Διχασμός για την εθελουσία
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η νέα συνδικαλιστική ηγεσία του ΟΤΕ (που προέκυψε μετά τις παραιτήσεις του προέδρου και του γραμματέα, οι οποίοι είχαν συναινέσει στην εθελουσία και γι’ αυτό ξηλώθηκαν και από την ΠΑΣΚΕ και από την ΟΜΕ-ΟΤΕ) παρότι αρχικώς απείλησε να ανατρέψει το σύνολο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί, τώρα περιορίζεται στο να ζητά «αποσαφήνιση του άρθρου 5 της ειδικής σύμβασης εργασίας για την ελαστικότητα στις απολύσεις».
Ουδεμία ένταση κατά της εθελουσίας θέτει ο νέος πρόεδρος της ΟΜΕ- ΟΤΕ (και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος κι έτσι «οι διαδικασίες για την εθελουσία προχωρούν κανονικά». Η αποσαφήνιση και επαναδιατύπωση που ζητά ο κ. Κουτσιμπογιώργος αφορά το άρθρο που επιτρέπει στον ΟΤΕ να απολύει για οικονομικούς λόγους από 1 μέχρι 29 εργαζόμενους, όμως για την εθελουσία δεν κάνει κουβέντα. Να επισημάνουμε εδώ ότι με καλό μάτι βλέπουν την εθελουσία, χωρίς πάντως να το δηλώνουν επισήμως, αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, που σχεδόν προπαγανδίζουν «τα οφέλη» που θα καρπωθούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της ΔΑΚΕ διακίνησαν σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ το σενάριο της εθελουσίας. Παρότι ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης διαβεβαιώνει ότι «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ», ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «οι ΔΕΚΟ χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» και, ως γνωστόν, το μοντέλο του ΟΤΕ «μεταρρύθμιση» το ονομάζει η κυβέρνηση.
Πάντως η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποκρούει σθεναρά το ενδεχόμενο επέκτασης του μοντέλου του ΟΤΕ και στις άλλες ΔΕΚΟ, υποστηρίζει ότι «πίσω από τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους υπάρχει σχέδιο απολύσεων στις ΔΕΚΟ», γι’ αυτό και στις 7 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, εκτός από την απόφαση για την καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα συζητηθεί και «το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ».
Ταυτόχρονα η ΓΣΕΕ αντιδρά αρνητικά και στον διάλογο για το Ασφαλιστικό που πρότεινε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος και, όπως επισημαίνει ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, «μόνο υπό προϋποθέσεις θα κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου».
Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) ο οποίος τονίζει ότι «η πρόταση διαλόγου είναι προσχηματική και αποπροσανατολιστική» και ζητά το συνδικαλιστικό κίνημα «να διεκδικήσει αγωνιστικά τα αιτήματά του για το Ασφαλιστικό».
Προφανώς και εδώ ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση και ΠΑΜΕ αντιμετωπίζουν τον διάλογο διαφορετικά.