Τους πείραξε που έκανε διακοπές…

Ο λόγος για τις αναφορές στις διακοπές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αντιδράσουν στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίες πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα.΅Η τακτική αυτή έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμη και στελέχη της ΝΔ όπως ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποδοκίμασε τον κ. Μπασιάκο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κριτικής οι διακοπές του κ. Παπανδρέου, αλλά όσα λέει.

Και επί της ουσίας, όμως, εκτός από άστοχες είναι και άδικες αυτού του είδους οι επισημάνσεις, διότι όποια άλλη κριτική μπορεί να γίνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -και η στήλη αυτή την έχει κάνει πολλές φορές- αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ο τακτικότερος θαμώνας της Βουλής από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των τελευταίων χρόνων.

Μίλησε σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, έστω και αν αυτό το έκανε διακόπτοντας τις διακοπές του, την ώρα που οι άλλοι αρχηγοί -νυν και πρώην- δεν πατούσαν ούτε πατούν το πόδι τους στη Βουλή τη θερινή περίοδο και όχι μόνον αυτή.

Μπορεί βέβαια στους υπουργούς να μην αρέσει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ομιλίες του αποχωρεί από την αίθουσα και δεν κάθεται να ακούσει τον αντίλογό τους. Δεν πρέπει να ξεχνούν, όμως, ότι ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Κώστας Καραμανλής στα επτά χρόνια που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κούτα του Τραγάκη και οι βόλτες του Ζορμπά

«Επτασφράγιστη» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ότι κρατάει στο γραφείο του την κούτα με τα στοιχεία που έφθασαν πριν από αρκετές ημέρες από την Αμερική και σχετίζονται με τις έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από έντεκα μήνες και στις αρχές του χρόνου έβγαλε πόρισμα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κ. Τραγάκης, που έγινε αποδέκτης των στοιχείων λόγω της ιδιότητας του προέδρου που είχε στην Εξεταστική, τη μια αφήνει υπονοούμενα ότι είναι στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών με μίζες και την άλλη… ορκίζεται ότι δεν άνοιξε την κούτα ούτε από περιέργεια.

Πέρα, όμως, από τα λεγόμενα ή τα υπονοούμενά του το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Θέλει, άραγε, ή όχι η κυβερνητική παράταξη να υπάρξει κάποια κατάληξη στο ζήτημα των προμηθειών που υποτίθεται ότι ερευνήθηκαν ή απλώς έγινε τόσος ντόρος για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ενώ στο μυαλό τους είχαν εξαρχής το κουκούλωμα;

Ο ισχυρισμός ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής περιμένει και την αντιπολίτευση για να δουν μαζί τα στοιχεία δεν πείθει κανέναν. Πολύ περισσότερο όταν τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρώην εισαγγελέας και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γ. Ζορμπάς που θεωρείται ο άνθρωπος που κίνησε τα νήματα για να περάσουν αυτές οι υποθέσεις (για τα ρωσικά ΤΟR Μ1 και τα αμερικανικά TPQ-37) από τη Δικαιοσύνη και να βρεθούν στη Βουλή.

Ο Γ. Τραγάκης δύο επιλογές έχει, αν θέλει να κρατήσει τη σοβαρότητα του αξιώματός του: ή δίνει όλα στη δημοσιότητα, όπως άλλωστε γινόταν και όταν λειτουργούσε η επιτροπή, ή ας βγει να παραδεχτεί ότι δεν προέκυψε απολύτως τίποτα και οι δύο υποθέσεις οδηγούνται οριστικά στο αρχείο.

Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτικές κουτοπονηριές που και ο ίδιος και η παράταξή του θα τα βρουν μπροστά τους.

Θυμήθηκαν τον πόλεμο της… Κορέας!

Μπορεί η κυβέρνηση να μη βρίσκει χρήματα για να δώσει το επίδομα θέρμανσης, αλλά όταν θέλει να βολέψει ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στα ψηλά του υπουργείου Οικονομικών, πάντα βρίσκει τον τρόπο να κάνει τις… μικρορουσφετολογικές τακτοποιήσεις τους.

Πώς αλλιώς, άλλωστε, να εξηγηθεί το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, που απασχολεί αυτές τις ημέρες τη Βουλή, «χώρεσε» διάταξη, με την οποία δίνονται επιπρόσθετες παροχές (αναγνώριση βαθμών) σε εκείνους που πολέμησαν στην Κορέα στις αρχές της δεκαετίας του 1950;

Πόσοι είναι αυτοί και πώς βρήκαν το «κλειδί» για το άνοιγμα του κρατικού θησαυροφυλακίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας δεν το είπε, παρότι προκλήθηκε από την αντιπολίτευση στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ίσως να το κράτησε ως… έκπληξη για τη συζήτηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο τμήμα.

Πάντως, υποστηρίζοντας τον γαμπρό του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ στο θέμα τής μη αναγνώρισης των επαγγελμάτων των «ένστολων» ως επικίνδυνων ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην αμφισβητεί την ευαισθησία του, κάνοντας γνωστό ότι ο πατέρας του υφυπουργού ήταν αξιωματικός του στρατού. Δεν διευκρίνισε αν υπηρέτησε και στην Κορέα…

Τα λένε και μετά τα διαγράφουν από τα πρακτικά

Της… Κορέας, όμως, όπως έλεγαν παλαιότερα, παραλίγο να γίνει στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής, όταν, παρουσία των συνδικαλιστών, ξέσπασε άγριος καβγάς για το ειδικό επίδομα που αποφάσισε παραμονές των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να δώσει η κυβέρνηση σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.

Πρωταγωνιστές στον καβγά ήταν οι εισηγητές των δύο κομμάτων εξουσίας, Γιάννης Μανώλης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς για μετατροπή της Βουλής σε… πεζοδρόμιο.

Το ωραίο, όμως, είναι ότι και οι δύο, αφού είπαν όσα είπαν, συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου της επιτροπής Θ. Κασσίμη να διαγραφούν από τα πρακτικά οι επίμαχες φράσεις. Και αν κάποτε, που οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονταν μόνο για τα πρακτικά, είχε νόημα ένα τέτοιο μέτρο, αναρωτιέται κανείς, τι νόημα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο σε μια συνεδρίαση που μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής και μάλιστα σε πολλές επαναλήψεις;

Άλλο η πλούσια Γλυφάδα και άλλο η φτωχή Πετρούπολη

Στην Πετρούπολη οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς η ζωή τους έχει γίνει αφόρητη από τη δυσοσμία που βγάζει η λυματολάσπη της Ψυττάλειας η οποία, μεταφέρεται εδώ και λίγο καιρό στη χωματερή των Λιοσίων.

Ερωτήσεις για το ζήτημα κατέθεσαν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά κανένας από τους πολλούς κυβερνητικούς που εκλέγονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Και ίσως αυτό να μη μας έκανε καμία εντύπωση, εάν δεν έπεφτε στην αντίληψή μας ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο εκλεγόμενος στη Β΄ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζητά να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που λειτουργεί πίσω από το Γκολφ της Γλυφάδας.

Βλέπετε, άλλο Πετρούπολη, άλλο Γλυφάδα, ανεξάρτητα αν είναι στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Στη μια μένουν οι πλούσιοι που παράγουν και τα περισσότερα σκουπίδια και στην άλλη οι φτωχοί που πρέπει να τα έχουν όλα στη δική τους αυλή.

Το τμήμα των… «μαυρισμένων»

Το τρίτο τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής, που ξεκίνησε τις εργασίες του την εβδομάδα που πέρασε, θεωρείται κατά παράδοση «τμήμα βαρόνων».

Και αυτό γιατί σε αυτό συμμετέχουν οι παλαιοί βουλευτές, οι οποίοι το επιλέγουν για να κάνουν άνετες διακοπές όλο το καλοκαίρι και να επιστρέψουν στα έδρανα την περίοδο που γυρίζουν και οι μαθητές στα σχολεία.

Μια ματιά στη σύνθεση των βουλευτών από όλα τα κόμματα αρκεί για να δει κανείς ότι όντως πρόκειται για το τμήμα των λεγόμενων «βαρόνων», αφού για παράδειγμα από τη ΝΔ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης (ο οποίος πάντως ήταν παρών και στα προηγούμενα τμήματα), ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κώστας Γείτονας και από τον Συνασπισμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης.

Ωστόσο, το «Κοινοβουλευτικό Θεωρείο» προτείνει το φετινό τμήμα να μετονομαστεί σε «τμήμα των μαυρισμένων». Όποιος δει το χρώμα του δέρματος αρκετών από τους βουλευτές που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στη Βουλή, όπως του Άρη Σπηλιωτόπουλου, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ή του Σάββα Τσιτουρίδη, αλλά και αρκετών άλλων, θα συμφωνήσει απολύτως μαζί μας.

Απέχει ο Κ. Σημίτης

Στο τρίτο θερινό τμήμα θα περίμενε κανείς να συμμετέχει και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στα θερινά τμήματα μπαίνουν όλοι οι βουλευτές με εξαίρεση τους υπουργούς και τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στην εξαίρεση δεν εντάσσονται οι πρώην πρωθυπουργοί, αφού τόσο ο Τζ. Τζαννετάκης όλα τα προηγούμενα χρόνια όσο και ο Κων. Μητσοτάκης μέχρι πρόπερσι, που ήταν βουλευτής, ήταν κάθε χρόνο σε κάποιο από τα τμήματα.

Ο τέως… «καταλληλότερος», ωστόσο, δεν μπήκε σε κανένα τμήμα, δείχνοντας ίσως και με αυτόν τον τρόπο την απόσταση που διακριτικά, αλλά και με σαφήνεια παίρνει από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα.

Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η στάση αποχής που τηρεί ο κ. Σημίτης -και όχι μόνο λόγω της μη συμμετοχής του στα θερινά- αφήνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση την αξιωματική αντιπολίτευση στον Πειραιά, στον οποίο, όπως είναι γνωστό, ο τέως πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός βουλευτής που έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ