Τυπολογίες

o Στην Ευρώπη και για τον επαρχιακό Τύπο! Η καθυστέρηση της κατάθεσης του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή οφείλεται στο γεγονός ότι το έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κριθούν κάποιες διατάξεις του αντικοινοτικές, εξήγησε ο Θ. Ρουσόπουλος στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο προωθεί παράλληλα τον διαγωνισμό για τη «διεξαγωγή τηλεφωνικών ερευνών για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων, καθώς και τη θεαματικότητα και ακροαματικότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αντίστοιχα της περιφέρειας», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 20 Σεπτεμβρίου

o Τα προβλήματα στη ραδιοφωνική αγορά συνεχίζονται. Με τη μέθοδο του δεύτερου σταθμού του δήμου Αθηναίων προσπαθεί να μπει στην μπάντα και ο σταθμός του Συνασπισμού. Το κόμμα, με τη νέα διακυβέρνηση, απέκτησε, χωρίς άδεια, τη δυνατότητα να «βρίσκει» κενές συχνότητες, ξεκινώντας από την 104,2 και βρίσκοντας στέγη τώρα στους 105,5, μόλις 3 μεγακύκλους από τη ΝΕΤ 105, 8 κι ενώ η νομοθεσία ορίζει διαφορά 4… Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση (όπως και το ΕΣΡ) κάνει τα στραβά μάτια; Εκτός και αν στέλνει μήνυμα σε όποιους ενδιαφέρονται να βγουν στον αέρα όπου βρουν… Διευθυντής του σταθμού, που θα ονομάζεται Left, θα είναι ο Θανάσης Καρτερός (με θητεία σε Σκάι και Planet) και θα έχει προσωπικό 25 ατόμων.

o Εξώδικο προτίθεται να καταθέσει ο ΣΑΠΟΕ στην ΕΡΤ για την ανάθεση τηλεοπτικών προγραμμάτων σε παραγωγούς που δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό μητρώο. Αφορμή ήταν το δημοσίευμα του «ΔΕΣ» της περασμένης Κυριακής για τις εταιρείες των σταρ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ζήτησε από τον ΣΑΠΟΕ να συζητήσουν πριν από οποιαδήποτε κίνησή τους.

o Ανοικτό διαγωνισμό προκηρύσσει το ΑΠΕ για την έκδοση ετήσιου αθλητικού Αλμανάκ. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΕ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2005.

o Ο Βασίλης Χιώτης θα είναι ένα από τα νέα πρόσωπα του Alpha Radio, μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη (διαβάστε και στο «ΔΕΣ»). Ο σταθμός θα είναι ενημερωτικός μέχρι και την απογευματινή ζώνη, ενώ ακούγεται πως εκεί θα αξιοποιηθούν και πρόσωπα της επιρροής Χατζηνικολάου. Όπως και να έχει, μετά το κενό του Flash είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Alpha Radio, με συνολικές ζημίες 3.205.511 ευρώ, να κερδίσει ακροατές.

o Και τρία νέα πρόσωπα στη ΝΕΤ 105,8. Ο Γιάννης Προβής στη νυχτερινή ζώνη 8.00-9.00, η Ευαγγελία Μπαλτατζή στις 6.00-7.00 το απόγευμα και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στη 1.00 το μεσημέρι.

o Από τον Σκάι στον Super Σπορ FM. Ο Κώστας Γκότζος, διευθυντής του «Derby», μετακινήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου.

o Από τον Δ. Βαρδινογιάννη στον Κ. Γιαννίκο. Στον έλεγχο του Κ. Γιαννίκου πέρασε και η εταιρεία θεατρικών παραγωγών «ΓΕΘΕΑ» μετά από την πώληση του 30% από τον Δημοσθένη Βαρδινογιάννη στο διευθύνοντα σύμβουλο του Alter. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει επίσης και η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου.

o Βάρος στις εκτυπώσεις θα δώσει ο Γ. Τράγκας. Έχει εξασφαλίσει ένα από τα πιεστήρια της Γραμμής και ετοιμάζει κτίριο. Τα προβλήματα όμως με τη μισθοδοσία των εργαζομένων συνεχίζονται, καθώς παραμένουν 3 μήνες απλήρωτοι.

o Απουσίαζε η Λίτσα Πισκερά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ, από την παρουσίαση του προγράμματος της ΕΡΤ. Αντιθέτως ήταν εκεί η Χριστιάννα Σταματέλου, μετεγγραφή από την PLD Productions, η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της στην υπόθεση της Eurovision.

o Μεταβίβαση στη Θεσσαλονίκη. Ο Banana FM, συμφερόντων Κυριακού, μεταβιβάστηκε στον Στέφανο Παπαδόπουλο, μέτοχο του Μακεδονία TV, κατά 24,016% μέσω της «Τηλεοπτικές Δραστηριότητες Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», και πρώην μέτοχο του ΑΝΤΕΝΝΑ. Η μεταβίβαση θα συζητηθεί στο ΕΣΡ.


o Ανεβαίνει ο πήχυς στα δώρα που κάνουν τα κανάλια στους τηλεοπτικούς συντάκτες. Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω και περικοπών, είχαν κοπεί τα ακριβά δώρα σε συντάκτες, εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων συντακτών, που συνέχιζαν να λαμβάνουν τα δωράκια τους από τα κανάλια. Φέτος, που ο ανταγωνισμός έχει έντονη τη γεύση αιματηρού πολέμου, άρχισαν οι υπερβολές. Για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση μοίρασε στους τηλεοπτικούς συντάκτες, στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου προγράμματος, ακριβό δώρο. Ένα κινητό i mode της Cosmote με πανάκριβη συσκευή 3G. Έχοντας αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό, οι συντάκτες θα παίρνουν με SMS τις αλλαγές στο πρόγραμμα. Οι συντάκτες θα έχουν στη διάθεση τους 90 λεπτά δωρεάν χρόνου ομιλίας τον μήνα και πέραν αυτών έκπτωση στις συνομιλίες κατά 15%.

Η ΕΡΤ μοίρασε 200 τέτοια κινητά. Πόσο στοιχίζει αυτό στην ΕΡΤ; Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, το κόστος σε διαφημιστική δαπάνη υπέρ του ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 35.000 ευρώ ετησίως. Η πρώτη αλλαγή μέσω της νέας τεχνολογίας δόθηκε την περασμένη Τετάρτη. Τα δώρα συνέχισε ο Alpha που στη δική του παρουσίαση πρόσφερε home theater! Δηλαδή ένα DVD με τα ηχεία του. Η προσφορά είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη ημέρα και στη σύναξη έσπευσαν δεκάδες συντάκτες από κάθε Μέσο, ακόμη και από αυτά που θα κυκλοφορήσουν. Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσέλευση «συντακτών» που τα δώρα δεν έφθασαν…


Ζήτω η διαφάνεια στην ΕΡΤ!

• Άλλες τρεις προσλήψεις από το παράθυρο

Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν τρεις προσλήψεις στην ΕΡΑ: Νατάσσα Μποϊλέ και Στράτος Μπαλής για ρεπορτάζ Νέας Δημοκρατίας και Όλγα Λάττα για… βοηθός εκπαιδευτικού.

Και οι τρεις ήρθαν με εντολή άνωθεν. Αυτή είναι η χρηστή διαχείριση για την κρατική ραδιοτηλεόραση που υποσχέθηκε ο κ. Ρουσόπουλος; Καταγγέλλει η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ που έφτασε την Ολυμπιακή στα σημερινά χάλια και κάνει το ίδιο στην ΕΡΤ;


Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Διαφορετική αντιμετώπιση στο Mega σε σχέση με τον Alpha ή και τα επαρχιακά κανάλια από το ΕΣΡ. Στην περίπτωση της παράνομης 16ετούς εκπομπής του Mega από τη συχνότητα 7 των VHF αντί να επιβάλει κάποιο μεγάλο πρόστιμο το καλεί να επιλέξει συχνότητα. Έτσι, με βάση την απόφαση της 29ης Ιουνίου 2005 το Mega «εντός 2 μηνών», από την κοινοποίησή της, καλείται να «παύσει να εκπέμπει από τους διαύλους 7 VHF και 66 UHF με κέντρο εκπομπής την Πάρνηθα, περιοριζόμενο σε εκπομπή από έναν εκ των δύο διαύλων και να μεταφέρει την κεραία εκπομπής από τον δίαυλο 47 UHF στο πάρκο κεραιών Αίγινας, με την απειλή επιβολής αυστηρότερων διοικητικών κυρώσεων». Όμως στην περίπτωση του Alpha στη Θεσσαλονίκη επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ για λειτουργία αναμεταδότη στα VHF, ενώ στο Ena Channel πρόστιμο 20.000 ευρώ για εκπομπή από μη δηλωθέντα δίαυλο.


Προειδοποίηση Αλογοσκούφη με νόημα…

Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων

«Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. Σε όλες τις περιπτώσεις, όπου και αν έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία για παράβαση για οποιονδήποτε, προχωρούμε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες».

Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, την περασμένη Δευτέρα, δίνοντας μια διαφορετική ερμηνεία για την αντιπαράθεση Κουρή – Κοντομηνά, με δεδομένο πως ο επιχειρηματίας συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό. Η «Αυριανή» όλη τη βδομάδα συνέχισε τις επιθέσεις, δημοσιεύοντας στοιχεία που αφορούσαν τον Γ. Ψαρρά.

o O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην κρατική τηλεόραση. Το βράδυ της επόμενης Τετάρτης στον Μ. Κοτάκη. Το τρέιλερ της εκπομπής ξεκίνησε να μεταδίδεται το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με την έναρξη της κακοκαιρίας….

o Με ποιους καλεσμένους αρχίζουν οι εκπομπές στον Alpha;
Μα με τα αστέρια του καναλιού. Το ζεύγος Τριανταφυλλόπουλου, ο Θέμος Αναστασιάδης και λοιποί θα φιλοξενηθούν σε όλες τις εκπομπές του Alpha. Είναι αυτό που λέμε στήριξη του προγράμματος.

o Κάθε χρόνο ο ΑΝΤΕΝΝΑ έκανε παρουσίαση του «Πρωινού καφέ» με την Ελένη Μενεγάκη την ημέρα της πρεμιέρας της εκπομπής. Φέτος αυτό θα γίνει στον Alpha. Ως εκ τούτου, για να μη φανεί ότι το κανάλι ακολουθεί, ειδοποίησε τους συντάκτες «να γνωρίσουν την Ελεονώρα Μελέτη» την περασμένη Πέμπτη, πίνοντας έναν καφέ, όχι πάντως τον πρωινό.

o «Αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού, να κλείνουν μαγαζιά και οι συνδικαλιστές να διαγκωνίζονται για τα αξιώματα», παρατηρεί δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα socialforum.gr. Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καλεί τους δημοσιογράφους αύριο Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, στον 1ο όροφο της ΕΣΗΕΑ, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη διοίκηση του σωματείου, με τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες σε όλο τον κλάδο. Θα είναι εκεί οι εκλεγμένοι σύμβουλοί της στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ: Φανή Πετραλιά, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Τρίμης, και στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ: Σταμάτης Νικολόπουλος, Αντώνης Νταβανέλλος (γ.γ. της ΠΟΕΣΥ).

o «Chillout Cafe News» είναι το όνομα της μεγαλύτερης δωρεάν εφημερίδας που κυκλοφορεί στα Χανιά από τη Real Advertising σε συνεργασία με τη Netpro Graphics.


o Νέο ανανεωμένο ημερήσιο «Βήμα», με πολύ λιγότερες σελίδες, μόλις 32, θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια διάσωσης του φύλλου. Αν πετύχει το εγχείρημα, ίσως να ανοίξει νέους δρόμους για όλα τα ημερήσια φύλλα, καθώς θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος. Ταυτόχρονα ο ΔΟΛ ετοιμάζει δύο νέα περιοδικά. Ένα για το σπίτι και ένα για τις γυναικείες αγορές, κατά τα πρότυπα του Lucky και του Mirror. Την ίδια ώρα εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο της «MC Ελλάς» ο Θανάσης Λάλας (Κυριακόπουλος). Πρόεδρος είναι ο Arnaud Contades, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Γρηγόρης Βότσικας και μέλη εκτός του Θ. Λάλα, οι Νίκος Αναστασόπουλος, Laurence Hebert – Wermus και Hubert Brisson.

o Με έκπτωση 50% επί των τιμοκαταλόγων των εφημερίδων θα γίνονται οι δημοσιεύσεις του «Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ αʼ και βʼ βαθμού και ανεξάρτητων αρχών» που αναφέρονται καθαρά σε υπηρεσιακές ανάγκες. Την απόφαση έλαβαν ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ορίζοντας ακόμη πως για τις δημοσιεύσεις σε εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από 5.000 φύλλα η τιμή είναι 0,27 ευρώ ανά χιλιοστόμετρο, σε εκείνες κάτω των 5.000 φύλλων 0,18 ευρώ ανά χιλιοστόμετρο και 0,45 ευρώ για τις καταχωρήσεις που επιβαρύνουν ιδιώτες, όπως οι τελικοί μειοδότες…


o Πριν από 15 ημέρες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου στούντιο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το ερώτημα είναι αν αύριο θα είναι έτοιμο για να βγει η Έλλη Στάη στον αέρα. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνισή της ως σχολιάστρια την περασμένη Δευτέρα, στο δελτίο υπό τον Γ. Παπαδόπουλο, μάλλον χωρίς ουσιαστικό λόγο, ενώ συμπτωματικά στο συγκεκριμένο διάστημα υποχώρησαν και τα ποσοστά. Η αντιπαράθεση μεταξύ των τριών διευθυντών συνεχίζεται και αν ο «Έρωτας», το νέο καθημερινό σίριαλ, δεν τραβήξει, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά και στο Mega, όπου είδαν κάποια μέρα να κατρακυλούν ως και στην τρίτη θέση έπειτα από μήνες, προσεύχονται για τη μακροημέρευση της «Βέρας».

¤ Σεβάσμιος αρθρογράφος κεντροδεξιάς εφημερίδας μετακινείται στο υπό έκδοση φύλλο του Π. Δημητριάδη. Θα είναι άραγε το στίγμα της εφημερίδας;

¤ Εκτενές άρθρο για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγγερ) δημοσιεύει το «Status». Αφορμή η εντονότερη δραστηριοποίησή του στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε την εμφάνισή του στο Magic, στον σταθμό που έχει πουλήσει σε τρίτα πρόσωπα, για να κάνει δηλώσεις περί Ολυμπιακού. Ύστερα από την αδρανοποίηση του νόμου για τον «βασικό μέτοχο», η εμφάνιση αυτή χρήζει και δεύτερης ανάγνωσης…

¤ Εβδομαδιαία εφημερίδα ακούγεται πως θέλουν να βγάλουν στα πρότυπα του «Θέματος» οι Θ. Καρτερός και Κ. Τσαρούχας.

¤ Επανεκδίδεται ή όχι ο «Ταχυδρόμος» στη Μαγνησία με τη συμμετοχή του Ομίλου Οντόνι; Η εκδότρια εταιρεία TMG στο σάιτ της (www.milis.gr) υποστήριζε πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά Οντόνι συμμετείχαν ο Γιώργος Πώποτας και ο δικηγόρος Νίκος Χατζησταματίου και από πλευράς της οι Γιάννης Γκαρέλης, Παναγιώτης Μίλης και ο δικηγόρος Γεώργιος Σκαλίμης. Η πλευρά του «Sportime» απάντησε πως δεν έχει ουδεμία σχέση!

¤ Δεύτερη επαναληπτική συνέλευση για την Intersat στις 3 Οκτωβρίου. Στην πραγματοποιηθείσα της 13ης Σεπτεμβρίου δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία παρά μόνο το 21,78%.

¤ Την Τρίτη το πρωί (10 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ) συνεδριάζει, με πολλή καυτή ατζέντα, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου (Διασωματειακό). Το περιθώριο που είχε δώσει η Συντονιστική για τη λύση μιας σειράς προβλημάτων (με κύριο την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων σε Planet, Flash και Flash.gr, «Χώρα», «Derby», TeleTime, «Score Live», «Financial Box», «Traffic News», «Απόφαση» κ.λπ.) έληξε και τώρα ήρθε η ώρα υλοποίησης των αποφάσεων που κατατέθηκαν στην τελευταία συνάντηση των 10 Ενώσεων. Στη συνάντηση της Τρίτης συζητείται πρόταση απεργίας χωριστά για κάθε ένα από τα παραπάνω μέσα ενημέρωσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις -Planet και Flash- θα εξετασθεί η αξιοποίηση ενδίκων τρόπων διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και υποβολή αγωγών, με ταυτόχρονο αίτημα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του εργοδότη.


Σχολιάστε εδώ