Διακομματικό «μεγάλο φαγοπότι»

Ήδη υπάρχουν, σε πρώτη φάση, ογκωδέστατοι φάκελοι στο γραφείο του πρωθυπουργού, οι οποίοι αφορούν διακομματικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών αλλά και εταιρείες που γλεντοκοπούν το δημόσιο χρήμα και τις οποίες έχουν στελέχη ή αχυράνθρωποι και των δύο κορυφαίων κομμάτων και «αρμέγουν» το δημόσιο χρήμα, τότε και σήμερα.

Το κακό δεν σταματάει εδώ, αλλά παίρνει και άλλες διαστάσεις γιατί οι καταγγελίες Πολύζου και οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα στο εσωτερικό της ΝΔ, ίσως αργότερα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα άλλων εξελίξεων, απρόβλεπτων.

Η «γαλάζια» κυβέρνηση φοβάται και δικαιολογημένα ότι πίσω από τις καταγγελίες είναι το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να καταδείξει ότι άνθρωποι της ΝΔ είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα και επομένως υπάρχει θέμα… συμψηφισμού! Η δικαιολογία ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια δεν πείθει, διότι οι «γαλάζιοι» ανέβηκαν στην εξουσία με το επιχείρημα της διαφάνειας και τον αγώνα κατά της διαπλοκής. Τους νόμους που κατηγορούσαν οι τότε βουλευτές και νυν υπουργοί της κυβέρνησης, τους εφαρμόζουν τώρα με τρόπο κακέκτυπο άρα και επιλήψιμο πολλές φορές. Ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας χαριστικές παραχωρήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων από το υπουργείο Γεωργίας, οι οποίες βασίζονται σε νόμο της χούντας και έναν νόμο του 1924 που αφορά χορτολιβαδικές και άλλες εκτάσεις οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν για χρήσεις που είχε η εποχή εκείνη και όχι να δίνονται εκατοντάδες στρέμματα σε εταιρείες, όπως για να ιδρύσει γνωστή πολυεθνική εταιρεία άλλη δική της εταιρεία συναρμολόγησης αυτοκινήτων και βέβαια δεκάδες άλλες χαριστικές περιπτώσεις.

Στο κόλπο μέσα είναι και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι αλλάζουν το καθεστώς χρήσης γης λες και είναι τα πουκάμισά τους και όλα βέβαια για το καλό της περιοχής τους. Θυσιάζουν πολλές φορές και δασικές εκτάσεις, φτάνει να εξυπηρετήσουν τα γνωστά φιλικά συμφέροντα. Το όλο θέμα προέκυψε από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τόνιας Αντωνίου που έκανε τη σχετική ερώτηση.

Σκάνδαλα έχουν βγει και για το ΥΕΘΑ, για τον τρόπο που μοιράζει τις δουλειές σπάζοντάς τες σε διάφορα κομμάτια, όπως λένε στη γλώσσα της πιάτσας, για να εξυπηρετήσουν τα «γαλάζια» συμφέροντα. Όπως και ο ειλικρινής υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης που παραδέχεται ότι το σύστημα προμηθειών πάσχει, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την κατάσταση, η οποία προφανώς θα χρειαστεί χρόνο.

Στο φαγοπότι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν λείπουν οι καταγγελίες για έργα σε συγκεκριμένο μεγαλοπαράγοντα της ΝΔ, ενώ υπήρχαν και σχετικές καταγγελίες για τους πρώην διαπλεκόμενους του «καταλληλότερου», ότι τα έργα που παίρνουν δεν είναι και ό,τι νόμιμο κυκλοφορεί στην πιάτσα. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι «γαλάζιοι» δεν ενοχλούνται, φαίνεται ότι συνήθισαν και αυτοί στο μεγάλο φαγοπότι των δημόσιων έργων.

· Στον χώρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι καταγγελίες στον ΟΛΠ και η ιδιωτικοποίηση της τεράστιας περιουσίας του έχουν ανοίξει τις ορέξεις, ενώ η κόντρα με τους εφοπλιστάδες του καλοκαιριού και οι «γαλάζιες» παροχές δεν συνθέτουν ένα τοπίο καθαρό. Μάλλον ομιχλώδες είναι και πολύ προβληματικό. Θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς δεκάδες μεγάλα και μικρά σκάνδαλα των «γαλάζιων» κυβερνώντων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι η καταγραφή και η καταγγελία ούτε το γνωστό «όποιος έχει στοιχεία στον εισαγγελέα».

Το κακό είναι ότι και το «γαλάζιο» σεμνοταπεινό κράτος άρχισε να μη διαφέρει σε τίποτα από το «πράσινο» φθαρμένο και διεφθαρμένο κράτος. Απλώς αλλάζουν τα πρόσωπα και το χρώμα κοστουμιών, κατά τ’ άλλα μια από τα ίδια είναι.

Και είναι απορίας άξιο πόσο γρήγορα έμαθαν τα κόλπα ή όπως λέει ο λαός για να καταγγείλεις σημαίνει ότι γνωρίζεις, απλώς θέλεις να φύγουν εκείνοι για να έρθεις ΕΣΥ να χορτάσεις. Αλλά ας θυμούνται οι «γαλάζιοι» ότι ο λαός εξοργίζεται όταν τρως και δεν του δίνεις και όταν βρει την ευκαιρία σε πληρώνει με κάλπη-κα χρήματα.


Σχολιάστε εδώ