Όταν το 70% λέει «ΟΧΙ»

Κι αυτό το 70% έρχεται σε ενίσχυση όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει εδώ και στην Κύπρο. Και αυτός ο λαός ήταν εκείνος που απέτρεψε το μοιραίο, χάλασε τα σχέδια για την επιβολή του φιλότουρκου Σχεδίου Ανάν, που αν επικρατούσε το «ναι», νέος «Αττίλας», αυτήν τη φορά με ευρωπαϊκό κοστούμι, θα είχε εισβάλει στη Μεγαλόνησο.

Όταν, λοιπόν, έχεις μια τέτοια ισχυρή αντίδραση δεν μπορείς, κύριε πρωθυπουργέ, να την παραβλέπεις, να κάνεις εντελώς το αντίθετο, να πιστεύεις ότι εσύ έχεις δίκιο και όχι ο λαός, που άλλωστε με πολύ μικρότερο ποσοστό σε έφερε στην εξουσία. Και πολύ περισσότερο να μη χρησιμοποιείς αυτό το ισχυρότερο όπλο στις διαπραγματεύσεις με τον φιλότουρκο κ. Μπλερ, θέτοντας ευθέως ότι δεν μπορεί να αδιαφορείς για τη θέση του λαού σου, να πας κόντρα.

Όμως αυτό το βροντερό «όχι» σάς δίνει, κύριε πρωθυπουργέ, και μια άλλη δυνατότητα, για να πείσετε την άλλη πλευρά ότι πρέπει να πράξει τα αυτονόητα. Και θα βγει κερδισμένη. Γιατί αν στη σημερινή συγκυρία η Άγκυρα πάρει πίσω τη μονομερή δήλωση, που σημαίνει ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σίγουρο ότι ένα σημαντικό ποσοστό θα συναινέσει στο «ναι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Από τη στιγμή βέβαια που ότι δεν θα έχεις ούτε διεκδικήσεις, ούτε αμφισβήτηση των συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ επομένως και της Ελλάδας.

Απλά είναι τα πράγματα, αρκεί να εξηγήσεις κατά τρόπο κατηγορηματικό τι μπορείς και τι δεν μπορείς…


Σχολιάστε εδώ