα τη γνώμη τους, αναφέρονται από τη μια στην οργανωτική επιτυχία της υποδοχής στο αεροδρόμιο, καθώς και στη μεγάλη προσέλευση νέων στο πάρτι του Σαββατόβραδου στη Νεάπολη και από την άλλη στα μηνύματα που εξέπεμψε η παρουσία του Γιώργου στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου.

Και δεν έχουν άδικο, καθώς τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο πάρτι των νεολαίων η προσέλευση και ο ενθουσιασμός ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οργανωτών.

Και αυτό παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πλήθους στελεχών για την αναγκαιότητα της πρώτης εκδήλωσης και παρά τις δυσάρεστες για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πρόσφατες εξελίξεις (διάλυση της οργάνωσης) που απειλούσαν να επηρεάσουν τη δεύτερη. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του λόγου του Γιώργου και τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, οι «πράσινοι» είναι ευχαριστημένοι, προσμετρώντας στα θετικά τα ακόλουθα:

• Τη σκληρή, αλλά ιδιαίτερα πειστική αντιπολίτευσή του προς την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, όπως είπαν, ο Γιώργος δεν έμεινε σε γενικές και αόριστες καταγγελίες, αλλά έστειλε συγκεκριμένα «βέλη» προς τον πρωθυπουργό τόσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο και για τους χειρισμούς των εθνικών μας θεμάτων. Δεν έμεινε στον σκέτο καταγγελτικό λόγο, αλλά διάνθισε την ομιλία του με στοιχεία της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζοντας πως αυτά αποτελούν τον εναλλακτικό δρόμο για την πορεία της χώρας.

· Τόσο η ομιλία του όσο και οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου «εμπεριείχαν ιδεολογία» και μάλιστα τις σύγχρονες οικουμενικές προοδευτικές ιδέες για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την ισότητα και τα δικαιώματα των μεταναστών, για την αντίθεση εργασίας – κεφαλαίου, για την κοινωνία της αλληλεγγύης, για ζωή με αξίες κ.λπ.

· Παρουσίασε -έστω αχνά- ένα άλλο μοντέλο για τη διοίκηση της χώρας, που στηρίζεται στην αποκέντρωση, στην ισχυροποίηση των ΟΤΑ, στους αιρετούς περιφερειάρχες και στην αξιοκρατία στους διορισμούς.

· Ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακός στις απόψεις που διατύπωσε για το τι πρέπει να γίνει στην παιδεία, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και για το στίγμα που θα πρέπει να δώσει η χώρα μας στις διεθνείς εξελίξεις.

· Δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του κόμματός του για λαθεμένους χειρισμούς σε διάφορα θέματα (π.χ. Ολυμπιακή Αεροπορία), αλλά υπεραμύνθηκε του έργου που επιτέλεσαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα και του Σημίτη.

· Εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν εγώ ήμουν στο τιμόνι της χώρας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και δεν θα χάνονταν οι ευκαιρίες στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό».

Στο δείπνο που ακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου (μετείχαν μόνο υψηλά κομματικά στελέχη), η ικανοποίηση ήταν έκδηλη. Τα χαμόγελα και τα πειράγματα κυριάρχησαν, ενώ και ο Γιώργος -εμφανώς ευχαριστημένος- απένειμε σε όλους εύσημα, τονίζοντας πως η επιτυχία οφείλεται στη συλλογική δουλειά όλων και τους ζήτησε να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη την προσπάθειά τους.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ευχαριστημένα από την εικόνα του προέδρου τους, ούτε φυσικά ότι θεωρούν πως είναι εύκολη η νίκη του κόμματός τους στις επόμενες εκλογές.

«Ο Γιώργος ήταν πολύ καλός. Αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, υστερεί στη σκηνική παρουσία έναντι του Καραμανλή και, παρά τα μεγάλα βήματα που έκανε, υπολείπεται του αντιπάλου του στη δυνατότητα επικοινωνίας του με τον λαό», ήταν η γνώμη που κυριάρχησε στα «εσωτερικά πηγαδάκια».

«Ο Γιώργος θέλει ακόμη δουλειά για να βελτιώσει την επικοινωνιακή ισχύ των ιδεών και του πολιτικού του λόγου έναντι του Καραμανλή, ο οποίος όταν μιλάει, οι κινήσεις του σώματός του ισχυροποιούν τον λόγο του», ομολογούσαν οι μεγαλοΠΑΣΟΚοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα περιεκτικός στον λόγο του, εύστοχος στα επιχειρήματά του και ικανότατος να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες που του δίνει η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας».


Σχολιάστε εδώ