Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

– Επίσκεψη-προσκύνημα του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στον Άγιον Όρος έδωσε παράλληλα την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Σημαντικότατος εταίρος, πολιτικός και οικονομικός για τη χώρα μας η Ρωσία, όχι μόνο για τις δυνατότητές της ουσιαστικής επιρροής στις εξελίξεις που αφορούν τα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά), αλλά και λόγω των τεράστιων προοπτικών διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας (ενεργειακά, τουρισμός, εξαγωγές κ.ά.). Επιβάλλεται, λοιπόν, να καλύψουμε ταχύτατα τον χαμένο χρόνο με μια γενικότερη αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων. Αναμφισβήτητα, από ελληνικής ιδίως πλευράς, η ψύχωση που επικρατούσε μετά τον εμφύλιο πόλεμο σε σχέση με την τότε ΕΣΣΔ από τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, η βαθιά καχυποψία, αλλά και ο αμερικανικός/ατλαντικός παράγοντας δεν άφηναν περιθώρια για ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων με αντίστοιχη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας.

– «Πρέπει να προσέξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία» (τότε ΕΣΣΔ), έλεγε παλαιός διπλωματικός που χρημάτισε και υπουργός Εξωτερικών. Πότε το έλεγε; Ήδη προ… 35ετίας, αφού όμως ο ίδιος υπηρέτησε πιστά τον αμερικανικό παράγοντα και εξασφάλισε την απρόσκοπτη επαγγελματική του εξέλιξη ως μεγαλοπρέσβης σε ΝΑΤΟϊκές αντιπροσωπείες… Έχουμε ακόμη αρκετούς τέτοιους διπλωμάτες του κόμματος ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος…), με μόνιμο αλληθώρισμα προς την αμερικανική ήπειρο.

– Δεν είχε και πολλή εμπιστοσύνη η ρωσική πλευρά στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των διμερών μας σχέσεων. Βλέποντας στο υπουργείο όλους αυτούς τους συμβούλους και συνεργάτες που μιλούσαν μεταξύ τους… αμερικάνικα, καθώς και τις οικογενειακές εκ μητρός καταβολές του υπουργού, κρατούσε μικρό καλάθι… Άλλαξαν, όμως, καλάθι οι Ρώσοι και γενικότερη στάση, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής. Γνώστης της ρωσικής νοοτροπίας και ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης που υπηρέτησε στο παρελθόν ως διπλωματικός στην πρεσβεία της Μόσχας. Θετικότερο, λοιπόν, σήμερα το κλίμα, μένει να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ιδίως στον οικονομικό τομέα, με αποδέκτες και συναρμόδιους πολλούς υπουργούς (μην τσακωθούν, όμως, για την πρωτιά…).

– Πολλά τα οφέλη από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο. Πολλούς και σημαντικούς ηγέτες χωρών θα συναντήσει διαδοχικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη σύντομη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αποδέχονται ευχαρίστως οι ξένοι ηγέτες, ακόμη και για επικοινωνιακούς λόγους, να ακουστεί στις χώρες τους ότι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που διοργάνωσε επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες… Τυχερός και από αυτήν την πλευρά ο Κ. Καραμανλής, έξω και ιδίως σε τριτοκοσμικούς πάμε καλά… και ξεχνάμε τα πολλαπλά συλλαλητήρια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

– Για φατριασμό κατηγόρησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιωργάκης Παπανδρέου, τη Νεολαία του κόμματός του και προχώρησε… με «δολοφονική ψυχή», όπως τον προέτρεψε κομματικό στέλεχος, στην απόφαση να τη διαλύσει… Βεβαίως εάν οι διάφορες επιμέρους νεολαιίστικες φατρίες υποστήριζαν αντί να αμφισβητούν τα… ηγετικά του προσόντα, θα παρέμεναν στις θέσεις τους… Να θυμίσουμε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών οι διπλωματικοί είχαν χαρακτηρίσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών… Αρχιερέα του φατριασμού, με τους διάφορους συμβούλους, παρασυμβούλους και στενούς συνεργάτες, στους οποίους διοικητικοί και διπλωματικοί υπάλληλοι έπρεπε να προσφέρουν… γην και ύδωρ για να εξασφαλίσουν προαγωγή και μια καλή μετάθεση…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ