Γεμάτη αντιφάσεις η αντιδήλωση των «25»

Μερικά από αυτά που λέγονται προκαλούν, επίσης, ανησυχία ότι μπορούν να διαβρώσουν τις βεβαιότητες που έχει η τουρκική πλευρά σχετικά με το είδος της λύσεως του Κυπριακού. Η αναφορά, π.χ., στις ευρωπαϊκές αξίες, ως βασικού παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στη λύση του Κυπριακού, διεγείρει την τουρκική καχυποψία ότι μπορεί το Κυπριακό, τώρα μάλιστα που η Κύπρος είναι χώρα μέλος, να εκτραπεί από το σίγουρο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν και να ανοίξει ο δρόμος προς μια ευρωπαϊκή λύση του.

Οι έμπειροι, όμως, αναλυτές και προσωπικά ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έσπευσαν να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν όσα θετικά περιλαμβάνει η αντιδήλωση των «25», με την επισήμανση των αντιφάσεων που περιλαμβάνει. Η αντιδήλωση των «25», είπε ο κ. Ερντογάν, είναι γεμάτη αντιφάσεις. Σ’ αυτό δεν έχει άδικο. Το βελτιωμένο κείμενο της βρετανικής προεδρίας δίνει με το ένα χέρι και παίρνει με το άλλο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, όμως, επεσήμανε και κάτι άλλο. Σημασία έχει είπε, το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Πράγματι, με προκάλυμμα την αντιδήλωση των «25», η ελληνική πλευρά τα έδωσε όλα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει νομική ισχύ και δεσμεύει συμβατικά τις δύο πλευρές, Τουρκία και ΕΕ. Το ελληνικό «ναι», ως συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, δόθηκε χωρίς ουσιαστικούς όρους, που να εγγυώνται ότι πράγματι το πλαίσιο αυτό θα γίνει οδικός χάρτης και μοχλός πιέσεως για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με βασικές αρχές, όπως η καλή και ειρηνική γειτονία και η θετική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Σε μια αντιστροφή της Ιστορίας, η Ελλάδα μεταβάλλεται από ανάχωμα σε γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρώπη και σε μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη δόση αυταπάτης για να πεισθεί κανείς ότι αυτό «συμφέρει» την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ