Ο Λαλιώτης πολιορκείται…

Παρότι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στα κομματικά δρώμενα, πολλάκις το όνομά του γίνεται αντικείμενο συζήτησης τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Καθημερινά ο κ. Λαλιώτης δέχεται πάμπολλα τηλεφωνήματα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να του εκφράσουν τις «ανησυχίες τους», τις «αγωνίες τους» και ενίοτε για «να αμφισβητήσουν την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Παπανδρέου».

Όμως ο Κώστας Λαλιώτης «ακούει μεν», αλλά ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι «δεν μετέχει» σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «εσωκομματική μιζέρια», ενώ σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Παπανδρέου, επισημαίνει στους ανησυχούντες ότι «δεν έχει νόημα ο διαχωρισμός σε σκληρή ή μαλακή αντιπολίτευση», σημασία έχει η αντιπολίτευση «να είναι αποτελεσματική».

Κατά τον πρώην γραμματέα, το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να κάνει αντιπολίτευση με όρους κινημάτων» και να επιβάλει την ατζέντα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο προνομιακό τρίπτυχο «ανεργία, ακρίβεια, εισοδήματα».

Ο Κώστας Λαλιώτης θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει στο γήπεδο που συμφέρει τη ΝΔ, η οποία καταφέρνει «να καθορίζει την πολιτική ατζέντα της αντιπαράθεσης» και φέρνει ως παράδειγμα την πολυήμερη συζήτηση γύρω από το 42% για την εκλογή δημάρχων. Όπως λέει, «πέταξε ο Μεϊμαράκης το 42% και το ΠΑΣΟΚ τσίμπησε» και αντί να ασχολείται με την ακρίβεια, τη συμπίεση των εισοδημάτων και την ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου, «έτρεχε πίσω από το 42%».

Ο κ. Λαλιώτης διαφωνεί με όσους υποτιμούν τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ. Κατά την άποψή του «έχει αποτελεσματικό πολιτικό σχεδιασμό» και μάλιστα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν γι’ αυτήν «ξέρει να ξεφεύγει κάνοντας πολιτικό αντιπερισπασμό».

Ο πρώην γραμματέας πιστεύει ότι «η πολιτική ζωή κινείται στην τροχιά ενός κρίσιμου πολιτικού εξάμηνου», το οποίο ενδεχομένως θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ο Κώστας Λαλιώτης υποστηρίζει πως στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου «θα ενταθεί η φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή, λόγω της δύσκολης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας που πλήττει τα νοικοκυριά και ψαλιδίζει ακόμη και τα μεσαία εισοδήματα».

Αν μέσα σε αυτό το εξάμηνο δεν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει την πολιτική υπεροχή της ΝΔ, καθώς και το εκλογικό της προβάδισμα, τότε το πολιτικό παιχνίδι για το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να έχει οριστικά κριθεί.

Προφανώς ο κ. Λαλιώτης θεωρεί ορόσημο για την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2006 και όχι το καλοκαίρι του 2006, όπως πιστεύουν άλλα κορυφαία στελέχη, όπως η Βάσω Παπανδρέου.

Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο ορόσημο με τον κ. Λαλιώτη θέτει και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μόνο που αυτός εκφράζει την αισιόδοξη άποψη πως «μέχρι την άνοιξη του 2006 το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει την απόσταση που το χωρίζει από τη ΝΔ».

Αντίθετα, κατά τον Κώστα Λαλιώτη δεν είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει τη ΝΔ, εάν δεν καταφέρει να καθορίσει την ατζέντα της αντιπαράθεσης και δεν αναπτύξει αντιπολίτευση «κινηματικού χαρακτήρα».


Σχολιάστε εδώ