Πουλάμε την Κύπρο!

Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, δείλιασε, να διεκδικήσει τα αυτονόητα, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο υποτίθεται η Κύπρος απέκτησε από τη στιγμή που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση κλώτσησε την ιστορική ευκαιρία να μην είναι μόνη σ’ αυτόν τον αγώνα, είχε σύμμαχο τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία, που είχαν βγει μπροστά, διεκδικώντας την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία. Όμως ούτε καν συζητήσαμε μαζί τους, σαν να μη θέλαμε, όπως τελικά αποδείχθηκε, τη βοήθειά τους, γιατί… θύμωσαν οι Τούρκοι, που για άλλη μια φορά επέβαλαν αυτό που θέλουν!

Και αυτά πάνω κάτω θα κάνουν, από τη στιγμή που έχουν τις αποδείξεις ότι οι μεγάλοι ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Μόνο εμείς δεν το βλέπουμε.

Έφθασε η Αθήνα να κάνει ψήφους στην Τουρκία. Να πιέζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να μη βάλουν εμπόδια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διασταυρωμένες πληροφορίες, φθάσαμε μέχρι να πιέσουμε και την Κυπρο να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας χωρίς όρους. Αν είναι δυνατόν… Δυστυχώς έγινε και αυτό…

Η ατμόσφαιρα στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Καραμανλής δεν πήγε για να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (αυτό ήταν το πρόσχημα), αλλά για να μετάσχει σε παρασκηνιακές ενέργειες για την αναζήτηση λύσης, ώστε η Τουρκία να μην υλοποιήσει τις απειλές της για κρίση στο Αιγαίο, ήταν γεμάτη ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία με τις διαφορετικές απόψεις που είχαν…

Οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας πέρασαν από τρικυμία. Και μπορεί να υπήρξε η δήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι οι σχέσεις με τον Καραμανλή είναι καλύτερες από ποτέ, όμως ξέρει η… καρδούλα τους τι συνέβη και ποιο είναι το επίπεδο των… καλών σχέσεων.

Μπρος στον ξεκάθαρο κίνδυνο να μην αναγνωρισθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και παράλληλα στην εμφανή προσπάθεια επιστροφής του Σχεδίου Ανάν, με κάποιες μικροαλλαγές, που θα ανατρέπουν ό,τι έχει επιτευχθεί με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν φαίνεται ότι θα επιτρέψει να συνδεθεί η υστεροφημία του με μια ταπεινωτική υποχώρηση.

Είναι αποφασισμένος να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και να ζητήσει την εξουσιοδότηση για να βάλει βέτο, κάτι που δύσκολα θα του αρνηθούν, όταν μάλιστα ήδη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης για λόγους κομματικούς προτείνει κι αυτός να βάλει η Λευκωσία βέτο, αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιτρέψει στα λιμάνια της και στα αεροδρόμιά της την προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων.

Είναι τέτοια, πάντως, η αλαζονεία (που δυστυχώς παραβλέπει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής) που ήδη η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν καλά καλά αρχίσουν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις. Φαντασθείτε δηλαδή όταν θα έχει μπει και με τη βούλα πώς θα συμπεριφέρεται. Τότε θα ζητάει να πίνει… καφέ στο Σύνταγμα! Εκεί θα φθάσουμε, αν σήμερα δεν καταλάβουμε πού οδηγούμαστε…


Σχολιάστε εδώ