XΡΗΜΑτιστήριο

Στο άνοιγμα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 3.288,09 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,02%. Την επομένη, με πρωταγωνίστρια τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο ΓΔΤ ενισχύθηκε κατά 0,34%, κλείνοντας τελικά στις 3.299,43 μονάδες. Μεσοβδόμαδα είχαμε μια άτονη συνεδρίαση, με την αξία των συναλλαγών στα 152 εκατομμύρια ευρώ και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με οριακές απώλειες 0,07%. Ακολούθησαν δύο διερευνητικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ!

Από τα 0,748 ευρώ του Ιανουαρίου εκτινάχθηκε στα 1,015 ευρώ τον Σεπτέμβρη και έχουμε συνέχεια. Στην τιμή της βενζίνης αναφερόμαστε φυσικά.

Συμμετοχή των εκπροσώπων του συνδέσμου χρηματιστών και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές; Ναι, αρκεί όμως να μεριμνούν προς όφελος των μικροεπενδυτών και όχι για δικό τους. Κύριε πρόεδρε του ΣΜΕΧΑ, ακόμα περιμένουμε κάποιες απαντήσεις από μέρους σας σχετικά με την υπόθεση του συνταξιούχου τραπεζικού υπαλλήλου.

Ποιος να είναι ο παίκτης ο οποίος κρύβεται πίσω από την άνοδο της μετοχής της ΕΥΔΑΠ; Μήπως ο γνωστός Κύπριος της χρηματαγοράς; Ίσως κάποιος που μαθήτευσε δίπλα του; Όλα είναι πιθανά!

Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν τις διοικητικές εξελίξεις στην εισηγμένη εταιρεία Πουλιάδης. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, μήπως και προλάβουν.

Τι σύμπτωση είναι αυτή; Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών ΕΧΑΕ και Εμπορικής αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας! Λέτε οι βασικοί τους μέτοχοι να βρίσκονται σε διακοπές ή απλώς να προετοιμάζονταν για τη ΔΕΘ;

Έτσι, για να έχουμε καλό ρώτημα, ποιος ελέγχει την καταστατική μειοψηφία της Forthnet;

Ξέρετε τι σημαίνει να υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την περσινή χρήση; Λουκέτα και εκκαθαρίσεις! Ποιος είναι ο κλάδος που πρωτοστατεί; Μα, αυτός της πληροφορικής!

Ένα μεγάλο μπράβο στη διοίκηση της ΑΤΕbank, η οποία υπήγαγε πάνω από 70.000 αγρότες στον νόμο για τα πανωτόκια, διαγράφοντας οφειλές ύψους 1,35 δισ. ευρώ!

Ενώ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε αισθητά η παρουσία των ξένων επενδυτών, στους δείκτες Mid 40 και Small Cap 80 η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 2,9% και 1,8% αντίστοιχα! Καιρός ήταν.

Μπορεί να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μπορεί και όχι! Πληροφορούμαστε ότι κάποια μεγαλοστελέχη του ομίλου της Εμπορικής, σε αντίθεση με τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου, επιθυμούν την απομάκρυνση των Γάλλων της Credit Agricole. Το άλλοθι που χρησιμοποιούν είναι η δήθεν αυτόνομη, δυναμική, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πορεία του ομίλου προς τα εμπρός. Απώτερος σκοπός τους δεν είναι άλλος από τη σταδιακή απαξίωση και το τελικό ξεπούλημα της τράπεζας σε ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα ελληνικών συμφερόντων. Αλήθεια ή όχι, ο καιρός θα δείξει.

Υπό την εγγύηση του ΟΤΕ η σύναψη του κοινοπρακτικού δανείου της ΟΤΕ Plc, ύψους 850 εκατ. ευρώ, όταν τα 500 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα λάβει η Cosmote για την αναχρηματοδότηση δανείου της! Σαν πολλά δεν είναι; Αλήθεια, ποιος εγγυάται για τον εγγυητή;

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν πλέον τη λύση στην αναχρηματοδότηση κάποιων κοινοπρακτικών! Έτσι λοιπόν, οι τράπεζες λαμβάνουν προμήθειες, ενώ οι εταιρείες μεταφέρουν τα οικονομικά τους αδιέξοδα στο μέλλον.

Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές οι αποφάσεις συναδέλφων τους, οι οποίες κάνουν δεκτή την ετήσια χρηματιστηριακή παραγραφή, δεν έχουν καμία αξία! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός πως παρά την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε εφετειακών αποφάσεων, δέκα προερχόμενων από Μονομελή Πρωτοδικεία, πέντε από Πολυμελή Πρωτοδικεία και άλλων τόσων από Ειρηνοδικεία, δεν είναι ικανές για να πείσουν κάποιους πρωτοδίκες; Για ποια τραπεζική ΑΧΕΠΕΥ χτυπά η καμπάνα; Έχουμε συνέχεια…

Επανήλθαν οι διαφορετικές εκτιμήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων για τη χρηματιστηριακή πορεία κρατικά εποπτευόμενων εταιρειών. Φαίνεται ότι κάποιος από τους δύο εξωχώριους οίκους πήρε λιγότερα έργα!

Όταν το Χρηματιστήριο Αξιών έχει σταματήσει προ πολλού να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, οι εισηγμένες, με εξαίρεση κάποιες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό!

Οι εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι γνωστές δήθεν διαρροές που βολιδοσκοπούν αντιδράσεις! Ακόμα και έτσι να είναι, κάποιοι ευθύνονται τόσο για τις εκ νέου αυξήσεις όσο και για τις στρεβλώσεις της αγοράς ακινήτων.

Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;

Ποιος «μεγαλοδιευθυντής» της Αγροτικής Τράπεζας παραθέρισε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του οποίου η διοίκηση είχε λάβει πρόσφατα δάνεια από τον όμιλο; Υπάρχει απόδειξη πληρωμής για τη μακρά διαμονή του;

Πολιτικοποιημένες και οι ελεγκτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας; Αν κρίνουμε από τις αλλαγές στα μερίδια της κρατικής πίτας, μάλλον ναι! Σε κάποιους ομίλους μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί ως αρμόδια εποπτική αρχή; Αν ναι, γιατί δεν παρεμβαίνει στο έργο κάποιων δημοσιογράφων, οι οποίοι χωρίς στοιχεία προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία μιας μετοχής; Ξέρουν πολύ καλά πού αναφερόμαστε, έτσι δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ