Στρατηγική και όραμα αντί παροχών

• Ότι δηλαδή ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν πάει στη ΔΕΘ ως ο «μάγος με τα δώρα», δηλαδή το άνοιγμα των κρουνών των παροχών. Πάει για να παρουσιάσει το στρατηγικό, μεταρρυθμιστικό όραμα, τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την οικονομία, τα στρατηγικά πλάνα, αν και εφόσον υπάρχουν, φυσικά. Αυτήν την εικόνα εξέπεμψε χτες ο πρωθυπουργός. Αν θα αποδώσει, είναι κάτι που θα φανεί μεσοπρόθεσμα. Πάντως απέφυγε την παροχολογία.

Ακόμα και για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες έχει κατ’ αρχήν αποφασιστεί να δοθεί με βάση ορισμένα γεωγραφικά και βέβαια κοινωνικά κριτήρια, δεν έκανε αναφορά. Γενικά ο πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα προσεκτικός -πρώτη φορά είδαν στη Θεσσαλονίκη πρωθυπουργό, αλλά ακόμη και… αρχηγό κόμματος να έχει ελαχιστοποιήσει τα «θα» και να τα έχει μετατρέψει σε «θα… δούμε»- κάτι που όμως, όπως τόνιζαν καλά γνωρίζοντες συνεργάτες του, ίσως να είναι μέρος τού πολύ καλά στημένου σχεδίου του Κ. Καραμανλή:

Τι εννοούμε;

Το επιτελείο του πρωθυπουργού και κυρίως οι οικονομικού κύκλου υπουργοί του έχουν ήδη εντοπίσει τα προβλήματα που θα ανακύψουν αμέσως μετά τη ΔΕΘ: Οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες είναι εκείνοι που θα πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση, καθώς… πιέζονται περισσότερο και αυτοί με τη σειρά τους από το νέο οικονομικό, σκληρό και αδυσώπητο, πλαίσιο που δημιουργείται. Υπό την έννοιαν αυτή, οι ανακοινώσεις του κ. Καραμανλή είχαν να κάνουν κυρίως με το… παρόν. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα και λύσεις που μπορεί να ανακοινωθούν μετά τη ΔΕΘ. Στην ουσία η κυβέρνηση προσμετρά τις αντοχές του κόσμου και είναι έτοιμη, καθώς φαίνεται, όταν «ο κόμπος φθάσει στο χτένι» και κριθεί ότι οι αντοχές αυτές έφθασαν σε οριακό σημείο, να προχωρήσει σε μικρής εμβέλειας παροχές και να κάνει ελάχιστες υποχωρήσεις στην αυστηρή εισοδηματική της πολιτική. Το οριστικό πλάνο των πιθανών μετά ΔΕΘ παροχών θα είναι έτοιμο τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά, καθώς στους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες έχουν δοθεί τα αιτήματα και οι παρατηρήσεις όλων των φορέων, με τους εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο πρωθυπουργός. Θεωρείται μάλιστα, σύμφωνα με την πείρα που διαθέτουν οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες, ότι τα αιτήματα που διατυπώνονται κάθε χρονιά στον εκάστοτε πρωθυπουργό είναι τα περισσότερο «κοντά στην πραγματικότητα», έναντι των υπερβολών που διατυπώνονται όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός, όμως, τόσο στην ομιλία του όσο και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν θα αφήσει κανένα «κενό», όσον αφορά τις προθέσεις του για το σημερινό κυβερνητικό σχήμα: Σταθερά προσηλωμένος στην άποψή του ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συνεχείς ανασχηματισμοί, ο Κ. Καραμανλής θα στηρίξει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, με τη λογική ότι αυτό το σχήμα είναι που διαμορφώνει τη διαφορά των τεσσάρων και πλέον μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο μάλιστα που η πλειονότητα των πολιτών φέρεται δυσαρεστημένη από τα νέα οικονομικά μέτρα, αν και -κατά πλειονότητα πάλι- τα βρίσκει ως έναν βαθμό αναγκαία.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, θα στηρίξει τους συνεργάτες του και για τον απλούστατο λόγο πως θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρεί ένα σχήμα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και σχεδιασμούς, να αρχίσει να δένει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και από την άλλη να αλλάζεις συνεχώς εκείνους που έχουν προγραμματίσει τις αλλαγές.


Σχολιάστε εδώ