Τις πταίει;

Επειδή η κοινή γνώμη είναι ρευστή και εύπλαστη, ιδιαίτερα σε θέματα που βρίσκονται εκτός του οπτικού της πεδίου και επειδή «αιχμαλωτίζεται» από εντυπώσεις, «ποιος το λέει», «πώς το λέει» και όχι «τι λέει», η επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης της επιτρέπει να διαμορφώνει τις τάσεις και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν αφορούν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

• Οι ισχυρές προσβάσεις που διαθέτει στα ΜΜΕ η κρατούσα κατάσταση μεγιστοποιούν την επικοινωνιακή της υπεροπλία και της επιτρέπουν να διαμορφώνει κατά το δοκούν το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτό βέβαια διευκολύνεται από την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει θέματα, όπως την ακρίβεια, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς και την απειλή της ανεργίας. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ «παίζει» στο γήπεδο που του καθορίζει η ΝΔ. Ακόμη και τις δημοσκοπήσεις η κρατούσα κατάσταση τις έχει μετατρέψει σε πολιτικό όπλο. Ως εκ θαύματος, κάθε φορά που η κυβέρνηση είτε παίρνει σκληρές αποφάσεις είτε αντιμετωπίζει δυσκολίες σκάει μύτη μια δημοσκόπηση, η οποία πρώτον δικαιώνει την πολιτική της, δεύτερον εμφανίζει ισχυρότατη την εικόνα του πρωθυπουργού και τρίτον εμφανίζει χλομή την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

• Μέσω των δημοσκοπήσεων (και όχι μόνο) η κρατούσα κατάσταση διαμορφώνει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που «λέει» πως ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν μπορεί», «δεν τραβάει» κι έτσι η κοινή γνώμη αισθάνεται ότι δεν έχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και «υποκύπτει» θέλοντας και μη στην κυβερνητική πολιτική. Το χειρότερο είναι ότι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ πέφτουν στην παγίδα και ανακυκλώνουν τη φημολογία απαξίωσης του κ. Παπανδρέου. Υπό αυτές τις συνθήκες εύκολα εξηγείται γιατί η κοινή γνώμη συνεχίζει να προσφέρει την ανοχή της στην κυβέρνηση Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ