Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Και τούτο διότι είναι δεδομένο πως αρκετοί «ενδιαφερόμενοι», τόσο εγχώριοι όσο και εκ της αλλοδαπής ορμώμενοι, περιμένουν τις όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη, ίσως και επενδυτική στρατηγική, για το υπόλοιπο του έτους τουλάχιστον.

Στο βαθμό λοιπόν που η Σοφοκλέους έχει κάποιες σταθερές βάσει των οποίων κινείται (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κρατικόχαρτα και διαθέσεις ποσοστών του Δημοσίου), λογικό είναι στην παρούσα φάση να διάγει περίοδο συσσώρευσης, ου μην και «ήπιας διόρθωσης». Συνεπακόλουθα, εξίσου λογική είναι και η παράθεση στατιστικών που καταδεικνύουν αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του… μαγαζιού (μην τσιμπάτε, από την απόκτηση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο προέρχεται η αλλαγή ισορροπιών), εξίσου λογική είναι και η ήδη διαφαινόμενη συρρίκνωση τζίρου και όγκου συναλλαγών. Είπαμε, οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής.

Σίγουρα το νέο placement του ΟΤΕ (εν εξελίξει όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές) θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση, το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον αυτή η πορεία, αυτή η ώθηση, θα είναι βραχυπρόθεσμη, ή θα αποβεί επαρκής ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, πρωτίστως των ξένων, στα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά. Γιατί ξέρετε, τα ίδια τα καταραμένα στατιστικά δείχνουν «τρελές» αποδόσεις σε κάτι Ρουμανίες και κάτι Εσθονίες…

Πέραν αυτών, δεν βλέπω σε τι έχει αλλάξει η κατάσταση αναφορικά με τη δραστηριοποίηση μικρών ιδιωτών επενδυτών. Ίσως το μόνο ενδιαφέρον και ικανό για ρίσκο «παιχνίδι» να αφορά σε όσους ήδη είναι κάτοχοι μετοχών του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, καθόσον εκεί φαίνεται πως θα γίνει η επόμενη «αναδιάρθρωση δυνάμεων». Πάντως, αν συνεχισθεί αυτή η συμπεριφορά από τους παροικούντες τη Σοφοκλέους, ο γράφων θα αρχίσει να αλλάζει ρότα, ίσως και απόψεις. Ίδωμεν…

ΥΓ.: Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου εξελίσσεται πολύ καλά, λένε οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς. Είναι όμως έτσι; Περισσότερα την επόμενη Κυριακή.

ΥΓ.2: Επειδή αυτά δεν σας τα λέει κανείς και αφορούν τους περισσότερους από εμάς: Μόλις την περασμένη Τρίτη η εταιρεία Kantor, σε ειδική μελέτη της, ανέφερε τα εξής άκρως ανησυχητικά: Οι 5 μεγαλύτερες ΑΧΕ ελέγχουν το 54% της συνολικής αξίας του τζίρου στο ΧΑ, ενώ η αξία των συναλλαγών σε 22 από τις 34 μικρές και μεσαίες ΑΧΕ βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο ισορροπίας τους (breakeven). Κι εσείς άραγε σε ποια εταιρεία έχετε κωδικό; Κι από ποια εταιρεία θα ζητήσετε να σας «περάσει εντολή» σε μια αγορά με ισχνή κίνηση;…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ