ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ: Τους απομάκρυνε η Ολυμπιακή

Την τελευταία μάλιστα φορά ο κ. Αλαβάνος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις «επανειλημμένες γενικές και θεωρητικές τοποθετήσεις» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά για τα θέματα συντονισμού δράσης, τονίζοντας παράλληλα ότι μια σαφής θέση του ΠΑΣΟΚ και μια κινητοποίηση των δυνάμεών του υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, «θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία αυτού του αγώνα».

Αυτή ακριβώς η αποστροφή του κ. Αλαβάνου, λέει συνεργάτης του, βρίσκεται στη βάση της θέσης του ΣΥΝ και των συλλογικών του οργάνων για θέματα συνεργασιών.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος την Παρασκευή, «έχουμε καλέσει κι εμείς και ο πρόεδρος του κόμματος επανειλημμένως σε κοινή δράση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Η μεν Χαριλάου Τρικούπη κωφεύει, ο δε Περισσός την αρνείται με αστείες δικαιολογίες».

«Αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήθελαν πραγματικά την κοινή δράση επί συγκεκριμένων θεμάτων», συνέχισε το ίδιο στέλεχος, «το θέμα της Ο.Α προσφέρεται γι’ αυτό.

Εκείνο όμως που θέλουν είναι η δημιουργία εντυπώσεων και ο εγκλωβισμός της Αριστεράς, και κυρίως των ψηφοφόρων της, στο παιχνίδι του δικομματισμού».

Τη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Ο.Α. μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Α. Αλαβάνου από τη ΔΕΘ, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ «θέση κολοκυθιάς με την κυβέρνηση, ποιος μπορούσε να πουλήσει καλύτερα την Ολυμπιακή, το ΠΑΣΟΚ στην ΑΧΟΝ ή η κυβέρνηση στους αμερικανοϊσραηλινούς».

Όσο για τα ραντεβού που ζήτησε ο ίδιος από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (το ΚΚΕ δεν απάντησε) μπορεί να γίνουν από Δευτέρα, λένε στην Κουμουνδούρου, «αλλά δεν θα έχουν κάποιο νόημα αφού και τα δύο κόμματα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα».

Από εκεί και μετά, και ειδικά στα θέματα συνεργασιών, σημειώνουν ότι ο ΣΥΝ πιστεύει στη μεγάλη Αριστερά και στη δυναμική της κοινής δράσης η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο όλο πολιτικό τοπίο μιας χώρας. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος ανέφερε στη ΔΕΘ ως παραδείγματα τον συντονισμό διαφωνούντων σοσιαλιστών, κομμουνιστών, ανανεωτικών της Αριστεράς, τροτσκιστών και οικολόγων στη Γαλλία, ο οποίος, όπως είπε, ήταν η «σπονδυλική στήλη της επιτυχίας του γαλλικού δημοψηφίσματος» και τη συγκρότηση του αριστερού κόμματος, αυτής της αριστερής συμμαχίας, στη Γερμανία.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μαρτυρούν το εύρος και τα όρια αυτής της μεγάλης Αριστεράς υπέρ της οποίας τάσσονται στην Κουμουνδούρου.

Ένα ακόμη σημείο της ομιλίας του Α. Αλαβάνου στη ΔΕΘ, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν ειπώθηκε τυχαία αλλά είχε αποδέκτες στο εσωκομματικό ακροατήριο, ήταν ότι οι «δημοτικές εκλογές δεν είναι κομματική δημοσκόπηση».

Οι αποδέκτες της αποστροφής αυτής του προέδρου, λένε συνεργάτες του, είναι κυρίως τα στελέχη του «ρεύματος» που επιμένουν σε καθαρά κομματικούς υποψηφίους οι οποίοι μάλιστα συμφωνούν και με την ακολουθούμενη γραμμή.

Τέλος, με αφορμή την υπόθεση της Ο.Α., ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «μεγάλο μέσο» στα χέρια της χώρας μας το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, «για να δούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πώς ακριβώς, όχι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή αλλά όλοι οι έλληνες πολίτες ανταποκρίνονται σ’ αυτήν την επίθεση της ΕΕ υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων».


Σχολιάστε εδώ