Κρίσιμη συνάντηση Αλογοσκούφη – ΓΣΕΕ
Μάλιστα ο κ. Πολυζωγόπουλος τονίζει ότι αν η συνάντηση καταλήξει σε διάσταση απόψεων, «θα εισηγηθώ κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα».
Αντίθετη σε λογικές λιτότητας τάσσεται και η ΔΑΚΕ, όπως προκύπτει και από δηλώσεις συνδικαλιστών της, όπως ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης, Ηλίας Περπερίδης, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Όσα προβλήματα και αν κληρονόμησε η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, δεν δικαιολογούν μια νέα πολιτική λιτότητας».
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος, «θα συγκρουστούμε με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».
Μάλιστα το ΠΑΜΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο…». Τόσο το ΠΑΜΕ όσο και το ΚΚΕ δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το συλλαλητήριο. «Θα έρθουν διαδηλωτές από όλες τις γωνιές της χώρας», επισημαίνει ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να συμπορευτεί με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες θεωρεί «συμβιβασμένες».
Συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις θα οργανώσει και η ΓΣΕΕ, η οποία θα καταγγείλει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις 10 Οκτωβρίου, με στόχο να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που βρίσκει αντίθετη την εργοδοσία. Οι σχέσεις ΓΣΕΕ – ΣΕΒ βρίσκονται στα όρια της ρήξης ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που προστέθηκε και το πρόβλημα των απολύσεων. Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγορεί τον ΣΕΒ και την εργοδοσία γενικά ότι ευθύνονται για τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων. «Οι ανικανότητες και οι ανεπάρκειες των διοικήσεων, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, χρεώνονται στους εργαζόμενους και αποφασίζεται η εξόντωσή τους», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, κατηγορεί τους βιομήχανους ότι «μπροστά στον βωμό των υπερκερδών δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν» και ζητά από την κυβέρνηση την «ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».
Όμως η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο κατά 5,7% δείχνει ότι και η βιομηχανία δεν είναι σε καλή κατάσταση, καθ’ ότι έχει περιοριστεί δραστικά η κατανάλωση των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, κάτι που σηματοδοτεί νέα λουκέτα και νέες απολύσεις.
Έτσι τα νοικοκυριά εκτός από την ακρίβεια βιώνουν και την ανασφάλεια και δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις έρευνες το πρόβλημα της ανεργίας έρχεται πρώτο. Το κακό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Δασκαλόπουλος προανήγγειλε λόγω πετρελαίου νέο κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα, καθ’ ότι, όπως είπε, «οι βιομηχανίες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το κόστος από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου».
Δυστυχώς, τα νοικοκυριά, που κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις θα έχουν κατά 30% αυξημένη δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχουν την ικανότητα να μετακινήσουν αλλού το κόστος, όπως κάνει ο κ. Δασκαλόπουλος. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να χορηγήσει τελικά το επίδομα θέρμανσης, τουλάχιστον στους μη έχοντες.