Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις περνάνε τον «μήνα του μέλιτος». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 76 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, στον τραπεζικό και εμπορικό τομέα κυρίως, και έχουν επενδύσει εκεί περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα έχουν δραστηριοποιηθεί 10 τουρκικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την προσφορά υπηρεσιών στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της πληροφορικής. Δηλαδή πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και διακοπές στην Τουρκία και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επένδυση πέρα από την αγορά μερικών επίπλων γραφείου και γραφικής ύλης. Οι Έλληνες όμως επενδύουν στην Τουρκία και κυρίως οι τράπεζες που ιδρύουν πολυτελή υποκαταστήματα. Πάντως καλό θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για επενδυτικές δραστηριότητες στη γειτονική χώρα να είναι ολίγον τι συγκρατημένες, καθώς κάποιοι «λύκοι» (γκρίζοι ή σταχιοί) μπορεί να τους πάρουν την «μπουκιά από το στόμα» ευκαιρίας δοθείσης. Στην Τουρκία έχουν χαθεί άπειρες ελληνικές περιουσίες, το ίδιο και στον τουρκοκυπριακό τομέα (κατεχόμενα). Η πρεμούρα για κέρδη φέρνει πολλές φορές και ζημιές. Ας περιμένουν λοιπόν οι βιαστικοί να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. και μετά να σκεφθούν για επενδύσεις εκεί. Αν ναυαγήσει η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. ποιος μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αντιδράσει ο «προδομένος» τουρκικός λαός υπό την καθοδήγηση ακραίων στοιχείων;

2 Σε φάση σοβαρής επιβράδυνσης μπήκε η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι εκτιμήσεις τώρα μιλάνε για ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% για φέτος και 1,6% για το 2006. Αυτήν την προς τα κάτω πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης θα τη δούμε στην επόμενη έκθεση της Κομισιόν, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο. Αυτά δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο γνωστός κομισάριος Ιωακείμ Αλμούνια, αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις. Και ως αιτία της αναπτυξιακής επιβράδυνσης, ο κ. Αλμούνια θεωρεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και ισχυρίστηκε ότι τον Απρίλιο 2005 που η εαρινή έκθεση της Κομισιόν έδωσε ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης 1,6% για φέτος και 2,3% για το 2006, η τιμή του πετρελαίου ήταν 47-48 δολάρια/βαρέλι και τώρα έφτασε στα 66-67 δολάρια, δηλαδή αύξηση πάνω από 35% σε 5 μήνες! Στους χαμηλούς αυτούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2005 και το 2006 συμφωνούν και η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό θα αποτυπωθεί στις προσεχείς εκθέσεις τους. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2006 σημαίνει ότι όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί συμφωνούν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ούτε το 2006. Τα γράφουμε αυτά για να τα λάβουν υπόψη τους αυτοί που τώρα καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομικών τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και να είναι συγκρατημένοι όσον αφορά τις παραδοχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί τελικά η διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού.

3 Στη σημερινή συγκυρία οι εξελίξεις δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη, τα χρηματιστήρια των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών σέρνονται (μια λίγα κέρδη, μια μικρές ζημιές) και ο χρυσός άρχισε μια θεαματική αναρρίχηση. Στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης η τιμή του χρυσού έφτασε στα 459 δολάρια/ουγγιά για τρίμηνη παράδοση. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη της τελευταίας 20ετίας. Η αύξηση της τιμής αποδίδεται στη ζήτηση χρυσού από την Κίνα και την Ινδία. Στον τομέα των ισοτιμιών το ευρώ βελτίωσε ελαφρά τη θέση του έναντι του δολαρίου και του γιεν. Έτσι προεξοφλείται και νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED. Οι μεγάλοι «επενδυτές» άρχισαν να εγκαταλείπουν τα παιχνίδια τους με τις ισοτιμίες των ισχυρών διεθνών νομισμάτων (ευρώ, δολάριο, γιεν) και σταθερά πλέον ποντάρουν στην τιμή του χρυσού, που μέσα στον Αύγουστο, για ένα μήνα έδωσε κέρδη 5%. Οι «γερασμένες» οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών αντιμετωπίζουν έντονα αναπτυξιακά προβλήματα (πετρέλαιο, ανεργία, συρρίκνωση κατανάλωσης).


Σχολιάστε εδώ