Γκρίνια από τους εκσυγχρονιστές για τον Γιώργο

Κανείς τους όμως δεν εκφράζει στα ίσα και ανοικτά τις απόψεις του στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ίσως ακόμη και για να τον βοηθήσει να αντιληφθεί την πραγματική εικόνα του κόμματος. Ο λόγος για τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές, όσους έχουν απομείνει από την εποχή του Σημίτη, καθώς το πάλαι ποτέ ισχυρό μπλοκ των εκσυγχρονιστών σήμερα είναι πολυδιασπασμένο. Προσπάθειες γίνονται να ανασυνταχθεί, αλλά με ποιους επικεφαλής, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο, όταν μάλιστα προσβλέπουν οι περισσότεροι σε μια θέση κοντά στον αρχηγό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αμέσως μετά την επίσκεψη Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έγινε προσπάθεια να ριχθούν γέφυρες μεταξύ εκσυγχρονιστών και Βενιζέλου, προκειμένου αφʼ ενός ο τέως υπουργός να εμφανιστεί και να κατοχυρωθεί ως ο δεύτερος πόλος και αφ’ ετέρου η ομάδα των εκσυγχρονιστών να ισχυροποιήσει το μπλοκ της, που μέχρι τώρα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι, μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, πολλοί ήταν αυτοί που με μισόλογα κάτι προσπαθούσαν να πούνε. Ίσα ίσα για να δείξουν την αντίθεσή τους…

Καλά ήταν αυτά που ανέπτυξε στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, τόνιζαν, αλλά με ποιους θα τα υλοποιήσει όταν εκλεγεί κυβέρνηση; Πώς θα αναδιανείμει τον πλούτο και με ποιον τρόπο θα βρει λύσεις για να ενισχύσει τους χαμηλόμισθους και τους μισθωτούς που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης; Δεν έχει τα μέσα, πρόσθεταν, ο Παπανδρέου άλλωστε από τη φύση του είναι άνθρωπος που δεν μπαίνει στην ουσία.

Η γκρίνια πάντως από την τάση των εκσυγχρονιστών έχει αρχίσει εδώ και καιρό στο ΠΑΣΟΚ. Διαβλέπουν πως ο Παπανδρέου έχει ζοριστεί και πρέπει δημόσια να αναπτύξει τις θέσεις του, έστω και με τον τρόπο που το έκανε για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική στη ΔΕΘ, αν και στο τελευταίο, όπως επισημαίνουν ακόμη και συνεργάτες του, ήταν αρκετά φειδωλός, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί.

Τα στελέχη αυτά, που διαφωνούν με την κεντρική πολιτική του κ. Παπανδρέου, θεωρούν πως δεν μπορεί συνεχώς με εύσχημο τρόπο να «κρύβεται» από το παρελθόν, το οποίο αποφεύγει επιμελώς να στηρίξει. Πρέπει να κάνει σαφές ότι είναι περήφανος για το έργο του Κώστα Σημίτη, τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια και στην πρώτη γραμμή, και όχι να περιορίζεται μόνο σε απλές αναφορές του στυλ «τιμάμε τον τέως πρωθυπουργό» και όλα αυτά που λέει κάθε φορά όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για να επιχειρηματολογήσουν μάλιστα επ’ αυτού, υπενθύμιζαν το αμίμητο που είχε κάνει τότε ο κ. Παπανδρέου, το οποίο φαίνεται δεν του συγχωρούν με τίποτα: Δεν πήγε στα εγκαίνια της γέφυρας του Ρίου, που ήταν η προμετωπίδα των έργων των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη. Κάτι που αντίθετα έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το ηλικιακό άγχος

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ είναι η ηλικία. Ναι, καλά, διαβάζετε. Οι περισσότεροι σήμερα είναι πενήντα με πενήντα πέντε χρόνων. Έχουν έντονο άγχος: Αν ο Παπανδρέου χάσει και την επόμενη ευκαιρία των εθνικών εκλογών, τότε αυτόματα και οι ίδιοι πάνε χαμένοι. Όσο το ενδεχόμενο της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές φαίνεται να απομακρύνεται τόσο οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές πιέζουν τον Γιώργο να αναλάβει δραστήριες πρωτοβουλίες και να δείξει πυγμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Να κινηθούν τώρα…

Αυτό που απασχολεί τους απέναντι και βασικά «Σημιτικούς» σημειώνουμε είναι αν θα πρέπει να βγουν προς τα έξω πριν από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ή να περιμένουν τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οπότε μαζί με τα ΜΜΕ που τους αποδέχονται να κινηθούν, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν άλλα χρονικά περιθώρια…

Όλοι στο ίδιο τσουβάλι

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά τη φαινομενική ηρεμία, επικρατεί ανασφάλεια, η οποία οφείλεται κυρίως στον τρόπο που εργάζεται ο κ. Παπανδρέου, που φροντίζει να διατηρεί όλα τα στελέχη στην ίδια βάση και στο ίδιο ύψος, ισότιμους μεταξύ τους.΅Η βασική αιτία που το μπλοκ των εκσυγχρονιστών προσπαθεί και πάλι να ορθώσει κεφάλι είναι γιατί ο Παπανδρέου έβαλε με την τελευταία του αναφορά όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ενοχλήθηκαν αφάνταστα όταν ο Γιώργος, στη συνέντευξη Τύπου, δίνοντας μια απάντηση, δεν ξεχώρισε τα στελέχη σε παλιά και νέα, αλλά τα έβαλε όλα στον ίδιο ντορβά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι θέλουν προνομιακή σχέση με τον αρχηγό, κάτι που δεν θέλει ο ίδιος φυσικά και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους οι κορυφαίοι ενοχλήθηκαν έντονα και άρχισαν να κινούνται παρασκηνιακά προσπαθώντας να ισχυροποιήσουν τις δυνάμεις τους.

Επιτυχία στη ΔΕΘ

Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι βγήκε πολύ ενισχυμένος από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Θεωρεί ότι τα πήγε καλά και δεν έτυχε κάτι που να του χαλάσει την εικόνα. Και σε αυτό συνέβαλαν πολλοί παράγοντες. Πρώτον, ότι είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, δεύτερον πως κάτι είχε να πει -είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, κατέβασε γραμμή- και τρίτον είχε κόσμο η υποδοχή στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Θανάση Τσούρα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πήγαν να υποδεχτούν τον Γιώργο περίπου 3.200 μέλη, φίλοι και οπαδοί. Και άρα είναι ικανοποιημένοι και από την κινητοποίηση της οργάνωσης. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον κ. Τσούρα, είναι πως τώρα ο ίδιος έχει αποδέκτες των μηνυμάτων που κάθε φορά στέλνει, καθώς οι διεργασίες που είχαν προηγηθεί της επίσκεψης του Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μέσα στις οργανώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να ξέρει ο ίδιος κάθε φορά σε ποιους μπορεί να απευθύνεται. Έχει στοιχεία στη διάθεσή του από το ξεκαθάρισμα που έκανε με αφορμή τη ΔΕΘ.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους συνεργάτες του:

α) Προετοιμασία για επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα

β) Εξαμηνιαίο πρόγραμμα πολιτικών δράσεων

γ) Επίσπευση των εργασιών για τη Νεολαία

Οι στενοί του συνεργάτες έχουν υποβάλει ένα πλάνο στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί πόλεις και νομούς, αξιοποιώντας και την πολιτική συγκυρία.

Όπως συνδύασε την επίσκεψή του στην Πέλλα με την κρίση στην πώληση των ροδάκινων, έτσι προετοιμάζονται και ψάχνουν πόλεις οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο κάποιας εξέλιξης το άμεσο μέλλον. Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, πάλι σε συνδυασμό με καταστάσεις και δράσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων, και δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί και ομάδες απολυμένων σε διάφορα εργοστάσια που κλείνουν.

Ταυτόχρονα έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να επισπεύσουν τις ενέργειές τους ώστε να βρεθεί λύση και να δημιουργηθεί η αρμόδια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την ανασύνταξη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει άλλη ονομασία.

Προσωπικές επιθέσεις στον Καραμανλή

Επιλογή για τον κ. Παπανδρέου αποτελεί η πρόκληση προς τον πρωθυπουργό μέσω προσωπικών επιθέσεων. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταλήξει ότι ο Καραμανλής δεν είναι εύκολος αντίπαλος και γι’ αυτό επιδιώκουν να αποδομήσουν την προσωπική του εικόνα. Θέλουν πάση θυσία να ανακόψουν το ρεύμα που έχει αρχίσει να αποκτά ο κ. Καραμανλής ως ο μεταρρυθμιστής και γι’ αυτό επέλεξαν τη σύγκρουση και τη σκληρή γραμμή. Έτσι με κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνεται προσωπικά στον κ. Καραμανλή, όπως έκανε και στη συνέντευξη Τύπου, όπου τον χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ψεύτη και ανακόλουθο.

Το σύνθημα αυτό η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε να το περάσει στον απλό κόσμο.


Σχολιάστε εδώ