Φτάνει πια, δεν πάει άλλο…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αφού τονίζει ότι «όλες οι ανοχές και όλες οι αντοχές έχουν εξαντληθεί», προειδοποιεί ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα στείλει στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση «μήνυμα ηχηρό και ισχυρό».

Ο κ. Πολυζωγόπουλος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΕ υπάρχουν δυνατότητες για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής «που να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή», ενώ απευθυνόμενος στους εργοδότες επισημαίνει ότι «το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα επιδιώξουν από κοινού «να συγκροτήσουν πολιτικοκοινωνικό μέτωπο». Ωστόσο την ώρα που το συνδικαλιστικό κίνημα αδυνατεί να κάνει μια κοινή συγκέντρωση και να πετύχει στοιχειώδη ενότητα δράσης, την ώρα που το ΠΑΜΕ επιτίθεται μετωπικά στον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, είναι παράδοξο να επιτύχουν στη δημιουργία «πολιτικοκοινωνικού μετώπου» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις και τα προβλήματα της συνδικαλιστικής ηγεσίας, μισθωτοί και συνταξιούχοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά χρωστάει στις τράπεζες και ήδη 190.000 νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις του δανείου που έχουν πάρει. Σχεδόν 250.000 νοικοκυριά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Alpha Mi Οργανισμός Εμπορικών Πληροφοριών, βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σε 422 προϊόντα σούπερ μάρκετ έχουν καταγραφεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, με πρωταθλητή τα χύμα φασόλια που εμφάνισαν στο οκτάμηνο αύξηση 46,29%.

Αν κανείς αθροίσει την ακρίβεια, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τις πρόσφατες αυξήσεις στον ΦΠΑ, τότε θα έχει τη συνολική εικόνα της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και θα συμφωνήσει με το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: «Φτάνει πια – δεν πάει άλλο».

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα αγροτικά προϊόντα στις λαϊκές είναι πανάκριβα, η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για «μείωση πέρυσι του αγροτικού εισοδήματος κατά 5,4%». Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η αγορά λειτουργεί χαοτικά, έτσι «συνεχώς διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή», με αποτέλεσμα να πληρώνει ο καταναλωτής ένα αγροτικό προϊόν 5 φορές πάνω απ’ ό,τι το έχει πουλήσει ο παραγωγός. Έτσι κερδίζουν οι έμποροι και χάνουν καταναλωτές και παραγωγοί. Προφανώς φταίνε οι δομές στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αναμενόμενη η δυσαρέσκεια και η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία καταγράφεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όπου εμφανίζεαι το 59% να πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο φόβος της ανεργίας, η ακρίβεια και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν σκορπίσει την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία, έτσι δεν μας προκαλεί έκπληξη που στο γκάλοπ της OPINION εμφανίζεται το 42% να μην εμπιστεύεται ούτε Καραμανλή ούτε Παπανδρέου για λύσεις στην οικονομία. Προφανώς η κοινή γνώμη δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.


Σχολιάστε εδώ