Έκθεση χλιδής και σπατάλης…

Είναι πλέον γεγονός πως μετά και τη φετινή παρέλαση άνευ νοήματος και αντικρίσματος, η έκθεση φαίνεται να έχει χάσει το περιεχόμενό της ως θεσμός κύρους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και έχει μεταλλαχτεί, κάτι χειρότερο, έχει εκφυλιστεί, σε ένα «παιχνίδι της Θεσσαλονίκης» προς άγραν επικοινωνιακών και πολιτικών εντυπώσεων ή σε μια έκθεση… κυβερνητικού έργου και όχι έκθεση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Με δυο λόγια, ένα κυβερνητικό πανηγυράκι…

Να τελειώνει λοιπόν αυτή η φιέστα, υπό τη σημερινή της τουλάχιστον μορφή. Ίσως το μόνο που κάθε χρόνο μένει και έχει κάποια αξία είναι η εμφάνιση, η ομιλία και η συνέντευξη του πρωθυπουργού. Τίποτα άλλο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, αν και δεν συνέβη κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, εκδηλώνονται τόσο πολλές αντιδράσεις, ακόμα -επαναλαμβάνουμε- και από κυβερνητικά στελέχη.

Ίσως επειδή αγανάκτησαν με την επίδειξη πολυτέλειας, χλιδής, αυτοκρατορικής συμπεριφοράς υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων, διοικητών οργανισμών, συμβούλων, και άλλων παρατρεχάμενων και… φαρισαίων της εξουσίας. Ε, περίπου αναμενόμενο δεν θα ‘πρεπε να ήταν, αφού και φέτος μαζεύτηκε η σάρα και η μάρα;

Αποτέλεσμα; Το 70% περίπου των περιπτέρων ήταν κρατικά περίπτερα, με τη μια ή την άλλη μορφή και μόνο το υπόλοιπο 30% εκπροσωπούσε τη βιομηχανία, το εμπόριο, τους μικρομεσαίους. Άλλωστε τα προϊόντα τους προβάλλονται αποτελεσματικότερα μέσω των κλαδικών εκθέσεων παρά απ’ τη φιέστα της Θεσσαλονίκης…

Αλλά γιατί, ας πούμε, έπρεπε να υπάρχουν περίπτερα του ΟΑΕΔ ή του… Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων; Ποιο στόχο, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο; Εκτός φυσικά απ’ τη διασφάλιση της παρουσίας των διοικητών, συμβούλων και λοιπών παρατρεχάμενων. Και κάτι άλλο:

• Υπάρχουν υπουργεία που ξόδεψαν πάνω από 700.000 ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση των περιπτέρων. Πολλά απ’ αυτά δε πήγαν με απευθείας αναθέσεις… Και αν σε αυτά προσθέσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα για διαμονή (συνήθως σε πολυτελείς σουίτες…), μεταβίβαση, γεύματα (συνήθως σε πολυτελέστατα εστιατόρια), δημόσιες σχέσεις και λοιπές… παρεμφερείς δραστηριότητες, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πολλά…

Θυμόμαστε ότι πέρυσι το περίπτερο του δήμου Αθηναίων είχε κοστίσει γύρω στα 20 εκατομμύρια δραχμές και η Ντόρα είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναστήσει στην έκθεση περίπτερο του δήμου. Αλλά φέτος προφανώς το ξέχασε…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, η… μετριοπαθής και μόνο παρουσία ενός αξιωματούχου κόστισε:


  • Πάνω από 750 ευρώ η διαμονή για 2 μόνο βράδια.
  • Γύρω στα 300 ευρώ για εισιτήρια.
  • Κοντά στα 1.000 ευρώ για γεύματα, «κεράσματα», μετακινήσεις.

Και αυτά, είπαμε, ήταν η… μετριοπαθής παρουσία. Ας πούμε, η πρωθυπουργική σουίτα στο «Μακεδονία Παλάς» κοστίζει 1.800 ευρώ (η βραδιά) και τα de luxe δωμάτια μόλις… 410 ευρώ, ενώ στα 325 ευρώ «πέφτουν» τα κανονικά δωμάτια…

Α, σημειώστε και κάτι άλλο:

• Όλα τα δωμάτια και στο «Μακεδονία Παλάς» και σε όλα τα πολυτελή ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και είναι γεμάτα και αυτό το Σαββατοκύριακο, που είναι η… άλλη παρέλαση, αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Νομίζουμε πως δεν θα ‘ταν άσκοπο να ζητήσει ο Καραμανλής έναν αναλυτικό λογαριασμό από όλους, για το πόσο στοίχισε η συνολική τους παρουσία, περίπτερα, έντυπα, δημόσιες σχέσεις και όλα τα υπόλοιπα…

Άλλα εντυπωσιακά της «γαλάζιας» παρέλασης ήταν η παρουσία έξω απ’ το «Μακεδονία Παλάς» πιο… σεμνής μάρκας αυτοκινήτων, αλλά και ο τρόπος εμφάνισης των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών, διοικητών και λοιπών «ανωτέρων». Συνήθως συνοδεύονταν από ολόκληρη κουστωδία συμβούλων, ανδρών της ασφάλειάς τους και άλλων παρατρεχάμενων. Για παράδειγμα, η Ντόρα ουδέποτε εμφανίστηκε με συνοδεία… μικρότερη των 8 ατόμων.

Πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε κάτι:

• Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί ημερών Σημίτη, οι υπουργοί και υφυπουργοί δεν πήγαν στα… πολιτιστικά κέντρα, υπακούοντας στις σχετικές εντολές Καραμανλή.

Ωστόσο η «σεμνότητα και ταπεινότητα» εξαντλήθηκαν εκεί, αφού οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα τίμησαν αυτά τα κέντρα, ενώ βουλευτές της περιφέρειας κάνουν λόγο για αλόγιστη σπατάλη.

Από κοντά και οι… συνδικαλιστές

Αλλά για είμαστε αντικειμενικοί, ούτε οι συνδικαλιστές που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν για τα δίκια των εργαζομένων, πλην αυτών του ΠΑΜΕ, πήγαν πίσω σε επίδειξη χλιδής και νοοτροπίας αλαζονείας και νεοπλουτισμού. Και αυτοί… ξεκουράστηκαν απ’ τον «επαναστατικό» κάματο σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε πολυτελή εστιατόρια και γενικά δεν πέρασαν καθόλου… φτωχά.

Χαρακτηριστικά επ’ αυτού ο Μαν. Κοττάκης στη στήλη του στην «Απογευματινή» έγραψε:

• «… Ο ταξιτζής που με πήγε στο ξενοδοχείο (σ.σ.: όπου έμεναν συνδικαλιστές, τους οποίους θα συναντούσε) μου είπε ότι φήμες αναφέρουν ότι ανήκει στην ιδιοκτησία κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά σχετική σημασία έχει. Περισσότερη σημασία έχει για μένα η νοοτροπία και οι συμπεριφορές. Συνομιλούσα με ανθρώπους οι οποίοι θα διαδήλωναν σε λίγες ώρες στο κέντρο της πόλης ότι η κυβέρνηση τους κλέβει το εισόδημά τους. Και αυτοί οι άνθρωποι είχαν ως ορμητήριό τους στον αγώνα κατά της φτώχειας ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης, στο οποίο η διανυκτέρευση κοστίζει κοντά στα 300 ευρώ! Φώναζαν δηλαδή κατά του Καραμανλή επειδή δίνει αύξηση μόνο 15 ευρώ τον μήνα, ενώ οι ίδιοι έφαγαν 12 και βάλε μηνιαίες αυξήσεις για μία διανυκτέρευση.

Βεβαίως δεν έμειναν σε αυτό μόνο μία βραδιά. Έμειναν περισσότερες. Και βεβαίως δεν τα πλήρωσαν από την τσέπη τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λαμβάνουν ετησίως μεγάλες επιχορηγήσεις από το κράτος ως βοήθεια. Από αυτό το ταμείο πληρώθηκε η πολυτελής διαμονή των συνδικαλιστών στην Έκθεση Θεσσαλονίκης…».

(Άλλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 23 στο «Όσα φέρνει ο Βαρδάρης»).


Σχολιάστε εδώ