Ψιθυριστά

Εντελώς έξω στις προβλέψεις τους έπεσαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που ούτε λίγο ούτε πολύ προέβλεπαν να… πέσει πολύ ξύλο στη Θεσσαλονίκη. Όχι τόσο στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις -εκεί έπεσε, αλλά… λίγο- όσο στη συγκέντρωση των αστυνομικών που ζητούσαν το επίδομά τους. Κάθε άλλα παρά ξύλο έπεσε και ούτε ένταση υπήρξε. Δεν υπήρξε φυσικά ούτε επίδομα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που… αφορά τον Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος το… είχε υποσχεθεί. Τελικά, πάντως, γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς υπουργοί, όπως ο συμπαθής, κατά τ’ άλλα, υπουργός Δημόσιας Τάξης για το ανθυγιεινό επίδομα και ο Νικήτας Κακλαμάνης για το επίδομα θέρμανσης, υπόσχονται χωρίς να συνεννοηθούν; Διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το πήρε… πίσω την τελευταία στιγμή ο Καραμανλής. Μάλλον ορισμένοι ήθελαν να τον πιέσουν και τελικά… πήρε ανάποδες.

Πάντως η Θεσσαλονίκη έζησε δύο ημέρες κολάσεως. Ήταν παντελώς απαράδεκτο το φαινόμενο να κλείσει το κέντρο της εξαιτίας των διαδηλώσεων. Και φυσικά δεν έφταιγαν τόσο οι διαδηλωτές, που τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκνευρίσουν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, όσο οι αστυνομικοί που έκλεισαν τους δρόμους έως και τρία χιλιόμετρα μακριά από τη ΔΕΘ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν αυτό και μάλλον όλα τα μέτρα ήταν υπερβολικά και καταταλαιπώρησαν τον κόσμο. Την άλλη φορά ας προσέξουν λίγο…

Τους μισούς από εκείνους που κάθε χρόνο παρακολουθούσαν την ομιλία του Κ. Καραμανλή δεν τους είδε φέτος η Θεσσαλονίκη. Ήταν τόση η επιθυμία ορισμένων -στελεχών και επιχειρηματιών- να δουν από κοντά και να μιλήσουν στον πρωθυπουργό, ώστε η αίθουσα στη ΔΕΘ, ασφυκτικά γεμάτη, δεν χωρούσε άλλον κόσμο, ενώ οι περισσότεροι από κυβερνητικούς και άλλα στελέχη… κλήθηκαν χωρίς τις γυναίκες τους. Να υποθέσουμε ότι έγινε για οικονομία χώρου;

Στοιχεία για το τι συνέβη με δύο στρατηγικής σημασίας θέματα -το ένα στον τομέα του αγροτικού κόσμου και το άλλο στον τομέα των οπλικών συστημάτων- ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μάθει ο πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζουμε γιατί ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. Ούτε φυσικά το αποτέλεσμα της έρευνας. Ίσως να φανεί από τις επόμενες κινήσεις του.

Γιατί εκνευρίζεται τόσο πολύ ο Κ. Καραμανλής όταν καταγγέλλουν έτσι αόριστα φαινόμενα αδιαφάνειας και σκάνδαλα; Όχι μόνο γιατί είναι πράγματι απαράδεκτο ως φαινόμενο να καταγγέλλεις αόριστα ή με δήθεν στοιχεία, αλλά και διότι έχουν φτάσει στ’ αφτιά του πληροφορίες ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα δεχθεί στον τομέα αυτόν επίθεση από ορισμένα μέσα ενημέρωσης…

Από τη μια δυσφορούν, από την άλλη όμως παρέχουν στήριξη στον Καραμανλή οι πολίτες. Και δεν το καταγράφει μόνο η τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θεωρούν κατά 51,6% ορθά τα μέτρα, αλλά και οι μετρήσεις της τελευταίας στιγμής -πριν από τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- οι οποίες έδειξαν με βάση υποθετικά ερωτήματα τι θα συμβεί εάν πει αυτό ή εκείνο… Τελικά και με βάση την πρόθεση ψήφου 4,1 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία… Μάλλον δεν θα υπάρξουν και πολλές αντιστάσεις για να μας κάνουν τη ζωή μας… μαύρη. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, όχι μόνο για τον κοσμάκη αλλά και για την αντιπολίτευση, είναι πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους της στηρίζει τις εξαγγελίες και τα μέτρα Καραμανλή. Πού είσαι… Σημίτη να τους δεις.

Πόσες φορές αυτοδιαψεύσθηκε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης, στη Θεσσαλονίκη; Τουλάχιστον… πέντε, αφού διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί έλεγαν και υπόσχονταν πράγματα -για να δείξουν ότι ήξεραν- τα οποία διέψευδε έπειτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφού υπάρχει και εκείνη η φράση «θα δούμε», γιατί δεν τη χρησιμοποιούν;

Μυστήριο αποτελεί για το σύνολο σχεδόν των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης (για να μη μιλήσουμε και για τη Θεσσαλονίκη ολόκληρη) πού… πήγε όλα τα βράδια ο Καραμανλής κατά τη διάρκεια της παραμονής του για τη ΔΕΘ. Έξω δεν βγήκε, τουλάχιστον σε επώνυμα μαγαζιά. Περιφερειακά δεν… αναγνωρίσθηκε πουθενά. Τελικά πάντως η στάση του αυτή ήταν απόλυτα ταιριασμένη με τις λιτές ανακοινώσεις που έκανε… Απόλυτα λιτές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να συνοδεύονται με διασκεδάσεις σε νυχτερινά κέντρα. Άρα πολύ ορθή η στάση της… εξαφάνισης από τη δημόσια διασκέδαση.

Δεν ήταν αρκετά έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της… σχολικής κριτικής που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Κακώς όμως… Διότι είναι ξεκάθαρο πως τα εξήντα σχολεία-παράγκες δεν είναι δημιούργημα της σημερινής κυβέρνησης ούτε τα περίπου πενήντα που απειλούνται με έξωση. Αντιθέτως, τα μεν εξήντα σχολεία-παράγκες είχαν δημιουργηθεί εδώ και δέκα χρόνια και τα οκτώ πρώτα χρόνια κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε, ενώ στα δύο τελευταία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετέθετε τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος. Αυτή είναι η αλήθεια… Μήπως θα πρέπει να έλθει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για να επιλυθεί το πρόβλημα;

Όσο αυτοπροβάλλεται ως διάδοχος του Καραμανλή (αν είναι δυνατόν) τόσο ενισχύει την… Ντόρα Μπακογιάννη. Το έλεγε καραμανλικός βουλευτής για υπουργό της κυβέρνησης, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ενισχύει συνεχώς το προφίλ του και να προβάλλεται ως ο μελλοντικός ηγέτης. Είναι τέτοια η συμπάθεια που τρέφουν γι’ αυτόν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, όμοια με εκείνη που εξέφρασε ο βουλευτής που αναφέραμε… Ας κάνει λίγο κράτει, γιατί ο Καραμανλής χτυπάει μία φορά, πού και πού, αλλά το καταλαβαίνεις…

Ο ένας πέρασε τα γενέθλιά του εντός της χώρας (Θοδωρής Ρουσόπουλος), ο άλλος (ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής) εκτός της χώρας, στις ΗΠΑ. Από τα λίγα ταξίδια που δεν συνόδεψε τον πρωθυπουργό εκτός των τειχών, ο Θοδωρής κάθισε στην Αθήνα και εργάστηκε ακαταπαύστως, αφού προωθεί το νομοθετικό έργο του υπουργείου του. Ευχές πολλές και στους δύο (αν δεν ταίριαζαν)…

Έντονη η παρουσία για πρώτη φορά στη ΔΕΘ τού υπό ενοποίηση Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που με… «ενιαίο περίπτερο» παρουσίασαν σε βίντεο και οθόνες τηλεοράσεων τις συνεχώς αυξανόμενες υπηρεσίες τους… Μεγάλη και η ικανοποίηση των υπευθύνων των δύο πρακτορείων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο περίπτερό τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρωθυπουργός για το βαλκανικό δελτίο ειδήσεων και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρουν τα υπό ενοποίηση πρακτορεία. Πολύ καλή, σεμνή και σοβαρή δουλειά.

Τουλάχιστον να του είχα δώσει ένα μπουκάλι λάδι, θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τον Σάββα ότι τον… λάδωσα, έλεγε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας το «Θέμα» που τον είχε πρωτοσέλιδο την περασμένη Κυριακή ότι ο τότε υπουργός Γεωργίας είχε εγκρίνει επιδότηση για την οικογενειακή εταιρεία του κατερινιώτη υφυπουργού. Μόνο που το πρόγραμμα επιδότησης είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Σημίτη και τον τότε υπουργό Γεωργίας, από εκείνο δε το πρόγραμμα πήρε και αδελφός υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ που ασχολείται με κρασιά!

Πρωτοτύπησαν ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Κώστας Κιλτίδης στο γεύμα που παρέθεσαν στους συναδέλφους τους και άλλα κυβερνητικά πρόσωπα που ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη για να μη λείψουν από το πανηγυράκι της ΔΕΘ. Μακριά από μπουζούκια και φίρμες τραγουδιστάδες. Απλά, με τοπικά φαγητά, καθαρά μακεδονίτικα, από πίτες κυριολεκτικά χωριάτικες μέχρι αρνάκια Γρεβενών και μουσική παραδοσιακή με τα Χάλκινα από τη Γουμένισσα, τήρησαν την εντολή Καραμανλή για «σεμνά και ταπεινά»…

Ικανοποιημένη έμεινε τελικά η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στο τριήμερο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βέβαια οι κινητοποιήσεις έγιναν, αλλά ήταν πολύ μικρότερες σε πλήθος από αυτό που περίμεναν οι διοργανωτές τους και τα μίντια, με τελική συνέπεια η κινδυνολογία που προηγήθηκε να πέσει στο κενό. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα πιστώνεται, σε μεγάλο ποσοστό, στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος -τουλάχιστον έναν μήνα πριν- έκανε συντονισμένες προσπάθειες για να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση και να μη χαλάσει η εικόνα των εγκαινίων από τις κινητοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ