Ο βίος και η πολιτεία του Βαγγέλη Πολύζου

Είχε προηγηθεί προ πολλών ετών άλλη μία διαγραφή βουλευτή, του Νίκου Κάκαλου, όταν ο τελευταίος είχε μιλήσει πολύ απαξιωτικά για τον ολίγων μηνών τότε αρχηγό του κόμματός του. «Εάν αποκτήσετε γιο, μη διανοηθείτε να τον ονομάσετε Κωστάκη», είχε πει ο κ. Κάκαλος και έκτοτε εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο. Ο Κ. Καραμανλής τού έδωσε άλλη μία ευκαιρία να επανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο. Τον συμπεριέλαβε ξανά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Πιερία στις περσινές εκλογές, αλλά εκείνος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, παρότι το κόμμα του εξέλεξε τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του νομού. Ένας από αυτούς που του έκοψαν τον δρόμο ήταν και ο Β. Πολύζος, ο οποίος με 10.108 σταυρούς εξελέγη δεύτερος, πίσω από τον σημερινό υφυπουργό Γ. Κωνσταντόπουλο (πρώτος με 16.962 σταυρούς) και μπροστά από τον τρίτο Αν. Καρπούζα (9.767 σταυρούς). Η εκλογή αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη για τον Πολύζο, ο οποίος πρωτοκάθισε στα κοινοβουλευτικά έδρανα το 1996, ενώ πέτυχε άνετη επανεκλογή και τον Απρίλιο του 2000.

Εάν δεν επρόκειτο για ένα καθαρά συμπτωματικό γεγονός, θα έλεγε κανείς ότι ο Καραμανλής τρέφει κάποια αντιπάθεια προς τους Πιερείς. Κάτι τέτοιο, όμως, απέχει πολύ από την αλήθεια, όπως απέχει και το γεγονός ότι η Πιερία αναδεικνύει ιδιόρρυθμους πολιτικούς. Όχι πως ο Ν. Κάκαλος και ο Β. Πολύζος στερούνται ιδιορρυθμίας. Την… εκκεντρικότητα του «μητσοτακικού» Κάκαλου την έχει διαγνώσει πολλάκις το πανελλήνιο, τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσει και τις παραξενιές του «καραμανλικού» Πολύζου.

Το κλίμα για τον 60χρονο βουλευτή άρχισε να βαραίνει εδώ και μέρες στη ΝΔ. Στη Ρηγίλλης είχε φτάσει από δεκαπενθημέρου ο αναβρασμός που προκάλεσαν στην τοπική ΝΔ οι δηλώσεις Πολύζου, με τις οποίες αμφισβητούσε ουσιαστικά τον «γαλάζιο» νομάρχη Γιώργο Παπαστεργίου. Η επιχείρηση αποσταθεροποίησης του νομάρχη συνδέεται με κάποιες από τις φιλοδοξίες του βουλευτή, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται να μεταπηδήσει στη νομαρχία στις εκλογές του 2006. Άλλωστε, από την αυτοδιοίκηση ξεκίνησε την επιτυχημένη, έως την περασμένη Τετάρτη, πολιτική του διαδρομή.

Ο Β. Πολύζος κατάγεται από τη βόρεια Πιερία, από έναν δήμο όπου στα χειρότερά της η ΝΔ δύσκολα πέφτει κάτω από το 50%. Στον Κολινδρό, θα θυμούνται οι παλαιότεροι, λειτουργούσε άλλωστε ως και τα χρόνια της δικτατορίας ένα από τα τάγματα ανεπιθύμητων. Εκεί πρωτοεξελέγη δήμαρχος το 1990 και επανεξελέγη το 1994 με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 70%.

Ο Πολύζος, που πριν γίνει δήμαρχος ήταν διοικητικός υπάλληλος στον δήμο, έκανε έργο, καθώς είχε την τύχη η πρώτη θητεία του να συμπέσει με την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος, βεβαίως, δεν υπήρξε ποτέ «μητσοτακικός». Μάλιστα όταν ο επίτιμος ανέλαβε τα «ηνία» της ΝΔ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Πολύζος δήλωνε ανοιχτά πως θα αποχωρήσει από το κόμμα για να ακολουθήσει τον Κ. Στεφανόπουλο στη ΔΗΑΝΑ. Το πολιτικό του ένστικτο όμως, κατ’ άλλους ο καιροσκοπισμός του, τον διατήρησε στη ΝΔ, της οποίας αξιώθηκε να γίνει βουλευτής.

Οι διάδοχοί του

Το 1996, στο μέσο της δεύτερης δημαρχιακής του θητείας, παραιτείται για να θέσει υποψηφιότητα βουλευτή. Ορίζει διάδοχό του στον δήμο τον Θωμά Σολοποτιά, από τον οποίο όμως απαιτεί, όντας ήδη βουλευτής, να του δίνει λογαριασμό για το παραμικρό. Ο Πολύζος είχε κρατήσει μάλιστα τα κλειδιά του δημαρχιακού γραφείου, στο οποίο συνήθιζε να πηγαίνει όποτε του κάπνιζε.

Η βραδιά που ο Σολοποτιάς τον βρήκε στο γραφείο του (κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είχε και παρέα) ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η παραίτηση του ολίγων μηνών δημάρχου αρχικώς δεν έγινε πιστευτή στην τοπική κοινωνία, καθώς υποβλήθηκε την Πρωταπριλιά! Το γεγονός δεν πτοεί τον Πολύζο, ο οποίος χρίζει αμέσως νέο διάδοχο τον Γιώργο Καλύβα, τον οποίο στηρίζει και στις εκλογές του 1998, οπότε εκλέγεται πανηγυρικά.

Θύμωσε λόγω Πάχτα

Ως δήμαρχος ο Πολύζος άφησε έργο στον Κολινδρό, ορισμένα όμως δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει και έμειναν ημιτελή. Ένα από αυτά ήταν ο βιολογικός καθαρισμός, τον οποίο ολοκλήρωσε ο έμπιστός του Γ. Καλύβας με χρήματα που διέθεσε ο Χρήστος Πάχτας.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Καλύβας κάλεσε στα εγκαίνια τον τότε υφυπουργό, γεγονός που έκανε έξαλλο τον Πολύζο, ο οποίος τον αποκήρυξε και στις εκλογές του 2002 υποστήριξε ξανά τον Σολοποτιά, ο οποίος κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ εξελέγη ως «αντάρτης» και με ψηφοδέλτιο μάλλον ΠΑΣΟΚικό. Το περιστατικό αυτό, που σημειωτέον δυσαρέστησε τη ΝΔ, επιβεβαίωσε τον αδίστακτο χαρακτήρα του βουλευτή.

Ο Πολύζος πρόλαβε και τα… ξανάσπασε με τον εκλεκτό του, καθώς ο έλεγχος που επιχειρούσε να ασκήσει επάνω του ήταν και ενοχλητικός και προσβλητικός.

Ο Παναγιωτόπουλος ξέρει τι θα πει Πολύζος

Ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, θυμάται ακόμη το οργισμένο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πολύζο ευρισκόμενος στην είσοδο του χωριού και το οποίο τον ανάγκασε να φύγει τρέχοντας από τον Κολινδρό, όπου πήγαινε προσκεκλημένος τού τότε δημάρχου Καλύβα. Ο δήμαρχος είχε καλέσει τον βουλευτή τότε, Παναγιωτόπουλο, καθώς και τους Π. Ψωμιάδη και Γ. Κωνσταντόπουλο για ουζοποσία, προκειμένου να «μπει στο μάτι» του Πολύζου και να κατοχυρώσει το «γαλάζιο» χρίσμα. Τα αίτια της ματαίωσης της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου μαθεύτηκαν στα πέριξ, γεγονός που εξόργισε τον Πολύζο, ο οποίος παρέα με έναν από τους γιους του πήγε στο γραφείο του εκδότη της τοπικής εφημερίδας και μαζί τον ξυλοφόρτωσαν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Πολύζος έπαψε να είναι το αγαπημένο παιδί των συμπατριωτών του, οι οποίοι στις εκλογές του 2004 ανέδειξαν πρώτο βουλευτή από τη ΝΔ τον Γ. Κωνσταντόπουλο. Ο Πολύζος, όμως, κατόρθωσε να διασωθεί, καθώς, διαβλέποντας την αλλαγή κλίματος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, είχε φροντίσει να αποκτήσει ερείσματα στον υπόλοιπο νομό. Η είδηση της διαγραφής του έγινε δεκτή στον Κολινδρό με ανάμεικτα συναισθήματα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι πανηγύριζαν, αλλά και πολλοί από τους ψηφοφόρους του έδιναν δίκιο στον Καραμανλή. Οι υποστηρικτές του, γύρω στις δύο με τρεις δεκάδες, ήταν μουδιασμένοι, παρότι πιστεύουν, όπως λένε, πως ο Πολύζος θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στις επόμενες εκλογές. Πανηγυρικό ήταν το κλίμα και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ο βουλευτής με τα τερτίπια του κατόρθωσε να στρέψει εναντίον του όλες τις πτέρυγες.

Μοναδική εξαίρεση η σύζυγός του Αφροδίτη, την οποία εξέλεξε δημοτική σύμβουλο προκειμένου να ελέγχει εκ του ασφαλούς τον δήμο. Αλλά και εκείνη έδειχνε να τα έχει χαμένα, καθώς συχνά πυκνά επαναλάμβανε πως «δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, όλα τα κανάλια για εμάς μιλάνε».


Σχολιάστε εδώ